Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Διάσκεψη του Βερολίνου: Τι αποφασίστηκε για τη Λιβύη

Image
Διάσκεψη Βερολίνου
 clock 20:40 | 19/01/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

 

Ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και ώρες αγωνίας, ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη στο Βερολίνο η οποία διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην τήρηση του εμπάργκο όπλων, όπως και στον τερματισμό της στρατιωτικής παρέμβασης και στην επιβολή εκεχειρίας στη Λιβύη που πλήττεται από δεκαετή εμφύλιο. Η απόφαση έρχεται να ακυρώσει τα σχέδια της Τουρκία περί στρατιωτικής ενίσχυσης της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ. Αγωνία επικράτησε σχετικά με τη στάση του στρατάρχη Χαλίφα χαφτάρ, ο οποίος στις συνομιλίες στη Μόσχα απέρριψε την πρόταση Βλαντιμίρ Πούτιν και Ερντογάν για εκεχειρία. 

«Αποφασίσαμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση. Ήρθαμε σε συμφωνία ώστε να καταρτίσουμε πλάνο που να στηρίζει την επιβολή ειρήνης στην περιοχή», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. 

«Συμφωνήσαμε στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων. Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να αποφύγουν τις ένοπλες συγκρούσεις και τις παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης », τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γουτέρες.
 

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε, νωρίτερα, «να σταματήσει» η αποστολή φιλοτούρκων σύρων μαχητών στην Τρίπολη για να υποστηρίξουν την τοπική κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

 

Η Βρετανία θα μπορούσε να στείλει «ανθρώπους και ειδικούς» για να επιτηρούν τον σεβασμό μιας ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου για την ειρήνευση της Λιβύης.

Μέρκελ: Θα δημιουργηθεί επιτροπή με εκπροσώπους όσων μετείχαν στη Διάσκεψη

Σύμφωνα με την Γερμανίδα Καγκελάριο, στο πλαίσιο της επιτήρησης της συμφωνίας θα δημιουργηθεί μια επιτροπή με εκπροσώπους όλων όσοι συμμετείχαν στη διάσκεψη του Βερολίνου -άρα και η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν.

Γκουτέρες: Τα μέρη δεσμεύτηκαν για την προστασία των αμάχων

«Υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών θα διεξαχθεί διάλογος για λύση στο θέμα της Λιβύης. Αποφασίστηκε μια εκεχειρία, ώστε να υπάρξει παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων. Θα οργανώσουμε στη Γενεύη μια συνάντηση της στρατιωτικής επιτροπής [της Λιβύης] τις επόμενες μέρες. : Τα μέρη δεσμεύτηκαν για την προστασία των αμάχων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκοτέρες.

Κόντε: Θα αναλάβουμε ηγετικό ρόλο στην παρακολούθηση της ειρήνης

Η Ιταλία είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παρακολούθηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετά την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διάσκεψης στο Βερολίνο. «Είμαστε απολύτως διαθέσιμοι να δώσουμε το "παρών" στην πρώτη γραμμή, όσον αφορά μια δέσμευση για την ανάληψη ευθύνης προς αυτήν την κατεύθυνση, για την παρακολούθηση της ειρήνης», δήλωσε στους δημοσιογράφους σε σχόλια που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τηλεόραση. «Προφανώς θα πρέπει να περάσουμε από ένα Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχεια να μπορέσουμε να καθορίσουμε αυτή τη δέσμευση έπειτα από αυτό», πρόσθεσε.

Λαβρόφ: Οι δύο εμπόλεμες πλευρές δεν κατάφεραν να αρχίσουν «σοβαρό διάλογο»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι δύο εμπόλεμες πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη δεν κατάφεραν να αρχίσουν "σοβαρό διάλογο" κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βερολίνο. «Ή διάσκεψη ήταν πολύ χρήσιμη (...) αλλά είναι σαφές ότι επί του παρόντος δεν επιτεύχθηκε η έναρξη σοβαρού και σταθερού διαλόγου» μεταξύ του επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA), Φαγέζ αλ Σάρατζ, και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στους δημοσιογράφους από το αεροδρόμιο του Βερολίνου.

Μάας: Θα συμμετάσχουν και άλλοι που δεν ήταν παρόντες στη Διάσκεψη

Ωστόσο, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας δήλωσε ότι «το θέμα δεν λήγει σήμερα, γι' αυτό δημιουργήσαμε και επιτροπές» διευκρινίζοντας ότι σε αυτές θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν στη διάσκεψη του Βερολίνου, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Όπως είχε προϊδεάσει νωρίτερα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, συμμετέχων στην σύσκεψη, οι ηγέτες ήταν κοντά σε λύση

Μακρόν και Ερντογάν δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα

Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Τούρκος ομόλογός του βρέθηκαν δίπλα δίπλα για τις ανάγκες της οικογενειακής φωτογραφίας. Ωστόσο οι δύο ηγέτες τις στιγμές που βρέθηκαν κοντά δεν αντάλλαξαν ούτε ένα βλέμμα. Άλλωστε ουκ ολίγες φορές ο πρόεδρος Μακρόν έχει ασκήσει κριτική στον Σουλτάνο, με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κυπριακή ΑΟΖ.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis