Κόσμος

Συρία: Συνεχίζονται οι εργασίες για το χτίσιμο του αντιγράφου της Αγιάς Σοφιάς

Η μικρή Αγιά Σοφιά

Τον Ιούλιο του 2021 είναι προγραμματισμένες να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανέγερσης του ναού της Αγίας Σοφίας στην πόλη της Σκαλμπία στην επαρχία Χαμά της Συρίας. Αυτό δήλωσε σε δημοσιογράφους ο διοικητής της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας στη συγκεκριμένη περιοχή, Ναμπίλ Αμπντάλα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην πόλη, που είναι ένα από τα κέντρα του χριστιανισμού στις αραβόφωνες χώρες, αυτός ο ναός πέρα από χώρος λατρείας, θα είναι και μνημείο για τους νεκρούς στρατιώτες που υπερασπίστηκαν τη Σκαλμπία από επιθέσεις του ISIS τα προηγούμενα χρόνια. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους για την αυξημένη προσοχή των μαχητών στην πόλη και ιδιαίτερα επίμονες προσπάθειες να την κατακτήσου από την αρχή του πολέμου.

Ο ναός κατασκευάζεται έχοντας ως πρότυπο την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, η οποία από τον Ιούλιο του 2020, μετατράπηκε σε τζαμί από το καθεστώς Ερντογάν προκαλώντας παγκόσμια θλίψη.

«Η ιδέα της οικοδόμησης μιας εκκλησίας λειτουργεί, πρώτα απ’ όλα, ως σύμβολο της ζωής των χριστιανών της Συρίας. Υπήρχε μεγάλη ανάγκη να δημιουργηθεί ένας ναός σε αυτή την περιοχή», ανέφερε ο κ. Αμπντάλα.

Συρία - Θεμελίωση μικρής Αγιάς Σοφιάς
Συρία - Θεμελίωση μικρής Αγιάς Σοφιάς

Η τελετή θεμελίωσης της συμβολικής εκκλησίας της Αγίας Σοφίας, είχε γίνει στις 5 Σεπτεμβρίου 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Χιλή - ισχυρός σεισμός: Δεν υπάρχουν θύματα ή ζημιές

Στις κάλπες οι Πορτογάλοι - Εκλέγουν νέο Πρόεδρο

Μεξικό: Απανθρακωμένα πτώματα κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ

Κόσμος

Ινδονησία: Εξερράγη το ηφαίστειο Σιναμπούγκ στη βόρεια Σουμάτρα (βίντεο)

ηφαίστειο Σιναμπούγκ

Το ηφαίστειο έβγαλε ένα μεγάλο σύννεφο καπνού, ενώ οι Αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση, αφού είχαν δοθεί σημάδια της έκρηξης από την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με σεισμολόγο της περιοχής, η στάχτη «ταξίδεψε» σε απόσταση 5 χιλιομέτρων, απόσταση την οποία συμβουλεύτηκαν να κρατήσουν οι κάτοικοι της περιοχής, υπό το φόβο της λάβας.

 

 

 

Οι Αρχές, πάντως, είπαν ότι η ατμόσφαιρα δεν επηρεάστηκε από τη στάχτη.

Το Σιναμπούγκ είναι ένα από τα 120 ενεργά ηφαίστεια στην Ινδονησία και είναι «ευαίσθητο» στις σεισμικές δονήσεις, αφού βρίσκεται κοντά στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς».

Τα τελευταία χρόνια δεκάδες χιλιάδες κόσμου έχουν απομακρυνθεί από το σημείο, ενώ από το 2010 μέχρι το 2016 πάνω από 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, λόγω των εκρήξεων.

Tα χωριά που είναι εκτός «κόκκινης» ζώνης δεν βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καπραβέλος - κορωνοϊός: Αν μεταλλαχθεί ο ιός θα είναι σαν να ξεκινάμε από την αρχή

Κοφτερίδης στο Ράδιο Κρήτη: Lockdown στο Ηράκλειο όπως τον Μάρτιο

Εμβολιασμός για κορωνοϊό: Πότε θα «ανοίξει» η πλατφόρμα για τους κάτω των 50 ετών