Συνομιλίες από το πιλοτήριο του μοιραίοιυ Airbus της Germanwings κατάφεραν να ανακτήσουν οι εμπειρογνώμονες της Υπηρεσίας Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων (BEA), όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της Υπηρεσίας, Ρεμί Ζουτί.
Ωστόσο, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει σαφή στοιχεία για τα αίτια της συντριβής, ενώ πρόσθεσε ότι το αεροπλάνο προσέκρουσε με πολύ μεγάλη ταχύτητα στα βουνά, καθώς και ότι δεν σημειώθηκε έκρηξη.
Ο Ζουτί είπε ότι από το μαύρο κουτί ακούγονται ήχοι και φωνές στο κόκπιτ, αλλά είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι γνωστό αν ακούγονται οι κυβερνήτες, αλλά όπως είπε τα στοιχεία αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν.
Τόνισε ακόμη ότι η τελευταία επικοινωνία του αεροσκάφους με τον πύργο ελέγχου ήταν μία επικοινωνία ρουτίνας.
Το αεροπλάνο είχε επιβεβαιώσει τις οδηγίες για τη συνέχιση της πορείας του, αλλά ένα λεπτό αργότερα άρχισε να χάνει ύψος. Ο Ζουτί είπε ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είδαν ότι το αεροπλάνο έχανε ύψος και προσπάθησαν να ανακτήσουν την επικοινωνία με το κόκπιτ, χωρίς επιτυχία.
Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο έκρηξης, επισημαίνοντας ότι το αεροπλάνο πετούσε κανονικά μέχρι το τέλος. «Προσέκρουσε με μεγάλη ταχύτητα και για αυτό τα συντρίμμια του διασκορπίστηκαν σε μεγάλη απόσταση και θρυμματίστηκαν».
«Σε αυτό το στάδιο, σαφώς, δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε πλήρη εξήγηση ή ερμηνεία στα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του αεροσκάφους... ή στους λόγους για τους οποίους δεν απάντησε στις συνεχείς προσπάθειες επικοινωνίας των ελεγκτών», συμπλήρωσε.
Την ίδια ώρα η εισαγγελία του Ντίσελντορφ, όπου κατευθυνόταν το αεροπλάνο που είχε αναχωρήσει από τη Βαρκελώνη, ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για να εξακριβωθούν οι ταυτότητες των θυμάτων και τα αίτια του δυστυχήματος, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.
Παράλληλα ερευνητές από τη γαλλική υπηρεσία έρευνας και ανάλυσης αεροπορικών δυστηχημάτων (BEA) και από την αντίστοιχη γερμανική υπηρεσία (BFU) βρίσκονται στο σημείο της συντριβής μαζί με εμπειρογνώμονες της Germanwings, της μητρικής της Lufthansa καθώς και της κατασκευάστριας εταιρείας του αεροπλάνου, της Airbus.
Θρήνος για τους 150 νεκρούς
Το πρωί της Τετάρτης, συγγενείς των 150 ανθρώπων που χάθηκαν στις γαλλικές Άλπεις άρχισαν να καταφθάνουν στον τόπο της τραγωδίας, ενώ από τα ξημερώματα άρχισαν εκ νέου οι έρευνες που διακόπηκαν τη νύχτα.
Οι εικόνες που καταφθάνουν συνεχώς από τον τόπο της τραγωδίας αποτυπώνουν την απόλυτη φρίκη: χιλιάδες συντρίμμια του αεροπλάνου και πτώματα είναι διασκορπισμένα στην πλαγιά του βουνού, μακριά από κατοικίες και δρόμους πρόσβασης.
Το αεροσκάφος φέρεται να προσέκρουσε βίαια στα βουνά με ταχύτητα μεγαλύτερη των 430mph, κάτι που το διέλυσε σε μικρά κομμάτια. Οι ερευνητές ανέλαβαν το θλιβερό καθήκον για την ανεύρεση των πτωμάτων των 150 επιβαινόντων, μεταξύ των οποίων δύο μωρά και 16 μαθητές.
Ο ακριβής αριθμός των εθνικοτήτων των θυμάτων δεν είναι πλήρως διασταυρωμένος ακόμη και υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για τον αριθμό των Ισπανών νεκρών.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Germanwings, Τόμας Βίνκελμαν, δήλωσε ότι νεκροόι είναι 72 Γερμανοί και 35 Ισπανοί. Ωστόσο, η ισπανική κυβέρνηση με ανακοίνωσή της σήμερα το απόγευμα έκανε λόγο για 51 νεκρούς Ισπανούς. Επίσης, τουλάχιστον τρεις είναι οι νεκροί από τη Βρετανία, καθώς και δύο Αμερικανοί, όπως επιβεβαίωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ανθρώπινες απώλειες έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά από 16 χώρες.
Στο Σεΐν λεζ Άλπ, το μαγευτικό αυτό αλπικό χωριό των 1.500 κατοίκων, έγινε το ορμητήριο των ομάδων διάσωσης, καθώς και του προσωπικού που την Τετάρτη μετέφερε τους πρώτους συγγενείς των θυμάτων στο σημείο.
Πολλές ήταν οι οικογένειες που επέλεξαν να πετάξουν στη Μασαλία κατά τη διάρκεια της νύχτας και να μεταβούν με λεωφορείο στις Άλπεις, ώστε να βρεθούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τόπο της συντριβής, περιμένοντας να φτάσουν στα χέρια τους οι σοροί των ανθρώπων τους.
Το απόγευμα της Τετάρτης έφτασαν στο σημείο η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και οι πρόεδροι Γαλλίας και Ισπανίας, Φρανσουά Ολάντ και Μαριάνο Ραχόι.
Πηγή: Εθνος