Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Τόνι Μπλερ: Τραγική κι επικίνδυνη η αποχώρηση από το Αφγανιστάν

Image
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
 clock 13:18 | 22/08/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τόνι Μπλερ χαρακτήρισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν ως «τραγική, επικίνδυνη και περιττή» στην πρώτη του δήλωση μετά την πτώση της Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν την περασμένη Κυριακή.

Είπε ότι η απόφαση ελήφθη «υπακούοντας σε ένα άτακτο σύνθημα για τον τερματισμό των αιώνιων πολέμων»

Ο κ. Μπλερ ηγήθηκε του Ηνωμένου Βασιλείου όταν εισέβαλε στη χώρα μαζί με τις ΗΠΑ το 2001, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Είπε ότι η έξοδος των λομσυμμαχικών στρατευμάτων άφησε τις τζιχαντιστικές ομάδες «να επευφημούν».

Ο Τόνι Μπλερ είπε επίσης ότι η Βρετανία έχει «ηθική υποχρέωση» να παραμείνει στο Αφγανιστάν έως ότου «απομακρυνθούν όλοι όσοι πρέπειι».

Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών έγραψε στον ιστότοπό του: «Πρέπει να απομακρύνουμε και να δώσουμε καταφύγιο σε όσους έχουμε ευθύνη - τους Αφγανούς που μας βοήθησαν και στάθηκαν δίπλα μας και έχουν δικαίωμα να απαιτήσουν ότι θα είμαστε δίπλα τους».

«Παρατηρώντας τις συνέπειες της απόφασης να παραδοθεί ξανά το Αφγανιστάν στην ίδια οργάνωση από την οποία προήλθε το αιματοκύλισμα της 11ης Σεπτεμβρίου, και μάλιστα με τρόπο που μοιάζει σχεδόν σχεδιασμένος να για διαλαλήσει την ταπείνωσή μας, το ερώτημα που τίθεται από φίλους και εχθρούς είναι: έχασε η Δύση τη στρατηγική της βούληση;»

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, που είχε επικριθεί έντονα για τη ζέση του να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, προβλέπει ότι η σημερινή στρατηγική της Δύσης θα αποδειχθεί επιζήμια για την ίδια μακροπρόθεσμα.

«Ο κόσμος είναι πλέον αβέβαιος για το τι υπερασπίζεται η Δύση, επειδή είναι εντελώς προφανές ότι η απόφαση να αποσυρθεί από το Αφγανιστάν με αυτόν τον τρόπο δεν υπαγορεύτηκε από καμιά στρατηγική, αλλά από πολιτικές σκοπιμότητες», έγραψε ο κ. Μπλερ.

«Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν βλέπουν και θα επωφεληθούν. Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι δυτικοί ηγέτες θα θεωρούνται, κατανοητά, υποτιμημένο νόμισμα», επιχειρηματολογεί ο Τόνι Μπλερ.

Τα δέκα χρόνια που ήταν ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, από το 1997, ο κ. Μπλερ καλλιέργησε στενή σχέση με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους τον νεότερο.

Η αντιδημοτικότητα των στρατιωτικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή και στην Ασία είχε καθοριστικό ρόλο στην πτώση του το 2007 και την αντικατάστασή του από τον Γκόρντον Μπράουν.

 

Διαβάστε επίσης:

Βυθίζεται στο χάος το Αφγανιστάν: Ποδοπατούνται γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ-

Δένδιας: Στα Ιεροσόλυμα για την τριμερή Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis