Κόσμος

Τη σύσταση των «Γερουσιαστών για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό», ανακοίνωσε ο Ελπιδοφόρος

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

Τη σύσταση ενός ειδικού συμβουλευτικού σώματος με την ονομασία «Γερουσιαστές για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό», ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Το συγκεκριμένο σώμα θα απαρτίζεται από μέλη που προσφέρουν καθοδήγηση στη νέα γενιά με την ενέργεια, τις καινοτόμες ιδέες και τη δημιουργική σκέψη τους, ώστε να συμβουλεύουν τον Αρχιεπίσκοπο, την Επαρχιακή Σύνοδο και το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο σε θέματα που αφορούν στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και στη βελτίωση της Εκκλησίας μας. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, η συμβολή της Γερουσίας μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική ιδιαίτερα τώρα που ξεκινά η μνημειώδης εργασία της σύνταξης ενός νέου καταστατικού χάρτη για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις ολοένα και αυξανόμενες ποιμαντικές ανάγκες των πιστών και θα εγκαινιάσει ένα νέο κεφάλαιο της λαμπρής ιστορίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας στην Αμερική για τα προσεχή 100 χρόνια.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ανακοίνωσε και τους διορισμούς στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο για την περίοδο 2020 - 2022. Το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο είναι το γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό σώμα του Αρχιεπισκόπου και της Επαρχιακής Συνόδου και ασχολείται με τις διακονίες, τα ιδρύματα και τις οικονομικές υποθέσεις της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Μέλη με δικαίωμα ψήφου είναι ο Αρχιεπίσκοπος, ως πρόεδρος, τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου, οι βοηθοί επίσκοποι, ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, 51 μέλη που διορίζονται από τον Αρχιεπίσκοπο και υπηρετούν σε διάφορους τομείς κατά τη διακριτική ευχέρεια του ιδίου, οι διατελέσαντες αντιπρόεδροι του Συμβουλίου, οι πρωτοσύγκελοι κάθε μητρόπολης, οι αντιπρόεδροι των μητροπολιτικών συμβουλίων, καθώς επίσης και ένας κληρικός και δύο λαϊκοί από την άμεση αρχιεπισκοπική περιφέρεια και από κάθε Μητρόπολη, οι οποίοι εκλέγονται από τις τοπικές κληρικολαϊκές συνελεύσεις που προηγούνται της εθνικής κληρικολαϊκής συνέλευσης.

Κόσμος

Φάουτσι: Oι Άγγλοι βιάστηκαν με το εμβόλιο

φάουτσι

Ευρύ πεδίο αντιπαραθέσεων άνοιξε η έγκριση από την αρμόδια ρυθμιστική υγειονομική αρχή της Βρετανίας για την κυκλοφορία του εμβολίου της Pfizer. Η δήλωση του Βρετανού υπουργού Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ότι το Brexit συνέβαλε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, εξαγρίωσε τη Γερμανία που απάντησε σαφώς ενοχλημένη με τη φράση: «το θέμα δεν είναι να είσαι πρώτος».

Στο θέμα της εξάντλησης του ζητήματος της ασφάλειας στάθηκε η Κομισιόν, η οποία δια στόματος της επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, προέταξε το συγκεκριμένο ζήτημα. Με τη θέση ότι η ασφάλεια προέχει της ταχύτητας στην έγκριση ευθυγραμμίστηκε και ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι.

Ο επιδημιολόγος επέκρινε τη βρετανική ρυθμιστική αρχή καταλογίζοντάς της βιασύνη. «Πήραν τα δεδομένα από τη Pfizer και αντί να τα εξετάσουν προσεκτικά, είπαν ''εντάξει ας εγκρίνουμε το εμβόλιο''», δήλωσε για τον βρετανικό οργανισμό ο Φάουτσι στο αμερικανικό δίκτυο CBS. «Το Ηνωμένο Βασίλειο έτρεξε στη γωνία του μαραθωνίου και μπήκε στο τελευταίο μίλι. Πραγματικά βιάστηκαν με αυτήν την έγκριση», συμπλήρωσε.

Για πολλούς, οι παραδοσιακά αργοί ρυθμοί αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έπρεπε δεδομένων των συνθηκών να εγκαταλειφθούν. Η EMA γνωστοποίησε την Τρίτη ότι θα αποφασίσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, αν θα εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer και μέχρι τις 12 Ιανουαρίου για το εμβόλιο της Moderna. Ενδεχομένως αυτή η διατύπωση, ότι η απόφαση θα ληφθεί το αργότερο ως τις 29 Δεκεμβρίου, επιτρέπει στην ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή να «βιαστεί» κατά κάποιες ημέρες.

Απαντώντας στις επιφυλάξεις για το «βιαστικό» της απόφασης του Λονδίνου να εγκρίνει το εμβόλιο, η ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας (MHRA) διαβεβαίωσε ότι αξιολόγησε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech βάσει των διεθνών προτύπων και εντός των διατάξεων του ευρωπαϊκού δικαίου. «Ο τρόπος με τον οποίο εργάστηκε η MHRA είναι ισοδύναμος με όλα τα διεθνή πρότυπα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της.

Για το αν η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ επηρέασε την ταχύτητα με την οποία εγκρίθηκε το εμβόλιο, η κυβέρνηση του Λονδίνου έχει ξεκαθαρίσει ότι η βρετανική ρυθμιστική αρχή χρησιμοποίησε τις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία εφαρμόζεται ως το τέλος του έτους που λήγει η μεταβατική περίοδος του Brexit.

«Μπορέσαμε να δώσουμε έγκριση για την παροχή του εμβολίου αυτού χρησιμοποιώντας διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία ισχύει ως την 1η Ιανουαρίου. Η πρόοδός μας εξαρτήθηκε απολύτως από τη διαθεσιμότητα των δεδομένων στην κυλιόμενη επισκόπησή μας και την αυστηρή αξιολόγηση και τις ανεξάρτητες γνωμοδοτήσεις που έχουμε λάβει», αναφέρει η γενική διεύθυνση της ρυθμιστικής αρχής της Βρετανίας.