Κόσμος

Τζεντιλόνι: Στο τέλος οι χώρες θα πουν «ναι» στο Ταμείο Ανάκαμψης

Πάολο Τζεντιλόνι

Πεπεισμένος ότι τελικά η Σύνοδος Κορυφής θα συμφωνήσει στο πακέτο-πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που αφήνει η πανδημία, εμφανίζεται ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, παρά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις και τις φωνές που στρέφονται κατά του Ταμείου Ανάκαμψης και συγκεκριμένα κατά του τρόπου με τον οποίο το σχέδιο της ΕΕ προβλέπει τη διάθεση των κεφαλαίων.

Σύμφωνα με το πακέτο, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από τη Σύνοδο Κορυφής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δανειστεί από τις αγορές συνολικά 750 δισεκατομμύρια ευρώ, σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε τέλη Μαΐου από την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, με τις διεργασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο πληθαίνουν τα κράτη μέλη που αρνούνται να κάνουν το επόμενο βήμα.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη της Goldman Sachs, σημείωσε ότι είναι «σίγουρος» ότι τα κράτη μέλη τα γεφυρώσουν τις διαφορές τους, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει δει κάποιο εμπόδιο παρά μόνο «σοβαρή κριτική».

«Αυτό με κάνει να αισθάνομαι ότι υπάρχει διάθεση για συζήτηση», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες της πρότασης της Επιτροπής μπορούν να προσαρμοστούν, αλλά στο τέλος ο κορμός της θα εγκριθεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αξιοποιήσει ποτέ τις αγορές σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Οι υποστηρικτές του πακέτου σημειώνουν ότι είναι η σωστή κίνηση σε μια εποχή που όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες αγωνίζονται με την κρίση του κορωνοϊού. Οι αντικρουόμενες πλευρές είναι επιφυλακτικές στο να μοιραστεί το χρέος με άλλα κράτη υποστηρίζοντας ότι είναι το λιγότερο υγιές από οικονομικής απόψεως.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα τεθεί στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Παρασκευή, όπου αναμένονται σκληρές διαπραγματεύσεις κάτι το οποίο διαφαίνεται και από τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις.

Κόσμος

ΗΠΑ: Ανησυχία για τον κινεζικό πύραυλο που θα συντριβεί στη Γη το Σάββατο

πύραυλος

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε σε «υπεύθυνη συμπεριφορά αναφορικά με το Διάστημα», τη στιγμή που τα συντρίμμια ενός κινεζικού πυραύλου, ο οποίος εκτιμάται ότι βρίσκεται εκτός ελέγχου, αναμένεται να συντριβούν στη Γη το Σάββατο.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, η αμερικανική Διοίκηση Διαστήματος παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των κομματιών από τον πύραυλο Long March 5B, ο οποίος είχε θέσει σε τροχιά γύρω από τη Γη τον πρώτο θαλαμίσκο που θα αποτελέσει μέρος του κινεζικού διαστημικού σταθμού.

Η μήκους 30 μέτρων κατασκευή συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων κομματιών από διαστημικά συντρίμμια που θα πέσoυν στη Γη.

Η μη κερδοσκοπική και ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενη εταιρεία Aerospace Corp. ανακοίνωσε ότι τα συντρίμμια αναμένεται να πέσουν στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στον Ισημερινό, αφού προηγουμένως περάσουν πάνω από τις ανατολικές ΗΠΑ. Η τροχιά των κομματιών καλύπτει μια μεγάλη εμβέλεια που εκτείνεται από τη Νέα Ζηλανδία μέχρι το Νιούφαουντλαντ.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εκτιμά ότι τα συντρίμμια θα καταλήξουν στη Γη το Σάββατο, ωστόσο δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί το ακριβές σημείο της συντριβής παρά μονάχα όταν αυτά θα έχουν ήδη μπει σε τροχιά εισόδου στην ατμόσφαιρα.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι δήλωσε την Τετάρτη:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους της αυξανόμενης συμφόρησης λόγω των διαστημικών συντριμμιών και της αυξανόμενης δραστηριότητας στο διάστημα και θέλουμε να συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα για την προώθηση της ηγετικής και υπεύθυνης διαστημικής συμπεριφοράς».

Η διαστημική υπηρεσία της Κίνας δεν έχει ξεκαθαρίσει αν ο πύραυλος τελεί υπό έλεγχο ή αν θα πραγματοποιήσει μια ανεξέλεγκτη κάθοδο στη Γη. Ωστόσο, η εφημερίδα Global Times που εκδίδεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας υποστηρίζει ότι το λεπτό στρώμα κράματος αλουμινίου, που καλύπτει το εξωτερικό περίβλημα του πυραύλου, θα καεί πολύ εύκολα στην ατμόσφαιρα, συνιστώντας αμελητέο κίνδυνο για τους ανθρώπους.

Από την πλευρά του, ο αστροφυσικός του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, προέβλεψε ότι ορισμένα από τα κομμάτια του πυραύλου θα αντέξουν κατά την επανείσοδό τους στην ατμόσφαιρα και ότι τα συντρίμμια θα είναι ισοδύναμα με εκείνα ενός μικρού αεροσκάφους που συντρίβεται σε ακτίνα 100 μιλίων.

«Την τελευταία φορά που εκτοξεύσαμε έναν πύραυλο τύπου Long March 5B κατέληξε με μεγάλες μεταλλικές να ράβδους να διασχίζουν τον ουρανό και να προκαλούν ζημιές σε αρκετά κτήρια, στην Ακτή Ελεφαντοστού», δήλωσε ο Μακντάουελ.

«Το άσχημα της υπόθεσης είναι η αμέλεια που επιδεικνύει η Κίνα από την πλευρά της. Αντικείμενα που ξεπερνούν σε βάρος τους 10 τόνους δεν τα αφήνουμε να πέφτουν ανεξέλεγκτα από τον ουρανό», πρόσθεσε ο ίδιος.

ειδησεις σημερα 

«Σαμπάχ»: Πρόσκληση Ερντογάν στους Ελληνες της Κωνσταντινούπολης να επιστρέψουν

Κορωνοϊός - Σεϋχέλλες: Νέα μέτρα στην πιο εμβολιασμένη χώρα του κόσμου

Ιαπωνία: Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τέλη Μαΐου