Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ
Τουρκία: Τον Φεβρουάριο θα παραλάβει το πρώτο Eurofighter από το Κατάρ
Eurofighter
 clock 20:31 | 23/01/2026
writer icon newsroom ekriti.gr

Tέλη Φεβρουαρίου, η τουρκική πολεμική αεροπορία σχεδιάζει να παραλάβει το πρώτο μαχητικό Eurofighter από το Κατάρ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ήδη ξεκίνησαν τα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης των Τούρκων πιλότων στο συγκεκριμένο αεροσκάφος.

Στις 19 Ιανουαρίου, σε σύσκεψη στην Ντόχα, ο αρχηγός της τουρκικής αεροπορίας Zιγιά Κεμάλ Καντίογλου συναντήθηκε με ομολόγους του από Μεγάλη Βρετανία και Κατάρ και εξετάστηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες της παράδοσης των 12 μεταχειρισμένων Eurofighter που αγόρασε η Τουρκία από το Κατάρ. Παράλληλα, εξετάστηκαν και οι διαδικασίες παράδοσης των αεροσκαφών, όπως και αυτές εκπαίδευσης των πιλότων.

H Αγκυρα ήδη έχει υπογράψει και συμβόλαιο αγοράς 20 νέων Eurofighter από τη Μεγάλη Βρετανία μαζί με τα οπλικά συστήματα και την υποστήριξη, μια συμφωνία ύψους 5,4 δισ. στερλινών (6,2 δισ. ευρώ), όμως η παράδοση αυτών των αεροσκαφών αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030. Η Αγκυρα σχεδιάζει και την αγορά επιπλέον 12 μεταχειρισμένων Eurofighter από το Ομάν με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για επικείμενη συμφωνία με την αμερικανική Chevron. «Η συμφωνία που συνήψαμε με την Exxon αυτόν τον μήνα, Ιανουάριο, αφορούσε την εξερεύνηση στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα και σε διάφορες περιοχές του κόσμου, μαζί με την Exxon. Τώρα συνάπτουμε μια παρόμοια συμφωνία με μια άλλη αμερικανική εταιρεία, τη Chevron. Αν θέλει ο Θεός, οι υπογραφές θα τεθούν εδώ στην Κωνσταντινούπολη τον Φεβρουάριο», δήλωσε ο κ. Μπαϊρακτάρ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

O υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας ανέφερε ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο συνεργασίας στη Λιβύη, στο Ιράκ και στη Συρία.

Πηγή: kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς κανένα σημάδι συμβιβασμού η τριμερής ΗΠΑ-Ρωσίας-Ουκρανίας - «Αγκάθι» το εδαφικό

Σεράγιεβο: Εδώ το "Keep it Simple" είναι τρόπος ζωής! (βίντεο - εικόνες)

Έλον Μασκ: Σε 10 έως 20 χρόνια η εργασία θα είναι προαιρετική λόγω Τεχνητής Νοημοσύνης

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis