Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία – σταθμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό

Image
σκάφος - μετανάστες
 clock 20:11 | 10/06/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

«Ιστορική» χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράρ Νταρμανίν, την συμφωνία που υπεγράφη το μεσημέρι της Παρασκευής (10/6) και αφορά τον μηχανισμό αλληλεγγύης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στα εξωτερικά σύνορα της, αλλά και του ελέγχου (screening δεδομένα Eurodac) που γίνεται σε αυτά.

Ο μηχανισμός, οι λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα, επιβάλλει την υποχρεωτική αλληλεγγύη των μελών της Ε.Ε. προς τις χώρες πρώτης υποδοχής (όπως η Ελλάδα και η Ιταλία) που δέχονται πιέσεις από τα κύματα μεταναστών και προσφύγων. Αν και ο Γάλλος υπουργός δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι χώρες που αποτελούν τη «μεγάλη πλειοψηφία» η οποία τάσσεται υπέρ της αλληλεγγύης, είναι σαφές ότι η σημερινή απόφαση αποτελεί μια νίκη των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου και μια ήττα των θέσεων χωρών της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία, οι οποίες μέχρι πρόσφατα ήταν εντελώς άκαμπτες στο ζήτημα της υποδοχής μεταναστών. Η τέταρτη από τις χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ, η Πολωνία, ήταν και αυτή παραδοσιακά αντίθετη στο να μοιραστεί εξίσου η ευθύνη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο, τα γεγονότα των τελευταίων τριών μηνών και η παρουσία εκατομμυρίων Ουκρανών προσφύγων στο έδαφος της, ίσως έχει αλλάξει την αντίληψη της για τα πράγματα.

Όπως ανακοίνωσε στο twitter, ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών, οι δύο κανονισμοί για την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων της ΕΕ και για το μηχανισμό αλληλεγγύης, ο οποίος θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη που δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις, έλαβε τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των κρατών-μελών. Ο Ζ. Νταρμανίν ανακοίνωσε επίσης, ότι τις επόμενες ημέρες η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα οργανώσουν συνάντηση για την «πλατφόρμα αλληλεγγύης» για να δώσουν συγκεκριμένη ουσία σε αυτή την ιστορική συμφωνία.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ο Ζεράρ Νταρμανίν εξήγησε, ότι ο μηχανισμός αλληλεγγύης προβλέπει την υποχρεωτική αλληλεγγύη όλων των κρατών-μελών προς τις χώρες, που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις, είτε μέσω της υποδοχής των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο σε εθελοντική βάση, είτε παρέχοντας οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη. «Η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών-μελών τάσσεται υπέρ αυτής της αλληλεγγύης και πάνω από δέκα κράτη-μέλη δήλωσαν ότι είναι θετικά στο να δεχτούν μετανάστες», ανέφερε ο Ζ. Νταρμαμίν. Από την άλλη, ο ίδιος εξήγησε ότι η συμφωνία που αφορά στον κανονισμό για τη θέσπιση ελέγχου διαλογής υπηκόων τρίτων χωρών στα σύνορα (screening), καθώς και για τα δεδομένα Eurodac, θα βοηθήσουν στην καταγραφή των μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ και στην άρνηση της εισόδου τους εάν διαπιστωθεί ότι απειλούν την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς με ανάρτησή του στο twitter αναφέρει, πως η σημερινή συμφωνία αποτελεί αδιαμφισβήτητη ένδειξη της ενότητας της Ευρώπης που αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες. Ο Μ. Σχοινάς ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις χώρες της ομάδας των MED5 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα) για την «εποικοδομητική τους προσέγγιση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία: Η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή

Μεταναστευτικό: Ετήσια μείωση 79% στους διαμένοντες στα νησιά-αιτούντες άσυλο

Μητσοτάκης: Η Τουρκία όσο απομονώνεται, τόσο εξαγριώνεται – Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis