Κόσμος

Στο Αφγανιστάν ο Μάικ Πομπέο

Μάικ Πομπέο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έφτασε σήμερα στο Αφγανιστάν για μια επίσκεψη που δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων, η οποία έχει στόχο να βοηθήσει στην διάσωση της ιστορικής συμφωνίας που συνήφθη στα τέλη του Φεβρουαρίου ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στους Ταλιμπάν, αλλά δεν σταμάτησε τις πολιτικές διενέξεις και τη βία.

Ο Πομπέο έφτασε στην Καμπούλ όπου θα συναντηθεί με τον Αφγανό πρόεδρο Άσραφ Γάνι και τον πολιτικό του αντίπαλο Αμπντουλά Αμπντουλά, ο οποίος υποστηρίζει επίσης ότι έχει εκλεγεί πρόεδρος του Αφγανιστάν.

Κόσμος

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων «τρέχει» τις διαδικασίες για τη διάθεση της ρεμδεσιβίρης

Μικροβιολογικό Εργαστήριο

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δεσμεύθηκε να προβεί σε μία ταχεία αναθεώρηση του φαρμάκου ρεμσδεσιβίρη της Gilead Sciences, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία της COVID-19, τονίζοντας όμως ότι δεν έχει λάβει ακόμη σχετική αίτηση από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία.

Ο EMA δήλωσε σήμερα πως ο χρόνος εργασίας της Επιτροπής Ανθρωπίνων Πόρων (CHMP) του οργανισμού για την αποτίμηση του φαρμάκου θα «μειωθεί στο απόλυτο ελάχιστο».

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται δύο εβδομάδες αφότου ο επικεφαλής του EMA δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι μπορεί να δώσει ένα πρώτο πράσινο φως για την πώληση της ρεμδεσιβίρης ως θεραπείας για την COVID-19 επισπεύδοντας τη διάθεση του φαρμάκου στην αγορά εν μέσω έντονου παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο εγκεκριμένο φάρμακο ή εμβόλιο για την πολύ μεταδοτική και μερικές φορές θανατηφόρα ασθένεια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά παγκοσμίως, χορήγησε νωρίτερα άδεια για επείγουσα χρήση της ρεμδεσιβίρης στη θεραπεία της COVID-19, ανοίγοντας τον δρόμο για ευρύτερη χρήση του φαρμάκου, χωρίς ωστόσο να το έχει εγκρίνει ακόμη.

Ο EMA προχωρεί περιοδικά σε αναθεώρηση του φαρμάκου και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να έχει επωφελή επίδραση στη θεραπεία νοσηλευόμενων ασθενών με ήπια έως μέτρια ή σοβαρή COVID-19.

Αν και η τελική έγκριση θα πρέπει να δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο οργανισμός γενικά δέχεται και επιδοκιμάζει τις συστάσεις της CHMP.