Κόσμος

Τουρκία - κορωνοϊός: Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ζητά lockdown

τουρκία κορωνοϊός

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης ζήτησε σήμερα την επιβολή lockdown για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ώστε να περιοριστεί η "εκτός ελέγχου" αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και δήλωσε ότι οι θάνατοι από την covid-19 μόνο στην πόλη ξεπερνούν τον αριθμό που δημοσιοποιείται για όλη τη χώρα.

Ο δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου, ένας προβεβλημένος πολιτικός του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε ότι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας θα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα και να παρουσιάσει μια σαφή εικόνα της εξέλιξης του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

"Αυτή τη φορά δεν είναι όπως την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου (κατά το πρώτο κύμα). Ο κύκλος στενεύει", είπε κατά τα εγκαίνια ενός εργοστασίου επεξεργασίας υδάτων.

"Ειδικά κατά την τελευταία εβδομάδα...υπάρχουν τουλάχιστον 50 περισσότεροι θάνατοι μόνο στην Κωνσταντινούπολη σε σχέση με τον αριθμό που δημοσιοποιείται για ολόκληρη την Τουρκία", πρόσθεσε ο Ιμάμογλου, ο οποίος εξελέγη τον περασμένο χρόνο επιφέροντας μια ταπεινωτική ήττα στο κυβερνών κόμμα ΑΚ του προέδρου Ερντογάν.

Ο Ιμάμογλου, ο οποίος θεωρείται πιθανός μελλοντικός διεκδικητής της προεδρίας και ο οποίος τον περασμένο μήνα είχε και ο ίδιος βρεθεί θετικός στον κορονοϊό, είπε ότι υποστηρίζει την πρόταση μιας τοπικής επιτροπής για την άμεση επιβολή καραντίνας 2-3 εβδομάδων ακολουθούμενης από μια ελεγχόμενη άρση του μέτρου και από μια περίοδο ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι τα νοσοκομεία της χώρας δεν είναι προς το παρόν υπερφορτωμένα, αλλά ότι η κατάσταση πιθανόν να επιδεινωθεί αν οι πολίτες δεν τηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα, όπως είναι η χρήση της μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση.

Η COVID-19 έχει προκαλέσει περισσότερους από 11.300 θανάτους στην Τουρκία.

Ο υπουργός Υγείας Φαρετίν Κοτσά είπε τον περασμένο μήνα ότι μια επικίνδυνη έκρηξη νέων κρουσμάτων εξελίσσεται στην Κωνσταντινούπολη αλλά ότι την περίοδο εκείνη δεν εξεταζόταν το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown.

Κρήτη

Ηράκλειο

Κεγκέρογλου: Προτάσεις για στήριξη της αγοράς, των μικρομεσαίων και των αγροτών

Βασίλης Κεγκέρογλου

Την στήριξη της αγοράς, των επαγγελματιών, μικρομεσαίων, αγροτών και εργαζομένων ζητά ο βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.

Η Ερώτηση απευθύνεται στους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και έχει ως εξής:

«H απόφαση για το άνοιγμα της αγοράς  ήταν αναγκαία προκειμένου να ανακοπεί η   περαιτέρω επιβάρυνση των ήδη συσσωρευμένων προβλημάτων, αλλά πρέπει αφενός να διασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων υγειονομικής ασφάλειας σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής λοιμοξιολόγων και αφετέρου η κυβέρνηση να πάρει άμεσα και ουσιαστικά μέτρα  για να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά και να ανακουφίσει εμπόρους, επαγγελματίες, μεταποιητές, αγρότες και πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που μέχρι τώρα δεν έχουν στηριχθεί αναλόγως.

Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  1. Ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών.
  2. 30% κούρεμα υποχρεώσεων και απάλειψη των προστίμων και των προσαυξήσεων με την συνεπή τήρηση τους.
  3. Επιστρεπτέα προκαταβολή για το 2021 τουλάχιστον ισόποση, με τη συνολική του 2020 και με το 70% να είναι μη επιστρεπτέα.
  4. Εφαρμογή του σχήματος συνέργειας με “50% ενίσχυση-50% δάνειο” και για τις 3 πρώτους κύκλους του 2020
  5. Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός
  6.  Επιδότηση υφιστάμενων θέσεων εργασίας για 6 μήνες και στήριξη των εργαζομένων που μένουν άνεργοι
  7. Διοχέτευση ρευστότητας από τις τράπεζες με αναστολή ή και γενναία ρύθμιση των υφιστάμενων δανείων·
  8. Το πάγωμα των τραπεζικών υποχρεώσεων για έξι μήνες
  9. Αναστολή του πτωχευτικού κώδικα και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Και ερωτάστε κ. Υπουργοί

Προτίθεται η κυβέρνηση να εξετάσει και να αποδεχθεί τις παραπάνω προτάσεις επιβίωσης των επαγγελματιών, εμπόρων, μεταποιητών, αγροτών, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρέη: Ρύθμιση σε έως 240 δόσεις - Ποιους αφορά

Κορωνοϊός: 5,5 δισ. ευρώ στην αγορά τον Ιούνιο

Συντάξεις: Το σχέδιο για την εξόφληση όλων των εκκρεμών υποθέσεων