Κρήτη

Χανιά

Εμπορικός Σύλλογος Χανίων: Ώρα μηδέν για το εμπόριο

κατάστημα κορωνοϊός

Επιστολή στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών απέστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων με σειρά αιτημάτων, ώστε να στηριχθεί ο εμπορικός κόσμος, που δοκιμάζεται σκληρά από τα lockdown.

Η επιστολή:

Η πραγματική οικονομία χρειάζεται μια «έκρηξη φοροελαφρύνσεων και μια ώθηση προς τα εμπρός».

Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι λίγο –πολύ γνωστή. Όλοι ξέρουμε πως το μικρό και πολύ μικρό εμπόριο είναι στην εντατική διασωληνωμένο εδώ και καιρό ειδικά μετά το 2ο και 3ο lockdown που έδωσε την χαριστική βολή στον κλάδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις τελευταίες έρευνες 1 στους 3 κινδυνεύουν να μην ανοίξουν καθόλου μετά το τέλος της πανδημίας ενώ κάθε μήνας σε lockdown αυξάνει δραματικά το ποσοστό που πλησιάζει σε κάποιες περιοχές το 50% (δηλαδή οι μισές δεν θα ανοίξουν καθόλου).

Μέσα σε όλα αυτά είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να γίνουν ακόμα γενναιότερα βήματα κατάργησης φόρων που δεν βοηθάνε καθόλου και αποτελούν βραχνά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Γι αυτό λοιπόν ζητάμε:

1.Καταργηση του τέλους επιτηδεύματος καθότι αποτελεί έναν άδικο φόρο του μνημονίου που επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τους αυτοαπασχολούμενους και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που είναι ήδη στο κόκκινο.

2.Καταργηση της προκαταβολής φόρου καθότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνει μια επιχείρηση διπλό φόρο για κέρδη που ίσως βγάλει την επόμενη χρονιά. Οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν τεράστια κέρδη άρα ειδικά τώρα τις επιβαρύνει ακόμα περισσότερο στερώντας μέρος από την πολύτιμη ρευστότητά τους.

3. Μετατροπή όλων των κύκλων επιστρεπτέων προκαταβολών σε «μη επιστρεπτέα» στους αυτοαπασχολούμενους και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις καθότι πλέον ακόμα και αυτά τα λίγα χρήματα όχι μόνο δεν έφτασαν, αλλά ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί για να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας αλλά και στα πάγια έξοδα των επιχειρήσεων.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε το γεγονός ότι στους τελευταίους κύκλους επιστρεπτέας όλο και περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι και πολύ μικροί έμποροι βλέπουν όλο και μικρότερα ποσά να τους καταβάλλονται. Πλέον λοιπόν η βοήθεια είναι ελάχιστη και θα πρέπει να ενισχυθούν τα ποσά άμεσα.

4. Κατάργηση των τεκμηρίων τουλάχιστον για το 2020 και 2021 καθότι κινδυνεύουν να παγιδευτούν χιλιάδες επιχειρηματίες που έμειναν κλειστά και να μην μπορούν να δικαιολογήσουν τα στοιχειώδη.

5. Μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ ειδικά στους κλάδους που επλήγησαν από την πανδημία όπως είναι το εμπόριο από το 24% στο 15% για τουλάχιστον 2 χρόνια ώστε να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι κάθε γενναία μείωση φόρου αυξάνει τα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

6. Αφορολόγητο 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί τουλάχιστον για τα επόμενα 2 χρόνια.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις αρκετά πλήρωσαν και πληρώνουν την τελευταία 10ετια, πίσω από αυτές υπάρχουν ολόκληρες οικογένειες νοικοκυραίων που άντεξαν μέσα στη λαίλαπα των μνημονίων και της υπερφορολόγησης έναντι του ανταγωνισμού σε μια ελεύθερη αγορά που υπάρχουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά .

Όλες αυτές οι προτάσεις θεωρούμε πως είναι στην σωστή κατεύθυνση και νομίζουμε πως είναι χρυσή ευκαιρία τώρα να γίνει μια δυναμική επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην αναπτυξιακή τροχιά που όλοι θέλουμε.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος, η οικονομία θέλει τομές και όχι συντηρητικές πολιτικές. Χρειαζόμαστε άμεσα μια «έκρηξη φοροελαφρύνσεων και σπρώξιμο προς τα εμπρός» ώστε να πορευτούμε με αισιοδοξία στο «εγγύς» μέλλον."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - Κορωνοϊός: Η τηλεκπαίδευση "σκοτώνει" την Γ' Λυκείου

Κρήτη - κορωνοϊός: "Έκρηξη" στις νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Πάνω από 1 εκατ. πολίτες έκλεισαν ραντεβού για να εμβολιαστούν

 

 

 

Κρήτη

Εκκλησία της Κρήτης: Αυτές είναι οι προτάσεις για Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση

εκκλησια της κρητης ιεραρχες.jpg

Συνοδική επιστολή συνέταξε η Εκκλησία Κρήτης, η οποία εστάλη στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμένως, όπου αναφέρονται οι θέσεις και η προτάσεις της Εκκλησίας της Κρήτης για τον εορτασμό της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και της Πασχαλινής περιόδου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής: 

«Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Με το άνα χείρας Συνοδικό Γράμμα επικοινωνούμε με την εξοχότητά σας ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, για να διατυπώσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις της Εκκλησίας Κρήτης, σχετικώς προς την περίοδο αυτή, η οποία κατέχει κεντρική θέση στη ζωή των Ορθοδόξων Χριστιανών και νοηματοδοτεί τον πνευματικό τους αγώνα.

Βεβαίως, εξ αρχής, χαιρετίζουμε την υπεύθυνη στάση της Ελληνικής Πολιτείας και τις επαινετές προσπάθειες για την καίρια αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ομολογουμένως, ενώπιον πρωτόγνωρων συνθηκών η έντιμη Ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με υπεύθυνο τρόπο όλες τις έκτακτες δυσκολίες και εργάζεται φιλότιμα για την αποφυγή δυσκολότερων καταστάσεων.

Επίσης, είναι αλήθεια ότι η Εκκλησία εν γένει και δη η Εκκλησία Κρήτης, από την αρχή αυτής της "δοκιμασίας" έδειξε υπεύθυνη στάση και συνέβαλε καθοριστικά στην ορθή αντιμετώπιση αυτής της κρίσεως, της όντως πρωτόγνωρης και στη ζωή της Εκκλησίας και στην έκφραση των θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, τα οποία έχουν συνταγματικά κατοχυρωθεί.

Η Εκκλησία της Κρήτης θα συνεχίσει σε αυτή την υπεύθυνη στάση να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην ορθή ενημέρωση των ανθρώπων της Μεγαλονήσου και στην ανάγκη της ενότητας όλων των ανθρώπων για την καταπολέμηση του κοινού εχθρού μας, δηλαδή του κορωνοϊού.

Είναι αλήθεια, ότι, η περσυνή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, η οποία εορτάστηκε "κεκλεισμένων των θυρών" και άνευ της συμμετοχής πιστών αποτέλεσε μία τραγική εμπειρία στη ζωής της Αγίας μας Εκκλησίας και όλων των πιστών μελών Της. Πολλοί άνθρωποι στερήθηκαν την προσκύνηση των Θείων Παθών, τη συμμετοχή τους στη Θεία Κοινωνία και στη Μυστηριακή ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας. Το γεγονός αυτό επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την ψυχική ηρεμία και την εσωτερική ειρήνη πλήθους ανθρώπων, οι οποίοι ως μοναδική πολλές φορές διέξοδο στα αδιέξοδα και στα προβλήματα της ζωής τους έχουν την πίστη και την Εκκλησία.

Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Καθώς πλησιάζουμε για δεύτερη χρονιά στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και έχοντας ήδη την εμπειρία της διαχειρίσεως της πανδημίας, σε διάφορα επίπεδα περιορισμού συμμετοχής πιστών στη Λατρεία της Εκκλησίας καταθέτουμε, ως Εκκλησία Κρήτης, συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να τύχουν της κατάλληλης επεξεργασίας από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, με στόχο τη διακριτική διαχείριση του θέματος, σε αυτή τη κεντρική περίοδο της Εκκλησιαστικής ζωής.

Συγκεκριμένα προτείνουμε, ως Εκκλησία Κρήτης, για την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και της Διακαινησίμου Εβδομάδας, να εφαρμοσθούν τα παρακάτω:

1.Παρουσία πιστών εντός των Ιερών Ναών, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και με αναλογία 1 άτομα ανά 20 τ.μ. σε όλους ανεξαιρέτως τους Ιερούς Ναούς (Μητροπολιτικούς, Καθεδρικούς, Μοναστηριακούς, Ενοριακούς), με ανώτατο όριο τα εκατό (100) πρόσωπα.

Παρουσία πιστών στους προαύλιους χώρους των Ιερών Ναών και τη χρήση των εξωτερικών μεγαφώνων, τηρουμένων πάντοτε των απαραιτήτων μέτρων προστασίας (αποστάσεις 2 μέτρων σε κάθε πλευρά, χρήση μάσκας κ.λπ.).

Τέλεση δύο ή περισσοτέρων Ιερών Ακολουθιών σε διαφορετικές ώρες, όπου υπάρχει δυνατότητα, για την μεγαλύτερη συμμετοχή των πιστών χωρίς φαινόμενα συνωστισμού, καθώς και δυνατότητα τελέσεως υπαίθριων Ιερών Ακολουθιών σε ανοιχτούς χώρους.

Περικοπή της λιτανεύσεως του Επιταφίου μόνον πέριξ των Ιερών Ναών, δίχως την πραγματοποίηση της καθιερωμένης μεγάλης πομπής - λιτανείας διά των οδών των ενοριών, στις πόλεις και στα χωριά της υπαίθρου.

Αλλαγή του περιορισμού του ωραρίου κυκλοφορίας στις 11:00 μ.μ., τουλάχιστον για τις ημέρες, Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή, καθώς και στις 2:00 π.μ. για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι πιστοί αν μετάσχουν απρόσκοπτα στις ιερές Ακολουθίες.

Διενέργεια εβδομαδιαίων ελέγχων (self test, rapid test) στους κληρικούς, ιεροψάλτες, εκκλησιαστικούς συμβούλους και συνεργάτες των Ιερών Ναών.

Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Στις δυσκολίες των τελευταίων μηνών και στην κοινή προσπάθεια όλων των Ελλήνων για την υπέρβαση της πανδημίας και την επαναφορά στα δεδομένα και αυτονόητα της ζωής μας, η Εκκλησία μας, έρχεται να ενδυναμώσει και να επιστηρίξει πρωτίστως πνευματικά τους ανθρώπους και μάλιστα αυτές τις ιδιαίτερες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, που είναι συνυφασμένες με τη ζωή και την πορεία του τόπου μας.

Προσβλέπομε στην κατάλληλη αξιολόγηση των παραπάνω προτάσεων και θέσεών μας και ευελπιστούμε ότι με την εντατική προσπάθεια όλων μας και τη βοήθεια του Τρισαγίου Θεού, θα οδηγηθούμε σύντομα στην έξοδο από αυτή την παγκόσμια δοκιμασία.

Επί τούτοις, ευχόμενοι καλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Ανάσταση, διατελούμε.

Με θερμές ευχές και ιδιαίτερη τιμή,

ο Πρόεδρος,

Ο Κρήτης Ειρηναίος"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Εκκλησία της Ελλάδος: Ανάσταση στις 9.00 το βράδυ - Νωρίς και τα "Θεία Πάθη"

- Μπορμπουδάκη στο Ράδιο Κρήτη: Οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν το εμβόλιο που θα κάνουν

- Πάσχα στην πόλη και φέτος - Γιατί η κυβέρνηση απορρίπτει μετακινήσεις εκτός νομού