Κόσμος

Σερβία: Επικοινωνία Αλεξάνταρ Βούτσιτς - Βλαντιμίρ Πούτιν

βούτσιτς

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τον ομόλογο του της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη συνομιλία εξετάστηκαν οι εξελίξεις γύρω από το θέμα του Κοσόβου υπό το πρίσμα της συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας που υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή στον Λευκό Οίκο, όπως και θέματα διμερούς συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα.

Την πρωτοβουλία για την επικοινωνία αυτή είχε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στο ρωσικό ανακοινωθέν που δημοσίευσαν τα σερβικά ΜΜΕ, αναφέρεται ότι στο ζήτημα του Κοσόβου ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε την πάγια θέση της Μόσχας «για συμβιβαστική και ισορροπημένη λύση που θα είναι αποδεκτή από το Βελιγράδι και θα έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι η Μόσχα αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη «εταιρικής-στρατηγικής σχέσης με τη Σερβία».

Στο σερβικό ανακοινωθέν δίδεται βαρύτητα στη στρατιωτική ουδετερότητα της Σερβίας και τη συνεργασία με τη Ρωσία σε αμυντικό επίπεδο. «Ανεξάρτητα από το βάρος και την πολυπλοκότητα της γεωπολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής της θέσης, η Σερβία θα διατηρήσει την αρχή της στρατιωτικής ουδετερότητας και θα παραμείνει ένας πραγματικός και αφοσιωμένος εταίρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» διαβεβαίωσε ο Βούτσιτς στη συνομιλία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η επικοινωνία των δύο προέδρων έρχεται μία ημέρα μετά την ακύρωση της σερβικής συμμετοχής στην κοινή στρατιωτική άσκηση «Σλαβική Αδελφότητα 2020», που θα διεξαχθεί στις 15 Σεπτεμβρίου στη Λευκορωσία με τη συμμετοχή και της Ρωσίας. Η σερβική κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την απόφαση αυτή επικαλέστηκε ασφυκτικές πιέσεις που της ασκήθηκαν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κόσμος

Αφγανιστάν: Ανήλικοι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή

Αφγανιστάν

Έντεκα ανήλικοι και ένας ιμάμης σκοτώθηκαν την Τετάρτη στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής του αφγανικού στρατού εναντίον Ταλιμπάν στην επαρχία Τάχαρ του βορειοανατολικού Αφγανιστάν όταν επλήγη τέμενος, ανακοίνωσαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι.

“Δώδεκα άμαχοι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν από αεροπορική επιδρομή εναντίον τεμένους” στην Τάχαρ, δήλωσε ο Χαλίλ Ασίρ, εκπρόσωπος της αστυνομίας της επαρχίας αυτής όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των Ταλιμπάν.

“Όλοι τους ήταν κάτω από 18 ετών”, με εξαίρεση τον ιμάμη, πρόσθεσε, καθώς η επίθεση σημειώθηκε την ώρα “που τα θύματα μελετούσαν το κοράνι”.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Τάχαρ επιβεβαίωσε τον απολογισμό, όπως και ο Μοχάμαντ Αζάμ Αφζάκι, μέλος του τοπικού συμβουλίου, ο οποίος διευκρίνισε ότι την επιδρομή εξαπέλυσε ο αφγανικός στρατός.

Ο Χάντι Τζαμάλ, εκπρόσωπος μονάδας του αφγανικού στρατού, επιβεβαίωσε τη χθεσινή αεροπορική επιδρομή, όμως πρόσθεσε ότι “δεν είναι ξεκάθαρο αν η επίθεση σκότωσε από λάθος αμάχους και παιδιά”, αλλά και ότι ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό.

“Η είδηση ότι παιδιά σκοτώθηκαν σε τέμενος στην Τάχαρ είναι αβάσιμη”, παρατήρησε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν Αμρουλάχ Σάλεχ σε μήνυμά του στο Facebook. “Έχουμε αδιάσειστες αποδείξεις ότι αυτοί που σκότωσαν στρατεύματά μας σκοτώθηκαν με τη σειρά τους”, πρόσθεσε, απειλώντας με προσφυγή στη δικαιοσύνη “όσους διαδίδουν φήμες”.

Λίγες ώρες πριν την αεροπορική επιδρομή, τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη, τουλάχιστον 25 μέλη των αφγανικών δυνάμεων σκοτώθηκαν στην Τάχαρ σε ενέδρα για την οποία οι αρχές κατηγόρησαν τους Ταλιμπάν.

Οι αντάρτες, που αυτή την περίοδο συμμετέχουν σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Καμπούλ, δεν ανέλαβαν την ευθύνη για την ενέδρα. Όμως επεσήμαναν ότι “αντιμετώπισαν τον εχθρό” στην Τάχαρ σε αντίποινα για πολλές επιθέσεις εναντίον των μαχητών τους.

Συνολικά τουλάχιστον 37 μέλη των αφγανικών δυνάμεων έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις στην Τάχαρ τις τελευταίες 72 ώρες, ωθώντας τις κυβερνητικές δυνάμεις να ζητήσουν τη στήριξη της αεροπορίας.

Στο Αφγανιστάν παρατηρείται αύξηση της βίας την ώρα που οι Ταλιμπάν συνομιλούν με την κυβέρνηση της χώρας στο Κατάρ με στόχο την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

Οι ΗΠΑ στο μεταξύ έχουν υπογράψει συμφωνία με τους αντάρτες βάσει της οποίας θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν ως τα μέσα του 2021. Βάσει αυτής οι Ταλιμπάν έχουν δεσμευθεί να μην εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πόλεων, αλλά έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους εναντίον των αφγανικών δυνάμεων.