Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Τέσσερις στους πέντε Αμερικανούς φοβούνται πως η χώρα διολισθαίνει στο χάος

αμερικη
 clock 08:15 | 17/07/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Αυξάνεται η ανησυχία των Αμερικανών πολιτών για την αύξηση της πολιτικής βίας, μπροστά στις επικείμενες εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, η οποία ολοκληρώθηκε την Τρίτη, τέσσερις στους πέντε Αμερικανούς φοβούνται ότι η χώρα τους διολισθαίνει στο χάος, στον απόηχο της απόπειρας δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Η διήμερη δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί οριακό προβάδισμα έναντι του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν, με 43% έναντι 41%, το οποίο είναι εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος, υποδηλώνοντας πως η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ δεν σηματοδότησε κάποια θεαματική μεταστροφή της κοινής γνώμης.

Ωστόσο, το 80% των ερωτηθέντων συμμερίστηκε την άποψη ότι η κατάσταση στη χώρα «ξεφεύγει από τον έλεγχο». Στη δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη διαδικτυακά, συμμετείχαν 1.202 ενήλικοι από όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων 992 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Σχεδόν το 84% των ερωτηθέντων δεν έκρυψε την ανησυχία του για βίαιες ενέργειες εξτρεμιστών μετά τις εκλογές. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με το 74% που είχε απαντήσει αναλόγως σε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos τον Μάιο.

Μόλις το 5% εμφανίστηκε διατεθειμένο να συγχωρήσει την πολιτική βία, θεωρώντας ότι είναι αποδεκτό κάποιος από το κόμμα που υποστηρίζει να καταφεύγει στη βία για την επίτευξη πολιτικού στόχου. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με το 12% που είχε απαντήσει αναλόγως σε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos τον Ιούνιο του 2023.

Η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ έκανε πολλούς ευαγγελικούς χριστιανούς να πιστεύουν πως ο Θεός προστάτευσε τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο. Στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το 65% των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικάνων δήλωσε ότι ο Τραμπ «ευνοείται από τη θεία πρόνοια ή το θέλημα του Θεού». Την άποψη αυτή συμμερίστηκε το 11% των εγγεγραμμένων Δημοκρατικών.

 

Διαβάστε επίσης

Λίβανος: Παιδιά και άμαχοι οι πέντε νεκροί από ισραηλινά drones

Γαλλία: Ο Μακρόν αποδέχτηκε την παραίτηση του πρωθπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis