Κόσμος

Βατικανό: Η Καθολική εκκλησία δεν μπορεί να ευλογήσει ομόφυλα ζευγάρια

Βατικανό-Πάπας

Σε ερώτημα για το αν οι ιερείς μπορούν να ευλογήσουν ζευγάρια του ίδιου φύλου, αρμόδιο γραφείο του Βατικανού εξέδωσε διάταγμα δίνοντας αρνητική απάντηση, η οποία εγκρίθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο.

Πέρυσι ο Ποντίφικας τάχθηκε υπέρ του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια σε ντοκιμαντέρ, αλλά ακολούθησαν διευκρινίσεις από το Βατικανό, σύμφωνα με τις οποίες υπήρξε συρραφή απαντήσεών του στο μοντάζ.

Το διάταγμα που εξέδωσε γραφείο του Βατικανού αναφέρει ότι η ευλογία ομόφυλων ζευγαριών «δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη». Παράλληλα σημειώνει ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρηθεί ότι οι ομόφυλες σχέσεις είναι με οποιονδήποτε τρόπο παρόμοιες, ή στο ελάχιστο αναλογικές με το σχέδιο του Θεού για τον γάμο και την οικογένεια».

«Στόχος δεν είναι μια μορφή άδικης διάκρισης, αλλά περισσότερο μια υπενθύμιση της αλήθειας για το τελετουργικό του μυστηρίου του γάμου και της ευλογίας που σχετίζεται με αυτό», επισημαίνει ακόμη η σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα αναφέρει ότι ο Θεός «δεν ευλογεί και ούτε μπορεί να ευλογήσει την αμαρτία», όπως και ότι «ευλογεί τον αμαρτωλό, ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει ότι είναι μέρος του σχεδίου του για την αγάπη και να επιτρέψει να τον αλλάξει».

Αν και το διάταγμα αναφέρει ότι «η χριστιανική κοινότητα και οι ιερείς της πρέπει να καλωσορίζουν με σεβασμό και ευαισθησία άτομα με ομοφυλοφιλικές τάσεις», επισημαίνει ότι οι σχέσεις τους δεν μπορούν να ευλογηθούν.

Σε επεξηγηματικό σημείωμα το γραφείο αναφέρει ότι η Καθολική εκκλησία μπορεί να ευλογεί ατομικά ομοφυλόφιλους ανθρώπους. «Η απόφαση δεν αποκλείει τις ευλογίες που δίνονται ξεχωριστά σε άτομα με ομοφυλοφιλικές τάσεις που δηλώνουν τη θέληση να ζήσουν με πίστη στα σχέδια του Θεού όπως προτείνονται από τις εκκλησιαστικές διδαχές», αναφέρει σχετικά.

Το Βατικανό δεν ξεκαθαρίζει ποιος διατύπωσε το ερώτημα για την ευλογία ομόφυλων ζευγαριών, αλλά τα τελευταία χρόνια αρκετοί επίσκοποι, ιδιαίτερα στη Γερμανία και την Αυστρία, έχουν ταχθεί υπέρ αυτού.

Πηγή Guardian

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βρετανία: Αστυνομικός έστειλε αστείο μήνυμα σε συναδέλφους για την δολοφονία της Σάρα Έβεραρντ

Γαλλία: Εθελοντικός εγκλεισμός σε σπηλιά για χάρη της επιστήμης

Τουρκία: Συνελήφθη πατέρας που ανέβασε στο TikTok βίντεο να παρενοχλεί την κόρη του

Κόσμος

ΠΟΥ - Κορωνοϊός: Η ινδική μετάλλαξη γίνεται παγκοσμίως κυρίαρχη

παγκόσμιος οργανισμός υγείας

Η ινδική μετάλλαξη εξελίσσεται σε παγκοσμίως κυρίαρχη παραλλαγή του κορωνοϊού, δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Σουμία Σουαμινάθαν εξέφρασε, επίσης, την απογοήτευσή της για την αποτυχία του υποψηφίου εμβολίου της CureVac σε μια κλινική δοκιμή, να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές αποτελεσματικότητας του ΠΟΥ, ιδιαιτέρως επειδή υψηλά μεταδοτικές παραλλαγές προτάσσουν την ανάγκη για νέα, αποτελεσματικά εμβόλια.

«Η παραλλαγή Δέλτα επίκειται να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς της», τόνισε η Σουαμινάθαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Οι παραλλαγές του κορωνοϊού αναφέρθηκαν από την CureVac, όταν η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα πως το εμβόλιό της αποδείχθηκε μονάχα 47% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου, λίγο λιγότερο από το σημείο αναφοράς 50% του ΠΟΥ. Η εταιρεία ανέφερε ότι κατέγραψε τουλάχιστον 13 παραλλαγές που κυκλοφορούν στον πληθυσμό που μελέτησε.

Δεδομένου ότι παρόμοια εμβόλια mRNA από τις Pfizer και BioNTech και τη Moderna έδειξαν ποσοστά αποτελεσματικότητας που έφθαναν στο 90%, η Σουαμινάθαν σημείωσε ο κόσμος περιμένει περισσότερα από το υποψήφιο εμβόλιο της CureVac.

«Απλά επειδή πρόκειται για ένα ακόμη εμβόλιο mRNA, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι όλα τα εμβόλια mRNA είναι τα ίδια, διότι το καθένα εξ αυτών έχει λίγο διαφορετική τεχνολογία», εξήγησε η Σουαμινάθαν. Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν πως η Αφρική παραμένει μια περιοχή που προκαλεί ανησυχία, ακόμα κι αν αντιπροσωπεύει μονάχα το 5% περίπου των νέων μολύνσεων παγκοσμίως και το 2% των θανάτων.

Τα νέα κρούσματα στη Ναμίμπια, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Ρουάντα διπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, είπε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, την ώρα η πρόσβαση στα εμβόλια παραμένει πολύ μικρή.

«Η πορεία αυτή είναι πολύ, πολύ ανησυχητική», τόνισε ο Ράιαν. «Η σκληρή αλήθεια είναι ότι σε μια εποχή πολυάριθμων παραλλαγών, που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, έχουμε αφήσει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, του ευάλωτου πληθυσμού της Αφρικής, απροστάτευτα από τα εμβόλια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Στα 469 τα νέα κρούσματα - 307 οι διασωληνωμένοι, 20 θάνατοι

Κρήτη - κορωνοϊός: 23 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊος - Εμβόλια: Οι ΗΠΑ παρέδωσαν 1 εκατ. δόσεις στον Καναδά