Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών σημειώθηκε 10:46 με επίκεντρο την περιοχή Κάλε της επαρχίας Μαλάτια, στην ανατολική Τουρκία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD) της Τουρκίας.
Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίστηκε στα 10,07 χλμ. Η δόνηση έγινε αισθητή κυρίως στους γειτονικούς νομούς του Έλαζιγ και του Ντιγιαρμπακίρ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, στο Καχραμάνμαράς, το Ερζιντζάν, το Τούντζελι, και το Αντίγιαμάν, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους.
Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί τρεις καταρρεύσεις κτηρίων στις επαρχίες Έλαζιγ, Μαλάτια και Σανλίουρφα. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι οι ομάδες αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων κάνουν επιτόπιες έρευνες στην περιοχή μετά το σεισμό. «Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις σχετικά με τον σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός και σε γειτονικές επαρχίες», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.
🚨🇹🇷TURKEY EARTHQUAKE ALERT#elazığ | #deprem | #earthquake
6.1 MAGNITUDE QUAKE HITS EASTERN TURKEY
Location: Malatya Province, Turkey
KEY UPDATES:
- No reported casualties
- Damage assessment ongoing
SOURCE: AFAD (Disaster and Emergency Authority) & Reuters
STAY… pic.twitter.com/dciv8MmlXY— Weather monitor (@Weathermonitors) October 16, 2024
Σε ανακοίνωση της AFAD σημειώνεται ότι έχουν γίνει 374 κλήσεις, οι 12 από τις οποίες για βοήθεια, στον τηλεφωνικό αριθμό εκτάκτων καταστάσεων 112.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων τα κτήρια που κατέρρευσαν είναι τέσσερα. Δεν αναφέρεται απώλεια ζωής.
Η περιοχή είχε πληγεί στις 6 Φεβρουαρίου 2023 από δίδυμους σεισμούς 7,7 και 7,6 βαθμών, με επίκεντρο το Καχραμάνμαράς της Ανατολικής Τουρκίας που ισοπέδωσαν 13 επαρχίες, σε μία έκταση που ξεπερνά την ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτός ήταν ο χειρότερος σεισμός που βίωσε η Τουρκία τον τελευταίο αιώνα.
Ο καθηγητής σεισμολογίας Νατζί Γκιορούρ δήλωσε ότι «σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 6,0 βαθμών στο Κάλε / Μαλάτια. Βρίσκεται στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας. Όπως γνωρίζετε, το ρήγμα αυτό έσπασε σε μεγάλο βαθμό λόγω του σεισμού του Έλαζιγ το 2020. Πιθανόν ο σημερινός σεισμός είναι αποτέλεσμα της μεταφοράς ενέργειας των σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου 2023 σε αυτό το ρήγμα. Δεν υπάρχει καμία ανησυχία».
Ακόμα και όσοι ήταν στον δρόμο και περπατούσαν κατάλαβαν τον σεισμό και «πάγωσαν».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό - Νετανιάχου: «Όχι» σε μονομερή εκεχειρία
Νιγηρία: Έκρηξη σε βυτιοφόρο - 94 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί
ΗΠΑ: Αντιδράσεις για τη βίαιη σύλληψη Αφροαμερικανού κωφού και με εγκεφαλική παράλυση (βίντεο)