Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ζώνες ελέγχου για τον καταρροϊκό πυρετό στα Χανιά και σύσκεψη στην Αθήνα

Ζώνες ελέγχου για τον καταρροϊκό πυρετό στα Χανιά και σύσκεψη στην Αθήνα
 clock 14:44 | 03/10/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Τα ζητήματα της πρόληψης και η αντιμετώπισης του καταρροϊκού πυρετού, καθώς και ο τρόπος αποζημίωσης των κτηνοτρόφων αναλύθηκαν στη διάρκεια πολύωρης σύσκεψης, που συγκάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, στην Αθήνα και στην οποία μετείχε  η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου και ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης Ζαχαρίας Σωμαράς.

Ήδη η εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων του καταρροϊκού πυρετού έχει σημάνει συναγερμό στην Κρήτη καθώς στο νησί μας είναι ακόμα δυσκολότερος, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στα κοπάδια, ο έλεγχος και περιορισμός της επικίνδυνης νόσου.

Οι εξετάσεις που έχουν γίνει έχουν φέρει στο φως πέντε θετικά κρούσματα καταρροϊκού σε ισάριθμα ζώα, 4 εκ των οποίων στην περιοχή του Πανόρμου και 1 κοντά στην πόλη των Χανίων.

Ευτυχώς για την ώρα οι εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν σε ύποπτο δείγμα από το Ηράκλειο βγήκαν καθαρές.

Από όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά ,και από επαφές που είχαν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων από άλλες περιοχές της χώρας που χτυπήθηκαν πρώτοι από τον καταρροϊκό πυρετό, το Υπουργείο υπόσχεται να δώσει αποζημιώσεις στους πληγέντες ,από το πρόγραμμα που καλύπτει και την σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, το ύψος των οποίων θα κυμαίνεται ανάλογα με το ζώο, την ηλικία και τη φυλή του.

 Σε ότι αφορά πάντως τον εμβολιασμό ενάντια στον καταρροϊκό πυρετό, όπως εξήγησε στο Ράδιο Κρήτη ο κ Σωμαράς δεν είναι μια απόφαση που μπορούν οι επιστήμονες να πάρουν εύκολα. Κι αυτό γιατί ακόμα κι αν έχουν βρει αυτή τη στιγμή τον ορότυπο από τη σκνίπα που μετέφερε τον πυρετό στα πρόβατα που νόσησαν στην Κρήτη  κανείς δεν αποκλείει στη συνέχεια την εμφάνιση ενός διαφορετικού ορότυπου ,γεγονός που επιβάλλει μια πολυπαραγοντική ανάλυση πριν από κάθε κίνηση εμβολιασμού.

Εξάλλου στα Χανιά ανακοινώθηκαν το μεσημέρι ζώνες ελέγχου γύρω από την επιβεβαιωμένη εστία του καταρροϊκού πυρετού, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων περιμετρικά.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται:

Από εκτροφές μηρυκαστικών, οι οποίες βρίσκονται μέσα στη ζώνη ελέγχου, επιτρέπεται η μετακίνηση ζώων, για οποιοδήποτε λόγο, τόσο εντός της ζώνης ελέγχου όσο και εντός της ζώνης προστασίας, υπό τους παρακάτω όρους :

  • Εντός των είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από τη φόρτωση τους έχουν εξεταστεί κλινικά από επίσημο κτηνίατρο και δεν εμφανίζουν συμπτώματα καταρροϊκού πυρετού.
  • Πριν την μετακίνηση τους στα ζώα έχει εφαρμοστεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα (λαμβάνοντας υπόψη και το σχετικό χρόνο αναμονής για κάθε σκεύασμα σε ότι αφορά τα ζωικά προϊόντα).
  • Έχουν εφαρμοστεί κατάλληλα εντομοαπωθητικά ή και εντομοκτόνα (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) στα οχήματα με τα οποία τα ζώα μεταφέρθηκαν πριν από την αναχώρηση τους, αλλά και μετά την εκφόρτωση των ζώων.
  • Η μετακίνηση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός των δραστηριότητας των εντόμων – φορέων.

 

Μετακινήσεις ζώων από εκτροφές που βρίσκονται στη ζώνη προστασίας (όλη η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων εκτός των περιοχών της ζώνης ελέγχου), μέσα στη ζώνη προστασίας καθώς και προς τη ζώνη ελέγχου επιτρέπονται για οποιοδήποτε λόγο, υπό τους παρακάτω όρους:

  • Εντός των είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από τη φόρτωση τους έχουν εξεταστεί κλινικά από επίσημο κτηνίατρο και δεν εμφανίζουν συμπτώματα καταρροϊκού πυρετού.
  • Έχουν εφαρμοστεί κατάλληλα εντομοαπωθητικά ή και εντομοκτόνα (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) στα οχήματα με τα οποία τα ζώα μεταφέρθηκαν πριν από την αναχώρηση τους, αλλά και μετά την εκφόρτωση των ζώων.
  • Η μετακίνηση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός των ωρών δραστηριότητας των εντόμων – φορέων.

 

Προς διευκόλυνση τους, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να επικοινωνούν με την Κτηνιατρική Υπηρεσία, σε εύλογο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 1 εβδομάδα) πριν την μετακίνηση των ζώων τους είτε για σφαγή είτε για αναπαραγωγή είτε για μετακίνηση ποιμνίου, προκειμένου να τους δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες στα τηλέφωνα :

1. Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων2821346601 – 603-606-

2. Κ.Κ. Χανίων 2821346620,

3. Κ.Κ. Βρυσών 2825051281,

4. Κ.Κ. Βουκολιών 2824031221 και

5. Κ.Κ. Κισσάμου 2822022310.

Επισημαίνεται ότι, ΚΑΝΕΝΑ Υγειονομικό Πιστοποιητικό Σφαγής/Αναπαραγωγής/μετακίνησης ποιμνίου δεν θα εκδίδεται εφόσον ο κτηνοτρόφος δεν έχει επικοινωνήσει προηγουμένως με την Υπηρεσία, για να ενημερωθεί σχετικά με τη λήψη των μέτρων που ο ίδιος οφείλει να εφαρμόσει πριν τη μετακίνηση των ζώων του.

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis