Κρήτη

Την Παρασκευή η δίκη των φοιτητών του ΠΚ - Τι λέει η Πρυτανεία

Δικη Φοιτητες Φυσικου

Στην αυριανή εξ αναβολής δίκη των φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Πρυτανεία του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος κάνοντας παράλληλα μία αναδρομή στο συμβάν που είχε γίνει στην Σύγκλητο του κτιρίου πριν από περίπου πεντέμιση χρόνια.

Οι φοιτητές τότε είχαν αντιδράσει στην απόφαση των καθηγητών τους να μην ορίσουν ενδιάμεση εξεταστική, όπως είχε γίνει σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και πανελλαδικά, μετά το κύμα πανεπιστημιακών καταλήψεων σε όλη τη χώρα ενάντια στον νόμο Διαμαντοπούλου.

Ειδικά στο Φυσικό του Ηρακλείου η στάση των καθηγητών υπήρξε τιμωρητική για τους φοιτητές με αποτέλεσμα να χάσουν το εξάμηνο.   Ως αντίδραση οι φοιτητές πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από την αίθουσα της Συνέλευσης των καθηγητών του Φυσικού Τμήματος, μένοντας επί ώρες εκεί και απαιτώντας να δοθεί η εξεταστική κάτι που τελικά δεν κατάφεραν.

Σήμερα, οι 12 από αυτούς οδηγούνται στα ποινικά δικαστήρια με τις κατηγορίες της «παράνομης κατακράτησης» και «απόπειρας παράνομης βίας» μετά από δίωξη που άσκησε αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας βασισμένος σε απανωτές αναφορές που δέχτηκε από τους ίδιους τους καθηγητές τους.
Η δίκη θα γίνει την Παρασκευή από το Μονομελές Πλημμελιοδικείο Ηρακλείου. 

Αναλυτικά η Πρυτανεία αναφέρει τα εξής:
Πριν πέντε περίπου έτη το Πανεπιστήμιο Κρήτης έζησε μια δύσκολη μέρα. Μια ομάδα φοιτητών χρησιμοποίησε βία εναντίον των καθηγητών τους επιβάλλοντάς τους μια κατάσταση ομηρείας που κράτησε 12 ώρες. Οι καθηγητές του Τμήματος Φυσικής, απειλούμενοι, υβριζόμενοι και υπό περιορισμό μέχρι τα ξημερώματα της επόμενης μέρας, έκαναν ότι αρμόζει σε αξιοπρεπείς ανθρώπους και ακαδημαϊκούς δασκάλους: δεν έσκυψαν το κεφάλι. Στο Πανεπιστήμιο μίας δημοκρατικής χώρας όλες οι απόψεις είναι θεμιτές αλλά όχι και όλες οι πράξεις. Η παραβίαση των νόμων και των αρχών της επιστημονικής δεοντολογίας δεν έχουν θέση σε ένα Ίδρυμα που έχει ως στόχο την γνώση. Οι αρχές του διαλόγου, του σεβασμού της άλλης άποψης και φυσικά των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας των Πανεπιστημίων.
Το ΠΚ δεν έμεινε αδρανές απέναντι στην συμπεριφορά αυτή. Το Πειθαρχικό συμβούλιο επέβαλε τις ποινές που θεώρησε ότι άρμοζαν στις πράξεις αυτές σε 11 από τους 12 φοιτητές που αναγνωρίστηκαν σε αυτά τα επεισόδια, παρουσία των ιδίων και των συνηγόρων τους.
Το ΠΚ εξάντλησε τα όρια της δικαιοδοσίας του σε ότι αφορά το ακαδημαϊκό μέρος αυτής της υπόθεσης. Από εκεί και πέρα ούτε προσέφυγε στην Δικαιοσύνη, ούτε ζήτησε εκδίκηση. Η Δικαιοσύνη κινήθηκε αυτεπάγγελτα και δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε ή να σχολιάσουμε τις προθέσεις ή την κρίση της.  Ωστόσο, είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα εξαντλήσει την αυστηρότητά της.
Νομίζουμε όμως ότι η υπόθεση αυτή θα πρέπει να μας κάνει πιο σοφούς ως ακαδημαϊκή κοινότητα. Ως δάσκαλοι οφείλουμε να εξηγήσουμε στους φοιτητές μας ακόμη καλύτερα καταβάλλοντας όση ενέργεια και δαπανώντας όσο χρόνο χρειάζονται τι είναι συμβατό και τι ασύμβατο με τις ακαδημαϊκές αξίες αλλά και οι φοιτητές μας οφείλουν να περιφρουρήσουν το Πανεπιστήμιο από την ρητορική και την πρακτική της βίας και της μισαλλοδοξίας φυλετικής, θρησκευτικής, σεξουαλικής ή πολιτικής που απαξιώνουν και ευτελίζουν την ανθρώπινη ζωή.

Με αφορμή την αυριανή εξ αναβολής δίκη των 12 φοιτητών του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά και την τελευταία αναβολή της δίκης τον περασμένο Μάρτιο, επανέρχεται και εκδικάζεται εκ νέου αύριο η υπόθεση των 12 φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.  

Η δίωξη των 12 φοιτητών στην Κρήτη είναι φυσικά δίωξη πολιτική.

Δεν διώκονται απλά οι φοιτητές, αλλά ο ίδιος ο αγώνας των νέων για μία άλλη Ελλάδα.

Αυτός ο αγώνας είναι αγώνας κάθε φοιτητή και της νεολαίας, που υπερασπίζεται ένα άλλο Πανεπιστήμιο, μια άλλη Παιδεία, ένα διαφορετικό μέλλον σε μια νέα Ελλάδα.

Αφενός μεν οφείλουμε – ο καθένας από όπου μπορεί – να περιφρουρήσουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία της έκφρασης.

Αφετέρου οφείλουμε να σταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις πλάι στη νέα γενιά και την σπουδάζουσα νεολαία στον δίκαιο και σήμερα αγώνα για μια δημόσια και δωρεάν Παιδεία.»

Κρήτη

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Τί έδειξε το μοριακό τεστ στη δασκάλα

Σχολική αίθουσα

Ευχάριστα είναι τα νέα που έρχονται από το 52ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου εκεί όπου πριν από λίγες ημέρες, η δασκάλα του τμήματος ΣΤ2 είχε βρεθεί θετική στον κορωνοϊό.

Όπως γνωστοποίησε σήμερα ο Διευθυντής του Σχολείου, τα αποτελέσματα του μοριακού τεστ στο οποιο υπεβλήθη η δασκάλα, είναι αρνητικά.

Παρ'όλα αυτά η δασκάλα θα παραμείνει εκτός σχολείο έως και τις 28 Ιανουαρίου οπότε και έχει ανασταλλεί η λειτουργία του τμήματος.

Η ανακοίνωση του σχολείου:

 

 

Αγαπητοί γονείς Πριν από λίγο είχαμε τα αποτελέσματα από το μοριακό test της δασκάλας της τάξης Στ2 και είναι ΑΡΝΗΤΙΚΟ....

Δημοσιεύτηκε από Σύλλογος Γονέων - 52ου Δημοτικού Σχολείου & 61ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου στις Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

 

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Τον βρήκε ο αδελφός του νεκρό μέσα μία λίμνη αίματος

Κρήτη - κορωνοϊός: Πάνω από 4.500 οι εμβολιασμοί στο νησί

Κρήτη: Η παρέα στο ελαιουργείο... τον έβαλε σε μπελάδες

Κρήτη: Σοκάρει το νέο έγκλημα - Ψάχνουν παντού τον σύντροφο της Βασιλικής