Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Στην Αλβανία στρέφονται τα Σκόπια για φυσικό αέριο

Image
fysiko_aerio_3_7.jpg
 clock 17:45 | 29/09/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Στην αγκαλιά της Αλβανίας για την κάλυψη των αναγκών τους σε φυσικό αέριο πέφτουν τα Σκόπια, διαπιστώνοντας την ολιγωρία της Ελλάδας να προχωρήσει το εδώ και δύο χρόνια συμφωνημένο έργο μεταξύ ΔΕΣΦΑ και MER Skopje  για την κατασκευή διασυνδετήριου αγωγού.
Πιο συγκεκριμένα στις 21 Σεπτεμβρίου στα Τίρανα οι εταιρίες Albagaz και η MER υπέγραψαν παρόντων των υπουργών Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας και Οικονομίας της ΠΓΔΜ μνημόνιο κατανόησης για τον συντονισμό των προσπαθειών τους προκειμένου να συνδέσουν τα δίκτυα τους φυσικού αερίου συμφωνα με το energypress.gr.
Για την ακρίβεια, όπως έγινε γνωστό κατά την τελετή υπογραφής, πρόκειται να κατασκευαστεί αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κορυτσά όπου είναι κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και ο οποίος θα μεταφέρει ποσότητες από τον TAP προς την αγορά των Σκοπίων. Αν και το επενδυτικό σχέδιο έχει πολύ δρόμο μπροστά του, εντούτοις οι δύο πλευρές κατά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, συμφώνησαν ότι μπορούν να αναζητήσουν και τη χρηματοδότησή τους από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Η Αλβανία, σημειωτέον προωθεί ένα ακόμη μεγαλεπήβολο σχέδιο αυτό του Ionian Adriatic Pipeline. Πρόκειται για έναν αγωγό μήκους 526 χλμ. ο οποίος θα τροφοδοτείται με φυσικό αέριο από τον TAP και θα συνδέει και τις χώρες της Αδριατικής Μαυροβούνιο, Βοσνία – Ερζεγοβίνη – Κροατία. Η χωρητικότητα του αγωγού, τον οποίο έχει αναλάβει ως τεχνικός σύμβουλος η Socar είναι 5 δις. κ.μ.
Σε ό,τι αφορά το μνημόνιο συνεργασίας Αλβανίας – ΠΓΔΜ, αρμόδιοι (και ενδιαφερόμενοι) παράγοντες στη χώρα μας, παρατηρούν το γεγονός πως η Ελλάδα είναι πολύ πιθανόν να χάσει μία πρώτης τάξης ευκαιρία να εφοδιάζει εκείνη τα Σκόπια με φυσικό αέριο εξαιτίας της πολύμηνης καθυστέρησης που παρατηρείται στις αδειοδοτικές διαδικασίες.
Πιο συγκεκριμένα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν έχει δώσει ακόμη έγκριση στο project του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας – Σκοπίων για τον οποίο είχαν υπογράψει MoU ο ΔΕΣΦΑ με τη MER. Παραμένει ως εκ τούτου η ασάφεια και η εμπλοκή σε συνδυασμό με το αίτημα Λεμπέντεφ για αδειοδότηση του δικού του αγωγού.
Με δεδομένο όμως το γεγονός ότι οι ανάγκες της αγοράς της γειτονικής χώρας είναι κάτω από 1 δις. κυβικά μέτρα ετησίως, τα Σκόπια δεν έχουν την πολυτέλεια να προμηθεύονται ποσότητες από δύο δίκτυα. Δηλαδή και από την Αλβανία και την Ελλάδα.  
Σημειωτέον ότι στην επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στα Σκόπια, ο οποίος θα συνοδεύεται από τις εταιρίες ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ και ΕΛ.ΠΕ, είναι προγραμματισμένη η υπογραφή νέου MoU μεταξύ ΔΕΣΦΑ και MER.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis