Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού ζητά η ΟΑΣΝΗ για τα βιβλία εσόδων εξόδων

Image
Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού ζητά η ΟΑΣΝΗ για τα βιβλία εσόδων εξόδων
 clock 13:42 | 17/01/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Την παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού ζητά με επιστολή που του απέστειλε ,ανήμερα της ονομαστικής του γιορτής, η ΟΑΣΝΗ θεωρώντας πως με το Υπουργείο Οικονομικών και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους αγρότες οι τελευταίοι δεν μπορούν να βγάλουν άκρη οπότε χρειάζεται ο κ Σαμαράς να αναλάβει δράση.

Επι της ουσίας στην επιστολή, που υπογράφει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Τζωρτζάκης ,επισημαίνονται όλα τα προβλήματα που δημιουργεί στους αγρότες η τήρηση βιβλιών  εσόδων εξόδων 

Όπως μεταξύ άλλων τονίζεται στην επιστολή «Η εφαρμογή της τήρησης βιβλίων εσόδων - εξόδων από τους αγρότες, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα που συνοδεύονται, από αγωνία σύγχυση αλλά και  αγανάκτηση, λόγω των ασαφειών αλλά και της προχειρότητας του υπουργείου οικονομικών. Αν πραγματικά πιστεύετε, αυτό που σας έχουμε ακούσει κατά καιρούς να λέτε, «ότι ο πρωτογενής τομέας θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση»  τότε  στόχος της κυβέρνησης,  πρέπει να είναι η εφαρμογή ενός πλαισίου λογικής φορολόγησης των αγροτών και όχι η αφαίμαξη του πενιχρού εισοδήματος τους.»

Θεωρούμε, προστίθεται,  ότι με τη φορολόγηση της αγροτικής παραγωγής  χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, και με το κόστος παραγωγής να έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη όχι μόνο θα μειώθεί η  ανταγωνιστικότητα των αγροτικών μας προϊόντων, όχι μόνο θα οδηγηθεί  σε ολοσχερή κατάρρευση ο πρωτογενής τομέας, αλλά είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος η αγροτική γη να περάσει στα χέρια λίγων και ισχυρών μετατρέποντας μας σε εργάτες γης στην ίδια μας την περιουσία.

Η ΟΑΣΝΗ αναφέρει στο ίδιο κείμενο «Η νομοθετική ρύθμιση για την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων από τους αγρότες ψηφίστηκε από το καλοκαίρι του 2012 με υποχρεωτική εφαρμογή από 1-1-2013. Το Νοέμβριο του 2012 σε συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ με παρόντες τον υπουργό κ Τσαυτάρη τον γενικό γραμματέα κ Κορασίδη τον γενικό γραμματέα εσόδων εξόδων κ Θεοχάρη και εκπροσώπους των αγροτών. Καταλήξαμε μετά από πολύωρη συζήτηση παραθέτοντας τους τα επιχειρήματα τους  προβληματισμούς τις δυσκολίες τις διευκρινίσεις αλλά και τις ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν δόθηκε παράταση ενός έτους. Με την προϋπόθεση ότι μέχρι το Μάρτιο του 2013 με αλλεπάλληλες συναντήσεις θα κλείναμε όλες τις εκκρεμότητες και διευκρινήσεις ούτως ώστε να υπάρχει χρόνος να ενημερωθούν οι αγρότες και να αρχίσει να εφαρμόζεται  το νέο καθεστώς προαιρετικά μέσα στο 2013 και υποχρεωτικά από 1-1-2014.

Δυστυχώς όμως η αδιαφορία και η ολιγωρία παρόλες τις πιέσεις μας ένα ολόκληρο χρόνο και από το ΥΠΑΑΤ αλλά και από το ΥΠΟΙΚ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Το αποτέλεσμα; Με πολύ προχειρότητα το ΥΠΟΙΚ στις 2-1-2014 έβγαλε μια ΠΟΛ και μέσα σε δέκα γραμμές χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις (δημόσιοι υπάλληλοι συνταξιούχοι οαεε κ.α) χωρίς να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις  και με απαράδεκτα κριτήρια 10000 ευρώ τζίρο η πάνω από 5000 ευρώ ενιαία ενίσχυση εντάσσονται  άπαντες υποχρεωτικά στα βιβλία εσόδων εξόδων.

Θεωρούμε πλέον  επιτακτική την παρέμβαση σας διότι παρόλο που έστω και ετεροχρονισμένα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις 14-1-2014 με το γεν. γραμματέα εσόδων – εξόδων υπηρεσιακούς του Υποικ  το γεν. γραμματέα αγροτικής ανάπτυξης και εκπροσώπους των αγροτών από τους οποίους οι πλειοψηφία τηρούν ήδη βιβλία εσόδων εξόδων μη εκπροσωπώντας κανένα θεσμικό όργανο παρά μόνο τον εαυτό τους δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τα προβλήματα παρέμειναν άλυτα και θα λύνονται σταδιακά οι προτάσεις μας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές διότι όλα είναι προαποφασισμένα  η συνάντηση έγινε απλά για να γίνει και για να μας ανακοινώσουν προφανώς ότι και οι αγρότες που θα μείνουν εκτός τήρησης βιβλίων θα φορολογούνται με έσοδα μείων έξοδα βάση τιμολογίων και το καθαρό με 13%.Μας δουλεύεται κύριοι…»

Καταλήγοντας την επιστολή η ΟΑΣΝΗ προτείνει τα εξής:

«Αν πραγματικά ο στόχος είναι να γίνει εξορθολογισμός της αγοράς να κλείσει η ψαλίδα από το χωράφι στο ράφι η πάταξη των ελληνοποιήσεων κ.α  θα πρέπει να δείτε με σοβαρότητα τις παρακάτω προτάσεις μας που προκύπτουν από την καθημερινότητα της πραγματικής αγροτικής οικονομίας.

1. Ζητούμε το 2014 να λειτουργήσει ως μεταβατικό έτος να αποτελέσει περίοδο προσαρμογής, ούτως ώστε να γίνουν οι ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις για να είναι ενήμερος ο κάθε παραγωγός και να αποφασίσει αν πρέπει να συνεχίσει η όχι να ασκεί την αγροτική δραστηριότητα χωρίς την πίεση των προστίμων του κώδικα.

2.  Να αυξηθεί  το όριο στις 20.000 ευρώ και στα θερμοκήπια στις 40.000 ευρώ τζίρο ετησίως για την υπαγωγή στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων από 10.000 ευρώ που είναι σήμερα.          

3.  Να μην αποτελεί  κριτήριο η ενιαία ενίσχυση για την υπαγωγή στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων.

4.  Να υπάρχει αφορολόγητο 10.000 ευρώ για όλους τους αγρότες  λόγω της ιδιαιτερότητας του αγροτικού επαγγέλματος που βάλλεται ακόμα και από τις καιρικές συνθήκες και δεν έχει καθαρό επιχειρηματικό χαρακτήρα.

5.  Να μην ισχύσει το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ ανά έτος και πέραν της τριετίας.

6.  Να είναι ξεκάθαρο ποιες δαπάνες θα θεωρούνται έξοδα.

7.  Η κατάθεση των περιοδικών ΦΠΑ να γίνεται κάθε έξι μήνες και όχι κάθε τρείς.

8.  Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος να φορολογούνται βάσει του τεκμαρτού εισοδήματος.

9.  Να δίνεται απαλλαχτικό από τον ΟΑΕΕ ανεξαρτήτως που είναι η έδρα της εκμετάλλευσης με την επίδειξη της έναρξης και το αποδεικτικό του ΟΓΑ από τον αγρότη.

10. Να εξαιρούνται οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ από την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων.

Όλα τα παραπάνω κύριε Πρωθυπουργέ προκύπτουν από την οργή και την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου. Ο τρόπος αντιμετώπισης του αγρότη από το ΥΠΟΙΚ είναι απαράδεκτος πλέον φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο στόχος είναι η φορολόγηση και μόνο και να επιτευχθούν οι στόχοι εισπραξιμότητας  για να πάρει και το ανάλογο μπόνους ο γεν. γραμματέας εσόδων – εξόδων.

Οφείλεται να ανταποκριθείτε και να παρέμβετε άμεσα να μελετήσετε τις προτάσεις μας και να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές για διασφαλιστεί η συνέχιση της αγροτικής παραγωγής στην πατρίδα μας»

 

Η εγκύκλιος για τα βιβλία εσόσων εξόδων

 

Η επιστολή αυτή έρχεται στο παραπέντε της υπογραφής της εγκυκλίου η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να λύσει τα προβλήματα και τις ασάφειες που υπάρχουν με το νέο σύστημα φορολόγησης των αγροτών με βιβλία εσόδων - εξόδων.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο στέλεχος από τη διεύθυνση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών, «στην εγκύκλιο θα υπάρξει πρόβλεψη για την προστασία της σύνταξης των συνταξιούχων αγροτών που εξακολουθούν να τηρούν δικαιώματα και οι οποίοι υποχρεούνται να ανοίξουν λογιστικά βιβλία».

Όσον αφορά το θέμα της έδρας, η υπεύθυνη του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι θα μπορούν οι αγρότες να δηλώσουν το σπίτι τους. Ανάλογη ρύθμιση θα υπάρξει και για τους ετεροεπαγγελματίες ή τους δημόσιους υπαλλήλους.

Όλοι αυτοί θα κριθούν αυτοτελώς για τα εισοδήματα που έχουν από την αγροτική τους δραστηριότητα (που θα πρέπει να είναι άνω των 10.000 ευρώ ή να εισπράττουν ενιαία ενισχύση άνω των 5.000 ευρώ»

Τα ακαθάριστα έσοδα θα προκύπτουν από τις πωλήσεις της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου που θα υπολογίζονται βάσει των τιμολογίων αγοράς που έχουν εκδώσει οι έμποροι ή τις εκκαθαρίσεις των συνεταιρισμών ή, τέλος, από τα τιμολόγια που εκδίδουν οι ίδιοι οι παραγωγοί. 
Επίσης τα αγροτεμάχια δε θα λογίζονται ως υποκαταστήματα, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για τις αγροτικές αποθήκες και τους στάβλους. 
Για να λογιστεί ως «υποκατάστημα» μια αγροτική εκμετάλλευση θα πρέπει να υπάρχουν σε αυτή υποδομές και εξοπλισμός που να παραπέμπουν σε μεταποιητική δραστηριότητα.
Ακόμη δεν απαιτείται βεβαίωση ασφάλισης στον ΟΓΑ για να γίνει η έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας από τους παραγωγούς, δεδομένου ότι ο Οργανισμός χορηγεί τη σχετική βεβαίωση στους ενδιαφερόμενους μια φορά το χρόνο. 
Όπως ανέφερε η κ. Καρύδη ήρθε σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας και αποφασίστηκε ότι οι συνταξιούχοι αντί για βεβαίωση του ΟΓΑ θα μπορούν να καταθέτουν βεβαίωση της σύνταξής τους, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι το μισθολόγιό τους ή κάποιο αντίστοιχο έγγραφο. 
Ακόμη, μετά από επαφές που υπήρξαν με το υπουργείο Ανάπτυξης, αποφασίστηκε ότι δεν θα απαιτείται υποχρεωτικά η εγγραφή των αγροτών στο οικείο επιμελητήριο, όπως γίνεται στις περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών.

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis