Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Γερμανίας – Ισπανίας για το προσφυγικό

πρόσφυγες
 clock 22:42 | 08/08/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Η Γερμανία κατέληξε σε συμφωνία με την Ισπανία για την επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων

Το Βερολίνο έδωσε την τελική μορφή σε μια συμφωνία με την Ισπανία, η οποία έχει δεσμευθεί να δέχεται πρόσφυγες που φθάνουν στη Γερμανία, αλλά έχουν ήδη καταγραφεί στο έδαφός της, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, που υπογράφτηκε προχθές, Δευτέρα, και θα τεθεί σε ισχύ στις 11 Αυγούστου, οι μετανάστες «θα μπορούν να στέλνονται πίσω στην Ισπανία εντός 48 ωρών», διευκρίνισε η εκπρόσωπος Ελεονόρε Πέτερμαν, η οποία πρόσθεσε πως η Μαδρίτη δεν «ζήτησε κανένα αντάλλαγμα».

Αφορά όλους τους μετανάστες που φθάνουν στη Γερμανία, οι οποίοι όμως έχουν ήδη καταγραφεί στην Ισπανία στις ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων. Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε στα τέλη Ιουνίου ότι η Ισπανία συμφώνησε επί της αρχής όπως και η Ελλάδα.

Οι συζητήσεις με την Αθήνα, καθώς και με την Ιταλία, «δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη», ανέφερε η εκπρόσωπος στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Οι συμφωνίες με αυτές τις δύο χώρες είναι «σημαντικές, γιατί οι μεταναστευτικές πιέσεις εκεί είναι οι πιο ισχυρές», είπε.

Η Ρώμη δηλώνει προσώρας επιφυλακτική, διεκδικώντας την ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ πριν από οποιαδήποτε συμφωνία για τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αυτές οι προσωρινές συμφωνίες είναι απαραίτητες απουσία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ένα ζήτημα που διχάζει τους 28.

Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είχε υποσχεθεί αυτό το είδος διμερών συμφωνιών στο πλαίσιο της ΕΕ, καθώς και ότι θα πραγματοποιούνταν πρόοδος κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης και 29ης Ιουνίου προκειμένου να πείσει τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ να αποκηρύξει το σχέδιό του να επαναπροωθεί μονομερώς από τις αρχές Ιουλίου κάθε αιτούντα άσυλο που έχει ήδη καταγραφεί στη βάση δεδομένων EURODAC.

Σε συνέντευξή του την Κυριακή, ο Χορστ Ζεεχόφερ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σημειωθεί πρόοδος αυτή την εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και την Ιταλία, λέγοντας πως οι συζητήσεις εξελίσσονται «σε καλό κλίμα».

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis