Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ
Τι περιλαμβάνει η ευρωπαϊκή πρόταση 4 σημείων στο Ιράν για τον τερματισμό της σύγκρουσης με το Ισραήλ
ευρωπαιοι ηγετες γενευη
 clock 16:12 | 20/06/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Μια «πλήρη πρόταση διαπραγμάτευσης» καταθέτουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο Μακρόν, ενόψει της συνάντησης των Ευρωπαίων (των ΥΠΕΞ Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας και της Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Κάγια Κάλας( με τον Ιρανό ΥΠΕΞ στη Γενεύη, η Γαλλία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα παρουσιάσουν στο Ιράν μια διπλωματική πρόταση για τον τερματισμό της σύγκρουσης με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, η πρόταση αποτελείται από τέσσερις βασικούς πυλώνες:
πρόσβαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) σε όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, με στόχο τον μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου
θέσπιση πλαισίου και εποπτεία για τη δραστηριότητα που αφορά βαλλιστικούς πυραύλους
διακοπή της χρηματοδότησης τρομοκρατικών ομάδων που αποσταθεροποιούν την περιοχή
απελευθέρωση των ομήρων από το Ιράν, μια αναφορά σε ξένους υπηκόους που κρατούνται σε ιρανικές φυλακές
«Το Ιράν πρέπει να δείξει ότι είναι πρόθυμο να ενταχθεί στην πλατφόρμα διαπραγματεύσεων που έχουμε στο τραπέζι», δήλωσε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους στο Λε Μπουρζέ, λίγο έξω από το Παρίσι.

Στην συνάντηση κατά την οποία η πρόταση θα κατατεθεί στον Ιρανό ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί, θα συμμετέχουν ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ο Βρετανός Ντέιβιντ Λάμι, ο Γερμανός Γιόχαν Βάντεφουλ καθώς και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Κάγια Κάλας.

Εντωμεταξύ στη δημοσιότητα έρχονται φωτό με τις διαβουλεύσεις των 3 Ευρωπαίων Υπουργών και της Κάγια Κάλας, αλλά και τις διαβουλεύσεις Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας και της εκπροσώπου της ΕΕ σε ευρύτερη σύνθεση ενόψει της συνάντησης με τον Ιρανό ΥΠΕΞ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Aegean Airlines: Έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου €250 εκατ. με εισαγωγή στο Χ.Α.

Γεραπετρίτης για Λιβύη: Αντιδρά γιατί κατοχυρώνουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο πεδίο

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis