Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ
Το Ισραήλ ανοίγει τον Πανάγιο Τάφο μετά τη διεθνή κατακραυγή
πανάγιος τάφος
 clock 08:19 | 30/03/2026
writer icon newsroom ekriti.gr

Μετά τις σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε η απαγόρευση της τέλεσης της λειτουργίας της Κυριακής των Βαΐων στον Ναό του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ, το Ισραήλ αναθεώρησε τη στάση του.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να επιτρέψουν στον καρδινάλιο Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, Καθολικό Πατριάρχη Ιεροσολύμων, να εισέλθει στον ναό και να τελέσει τη λειτουργία, μετά την κατακραυγή για την απόφαση της αστυνομίας να εμποδίσει την πρόσβασή του στην εκκλησία για πρώτη φορά εδώ και αιώνες.

Το Καθολικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αποκάλυψε την Κυριακή ότι οι ισραηλινές αρχές εμπόδισαν ανώτερους αξιωματούχους της Εκκλησίας να εισέλθουν στον Ναό του Παναγίου Τάφου προκειμένου να τελέσουν τη λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων, γεγονός που χαρακτήρισε πρωτοφανές στη σύγχρονη ιστορία. Σε ανακοίνωσή του έκανε μάλιστα λόγο για δημιουργία «σοβαρού προηγούμενου που παραβλέπει τα αισθήματα δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι αυτή την εβδομάδα στρέφονται προς την Ιερουσαλήμ».

Η Κυριακή των Βαΐων σηματοδοτεί την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας, της σημαντικότερης περιόδου στο χριστιανικό ημερολόγιο, κατά την οποία τιμάται η είσοδος του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Ο Ναός του Παναγίου Τάφου θεωρείται ο τόπος της ταφής και της Ανάστασης του Ιησού και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χώρους λατρείας για τους Χριστιανούς παγκοσμίως.

Η απόφαση των ισραηλινών αρχών εντάσσεται στο πλαίσιο αυξημένων περιορισμών πρόσβασης σε θρησκευτικούς χώρους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ λόγω του πολέμου με το Ιράν. Οι περιορισμοί επηρεάζουν, μεταξύ άλλων, το τέμενος Αλ Άκσα και το Δυτικό Τείχος, με τις αρχές να επικαλούνται λόγους δημόσιας ασφάλειας. Αν και το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε πολλαπλές συγκρούσεις αφότου κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ από την Ιορδανία το 1967, γενικευμένα μέτρα περιορισμού πρόσβασης σε ιερούς τόπους, ιδίως σε περιόδους μεγάλων θρησκευτικών εορτών, παραμένουν εξαιρετικά σπάνια.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι «το Ιράν έχει στοχεύσει επανειλημμένα ιερούς τόπους και των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών στην Ιερουσαλήμ με βαλλιστικούς πυραύλους τις τελευταίες ημέρες», προσθέτοντας ότι ένας πύραυλος έπεσε «μόλις λίγα μέτρα από τον Ναό του Παναγίου Τάφου».

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε περιορισμένη ρύθμιση για την πραγματοποίηση προσευχής στην εν λόγω εκκλησία, σε συνεννόηση με εκπρόσωπο του Καθολικού Πατριάρχη, μετά από αξιολόγηση της κατάστασης από τον διοικητή της περιφέρειας Ιερουσαλήμ, υποστράτηγο Αβσαλόμ Πέλεντ, και άλλους ανώτερους αξιωματικούς. Οι αρχές διευκρίνισαν ότι άλλοι σημαντικοί θρησκευτικοί χώροι, όπως η Πλατεία του Δυτικού Τείχους και το συγκρότημα του Όρους του Ναού, παραμένουν κλειστοί για το κοινό λόγω ανησυχιών για τη δημόσια ασφάλεια.

«Υπερβολή και προσβολή»: Οι αντιδράσεις μετά την πρωτοφανή απαγόρευση

Η ιταλική κυβέρνηση άσκησε κριτική στην απόφαση να απαγορευτεί η πρόσβαση στον ναό και ανακοίνωσε ότι προτίθεται να καλέσει τον πρέσβη του Ισραήλ στη Ρώμη για εξηγήσεις. Το Καθολικό Πατριαρχείο είχε ήδη ακυρώσει την παραδοσιακή λιτανεία της Κυριακής των Βαΐων στην Ιερουσαλήμ εξαιτίας της σύγκρουσης, κατά την οποία το Ιράν έχει εκτοξεύσει χιλιάδες βλήματα προς το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Πατριαρχείο, οι δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Εκκλησίας, μεταξύ των οποίων και ο καρδινάλιος Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, «σταμάτησαν καθ’ οδόν, ενώ κινούνταν ιδιωτικά και χωρίς χαρακτηριστικά πομπής ή τελετουργικής πράξης, και υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν». Το Πατριαρχείο χαρακτήρισε την απόφαση «προδήλως παράλογη και εξαιρετικά δυσανάλογη», κάνοντας λόγο για «βιαστική και ουσιαστικά εσφαλμένη απόφαση, επηρεασμένη από ακατάλληλες εκτιμήσεις».

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε καμία κακόβουλη πρόθεση» πίσω από την απαγόρευση, επισημαίνοντας ότι το κύριο μέλημα ήταν η ασφάλεια των πιστών. «Δεδομένης της ιερότητας της εβδομάδας που οδηγεί στο Πάσχα για τους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ καταρτίζουν σχέδιο που θα επιτρέψει στους ηγέτες της Εκκλησίας να διεξάγουν τελετές στον ιερό χώρο τις επόμενες ημέρες», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι όλοι οι ιεροί χώροι στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ έχουν «κλείσει για τους πιστούς, ιδιαίτερα εκείνοι που δεν διαθέτουν προστατευμένους χώρους, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια». Στην ίδια ανακοίνωση ανέφερε ότι «η Παλιά Πόλη και οι ιεροί τόποι αποτελούν μια σύνθετη περιοχή, η οποία δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε μεγάλα οχήματα έκτακτης ανάγκης και διάσωσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραμπ: Το Ιράν αποδέχθηκε τα περισσότερα από τα 15 σημεία των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν υποστηρίζει ότι χτύπησε βάσεις με Αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis