Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Ουγγαρία - Πολωνία μπλοκάρουν τα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό

Image
Σύνοδος Κορυφής
 clock 07:48 | 30/06/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 02:30 τα ξημερώματα η πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες διαπραγματεύονταν το μεταναστευτικό από τις 17:30 με την Ουγγαρία και την Πολωνία να μπλοκάρουν τα συμπεράσματα για το συγκεκριμένο θέμα μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σήμερα οι ηγέτες θα συνεδριάσουν και πάλι στις 10:30 ώρα Ελλάδος με το μεταναστευτικό να βρίσκεται εκ νέου στο τραπέζι, ενώ θα συζητηθούν επίσης η Κίνα και η οικονομία.

Αμετακίνητες Ουγγαρία και Πολωνία, εξακολουθούν να μπλοκάρουν τα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό, με τους ηγέτες να συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων, υπάρχουν δύο παράγραφοι που αφορούν στο μεταναστευτικό.
Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την τρομερή απώλεια ζωών ως αποτέλεσμα της πρόσφατης τραγωδίας στη Μεσόγειο. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στην κατάρριψη του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών , συμπεριλαμβανομένης της εργαλειοποίησης, και στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης, ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι μεταναστευτικές ροές και να αποφεύγεται η επιβίβαση των ανθρώπων σε τέτοια επικίνδυνα ταξίδια.

Επίσης, επισημαίνεται ότι η μετανάστευση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε τη μεταναστευτική κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και εντός της ΕΕ με συνολικό τρόπο και σημείωσε το έργο που έχει αναληφθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής απάντησης.

Η Προεδρία του Συμβουλίου και η Επιτροπή ενημέρωσαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη σταθερή πρόοδο στην εφαρμογή των συμπερασμάτων του της 9ης Φεβρουαρίου 2023, με έμφαση στις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης και στους μηχανισμούς χρηματοδότησής τους. Μετά την πρόσφατη επιστολή της Επιτροπής, και με βάση τη μέχρι τώρα πρόοδο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να ενταθούν οι εργασίες σε όλους τους τομείς δράσης, κατά μήκος όλων των μεταναστευτικών οδών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή να συνεχίσουν να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς και να διασφαλίζουν την εφαρμογή των συμπερασμάτων του και να υποβάλουν σχετικές εκθέσεις. Καλεί την Επιτροπή να συνεχίσει να εργάζεται για τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην επιστολή της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εξετάζει τις εργασίες αυτές.

Πολωνία και Ουγγαρία είχαν ταχθεί κατά της πολιτικής συμφωνίας σε δύο πυλώνες του Συμφώνου για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο, που είχε επιτευχθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών στις αρχές Ιουνίου.
Νωρίτερα, υιοθετήθηκαν τα συμπεράσματα της Συνόδου για την Ουκρανία.

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Η Ελλάδα είναι τα σύνορα της Ευρώπης

Την ανάγκη για μία συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό επανέλαβε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη φύλαξη των συνόρων της που αποτελούν – όπως είπε – και τα εξωτερικά σύνορα της ευρωπαϊκής ένωσης.
 
«Θέλω να χαιρετίσω την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί, την οποία η πατρίδα μας αναζητούσε εδώ και πολύ καιρό, καθώς αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση, η  ευρωπαϊκή αντιμετώπιση ενός προβλήματος που τελικά αφορά ολόκληρη την ήπειρό μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η οικονομία, με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται πεπεισμένος ότι σύντομα η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.
 
«Έχω επισημάνει πολλές φορές ότι το μόνο εμπόδιο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας ήταν η πολιτική αβεβαιότητα γύρω από τις εκλογές. Έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, με μια άνετη απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και είμαι βέβαιος ότι θα φτάσουμε σύντομα στην επενδυτική βαθμίδα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
 
Το μεταναστευτικό που κυριαρχεί στην ατζέντα της Συνόδου – ενόψει και του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο – βρέθηκε επί τάπητος και στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Προστατεύουμε τα σύνορα και σώζουμε ζωές», το σαφές μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη βαριά σκιά του τραγικού ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.
 
«Είναι πολύ, πολύ άδικο να κουνάμε το δάχτυλο στο Ελληνικό Λιμενικό Σώμα. Το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, που κινδύνευαν να πεθάνουν στη θάλασσα. Αυτές οι συμμορίες είναι εγκληματικές. Κερδοσκοπούν πάνω στην ανθρώπινη δυστυχία. Και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να σταματήσουμε αυτή την τρομακτική διακίνηση ανθρώπων και να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του το πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
 
«Δεν είναι ένα ελληνικό ζήτημα. Κανένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνο του τις μεταναστευτικές ροές. […] Η μετανάστευση δεν μπορεί να εργαλειοποιείται. […] Η Ελλάδα είναι η καρδιά της Ευρώπης και προσδοκώ να ενισχύσουμε περαιτέρω και να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας», επεσήμανε η Ρομπέρτα Μέτσολα.
 
Την ανάγκη για κοινό βηματισμό των κρατών μελών στο μεταναστευτικό, αλλά και για την πάταξη των δικτύων των διακινητών επισήμανε και η πρόεδρος της Κομισιόν.
 
«Η τραγωδία στη Μεσόγειο έδειξε ξανά τον αδίστακτο τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι διακινητές. Θα παρουσιάσω τρεις εκθέσεις σχετικά με την ενίσχυση των εξωτερικών μας συνόρων, έτσι ώστε να έχουμε παρόμοια διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης παντού», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
 
Στη συνάντησή του με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός φωτογράφισε πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και την αντιμετώπισης της ακρίβειας, με τη Ρομπέρτα Μέτσολα να αναφέρεται στην εμφατική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κάλπη του Ιουνίου.  
 
Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
 
«Καλωσορίζουμε τον επανεκλεγέντα πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και το νέο εκλεγέντα πρωθυπουργό της Φινλαδίας Πέτερι Όρπο, δύο πολιτικοί οι οποίοι κέρδισαν στις χώρες τους με μεγάλη επιτυχία και εκπροσωπούν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στην Ευρώπη (ΚΑΤ) Το ΕΛΚ είναι δυνατό και ευελπιστούμε να κρατήσουμε την Κομισιόν στα χέρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος», δήλωσε ο γγ του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας.
 
Στο μέτωπο του μεταναστευτικού, η ελληνική πλευρά επισημαίνει επίσης τη σημασία ενίσχυσης της συνεργασίας με τρίτες χώρες, αλλά και της υλοποίησης των συμφωνιών επιστροφών.

Αναφορά Μητσοτάκη στην μείωση των ροών

Μετά το αυστηρό μήνυμα που εξέπεμψε, με την άφιξη του στις Βρυξέλλες, για τη στοχοποίηση του ελληνικού λιμενικού από ευρωπαϊκούς κύκλους, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε πριν λίγη ώρα παρέμβαση για το μεταναστευτικό στις εργασίες της Συνόδου των 27 ηγετών. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους ομολόγους του να υιοθετήσουν καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών, ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις που θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μείωση των μεταναστευτικών ροών που πέτυχε η Ελλάδα, αποτέλεσμα και της βελτίωσης της συνεργασίας με την Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα

Στο μεταξύ, κάθετα αντίθετη εμφανίζεται η Πολωνία στην πρόσφατη συμφωνία για το μεταναστευτικό και απειλεί με βέτο. Ο Πολωνός Πρωθυπουργός μάλιστα διαμήνυσε ότι στη χώρα του το θέμα θα τεθεί σε δημοψήφισμα και πως απόψε θα ξεκαθαρίσει στους Ευρωπαίους εταίρους του πως δεν έχει καμία πρόθεση να στηρίξει την εν λόγω συμφωνία.

 

Διαβάστε επίσης:

Οργισμένη αντίδραση Ερντογάν για την καύση Κορανίου έξω από τζαμί στη Στοκχόλμη

ΠΟΥ: Η ασπαρτάμη είναι πιθανώς καρκινογόνα ουσία

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis