Κόσμος

Υεμένη: Συγκρούσεις μεταξύ αυτονομιστών και φιλοκυβερνητικών δυνάμεων

Χούθι της Υεμένης

Οκτώ αυτονομιστές στρατιώτες και πέντε άνδρες των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών του πυροβολικού στη νότια Υεμένη, όπου οι συγκρούσεις εντείνονται, έγινε γνωστό σήμερα από στρατιωτικές πηγές και των δύο πλευρών.

Οι δυνάμεις του Μεταβατικού Συμβουλίου του Νότου (STC) διεκδικούν τον έλεγχο των νότιων επαρχιών της Υεμένης από τις φιλοκυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις. Παράλληλα, οι δύο πλευρές είναι σύμμαχοι στον αγώνα ενάντια στους αντάρτες Χούθι, που ελέγχουν τον βορρά της χώρας μετά τον πόλεμο που ξέσπασε το 2014.

Το STC «έχασε οκτώ μέλη του, μεταξύ των οποίων και δύο αξιωματικούς» ενώ άλλοι έξι τραυματίστηκαν από τα πυρά, το βράδυ της Παρασκευής, στα παράλια του Αμπιάν, σύμφωνα με μια πηγή του κινήματος αυτού, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.

Στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν επίσης «πέντε μέλη των δυνάμεων της κυβέρνησης», σύμφωνα με άλλη, φιλοκυβερνητική πηγή.

Παρά τη συμμαχία τους ενάντια στους Χούθι, οι δύο πλευρές δεν σταματούν να συγκρούονται μεταξύ τους στον νότο, προς μεγάλη απογοήτευση της γειτονικής Σαουδικής Αραβίας, η οποία έχει τεθεί επικεφαλής ενός διεθνούς συνασπισμού με στόχο να εκδιώξει τους σιίτες, φιλοϊρανούς αντάρτες. Μια στρατιωτική επιτροπή, την οποία συγκρότησε η Σαουδική Αραβία για να αποτρέψει την κλιμάκωση στον νότο «δεν κατάφερε (να παρεμβληθεί) όταν ξεκίνησε η ανταλλαγή πυρών», πρόσθεσε η φιλοκυβερνητική πηγή.

Μια συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο του 2019 με τη μεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας προέβλεπε τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης στους κόλπους του συνασπισμού και το μοίρασμα της εξουσίας στη νότια Υεμένη, ωστόσο η εφαρμογή της μένει στα χαρτιά. Τον Απρίλιο το STC διακήρυξε την αυτονομία του νότου όμως δύο μήνες αργότερα έχασε τον έλεγχο του Σοκότα, ενός νησιού στρατηγικής σημασίας απέναντι από το Κέρας της Αφρικής.

Η μάχη για την εξουσία στον νότο υπονομεύει ακόμη περισσότερο το κύρος της κυβέρνησης απέναντι στους αντάρτες Χούθι που έχουν εδραιωθεί στον βορρά.

Κόσμος

Η Ιταλία μπλοκάρει το TikTok σε ανήλικους μετά τον θάνατο 10χρονης από ασφυξία

TikTok

Η Ιταλική Ανεξάρτητη Αρχή για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων αποφάσισε να μπλοκάρει προσωρινά την πρόσβαση στην διαδικτυακή πλατφόρμα Tik Tok, για χρήστες η ηλικία των οποίων δεν έχει εξακριβωθεί με βεβαιότητα. Η ανεξάρτητη αυτή Αρχή, ζητά από την διοίκηση της πλατφόρμας να εξακριβώσει η ίδια, τα στοιχεία των χρηστών της.

Η απόφαση ελήφθη μετά τον τραγικό θάνατο ενός δεκάχρονου κοριτσιού το οποίο έχασε την ζωή του στην Ιταλία, ενώ προσπαθούσε να βιντεοσκοπήσει την συμμετοχή του σε «ακραία πρόκληση» και να την αναρτήσει στο tik tok. Η δεκάχρονη Αντονέλα από την Σικελία, έσφιξε μια ζώνη στο λαιμό της και έχασε την ζωή από ασφυξία. Η μεταφορά της στο νοσοκομείο ήταν μάταιη, διότι όταν έφτασε ήταν κλινικά νεκρή. Οι γονείς της αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά της.

Οι εισαγγελείς της Σικελίας άρχισαν δυο ξεχωριστές έρευνες, ενώ μέχρι τώρα διαπιστώθηκε ότι το κορίτσι αυτό είχε πέντε σελίδες, σε δυο διαφορετικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρέπει να αποσαφηνιστεί αν τις είχε δημιουργήσει όλες η άτυχη Αντονέλα, ή ενήλικες χρήστες.

Η Αρχή για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων έλαβε την συγκεκριμένη απόφασή της με στόχο την προστασία των ανηλίκων. Το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύσει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, όταν θα επανεκτιμηθεί το όλο αυτό θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- TikTok: «Κλειδώνει» όλους τους λογαριασμούς ανηλίκων κάτω των 16 ετών