Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στη Σερβία οδήγησε τον πρωθυπουργό της χώρας, Μίλος Βούτσεβιτς, σε παραίτηση.
Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από τους φοιτητές και επεκτάθηκαν στα εργατικά σωματεία και τις γειτονιές, μετά το δυστύχημα που σημειώθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Νόβι Σαντ όταν την 1η Νοεμβρίου κατέρρευσε τμήμα της οροφής με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άνθρωποι και πολλοί ακόμα να τραυματιστούν.
Ο Βούτσεβιτς, ανακοινώνοντας την παραίτηση του, δήλωσε ότι αποτελεί «πράξη υπευθυνότητας για να ηρεμήσει η κατάσταση στη χώρα και να μην διευρυνθεί το κλίμα διχασμού στην κοινωνία».
Εξέφρασε την ελπίδα ότι η παραίτηση «θα επαναφέρει την ομαλότητα στην κοινωνία και την κανονικότητα στην λειτουργία των πολιτικών θεσμών». Στην συνέντευξη Τύπου ανήγγειλε και την παραίτηση του δημάρχου του Νόβι Σαντ, του Μίλαν Τζούριτς.
BREAKING: Serbia’s Prime Minister Milos Vucevic steps down as anti-corruption protests grow over the deadly collapse of a concrete canopy which killed 15. https://t.co/pZOMKOt3xU
— The Associated Press (@AP) January 28, 2025
Σημειώνεται ότι ένα από τα αιτήματα των φοιτητών στο Νόβι Σαντ ήταν οι παραιτήσεις του Βούτσεβιτς και του Τζούριτς. Ο Τζούριτς ήταν δήμαρχος της πόλης όταν ανακαινίστηκε ο σιδηροδρομικός σταθμός, τμήμα του οποίου κατέρρευσε τρεις μήνες μετά την ανακαίνιση.
Ο Μίλος Βούτσεβιτς θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι την εκλογή νέου πρωθυπουργού.

(ο πρώην πρωθυπουργός της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς)
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Χθες Δευτέρα οι κινητοποιήσεις κλιμακώθηκαν καθώς οι φοιτητές κατέλαβαν έναν κεντρικό οδικό κόμβο του Βελιγραδίου. Στο σημείο συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι, μαθητές και αγρότες με τα τρακτέρ τους προχωρώντας σε 24ωρο αποκλεισμό.
Είχε προηγηθεί γενική απεργία την Παρασκευή, όταν δικηγόροι, μικρές επιχειρήσεις και σχολεία σε όλη τη Σερβία έβαλαν λουκέτο.
Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν προβάλλοντας ως βασικό αίτημα την απόδοση ευθυνών και τη διαφάνεια αλλά γρήγορα έλαβαν αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του προέδρου της χώρας Μίλος Βούτσιτς και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Στις 30 Δεκεμβρίου οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν δίωξη σε 13 άτομα, ανάμεσά τους και στον υπουργό Μεταφορών ο οποίος παραιτήθηκε μετά το δυστύχημα.
Αυτό ωστόσο δεν στάθηκε αρκετό για να εκτονώσει τις κινητοποιήσεις που γιγαντώθηκαν. Ο Βούτσις – ο οποίος έχει μπει στο στόχαστρο των διαδηλωτών – χθες το βράδυ σε συνέντευξη Τύπου εμφανίστηκε διαλλακτικός σημειώνοντας ότι έχουν γίνει λάθη από την πλευρά της κυβέρνησης και κάλεσε τους φοιτητές, που έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις, και την πανεπιστημιακή κοινότητα σε διάλογο.
Ο Αλεξάντρ Βούτσιτς – ο οποίος στα πρώτα του βήματα υπήρξε στέλεχος του ακροδεξιού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος – εξελέγη πρόεδρος το 2017. Το 2023 αντιμετώπισε ξανά κύμα αμφισβήτησης μετά από τις δολοφονίες 17 ανθρώπων από ένοπλες επιθέσεις, και προκήρυξε πρόωρες εκλογές τις οποίες και κέρδισε.
Φαίνεται ότι οι πρόσφατες κινητοποιήσεις, που αναλυτές περιγράφουν ως «μαζικό κίνημα πολιτικής ανυπακοής», απειλούν ευθέως την εξουσία του ισχυρού άνδρα της Σερβίας που πρωταγωνιστεί τα τελευταία 10 χρόνια στην πολιτική ζωή της χώρας.
Σταθερά προσανατολισμένος στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Σερβίας και διατηρώντας παράλληλα δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα, έχει επενδύσει στο αφήγημα της ισχυροποίησης της θέσης της χώρας και της εξύψωσης του εθνικού γοήτρου μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που δεν βελτιώνονται, σε συνδυασμό με τη διαφθορά έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια που πλέον παίρνει τη μορφή της μαζικής αμφισβήτησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απίστευτες εικόνες: Η μπαλαρίνα Victoria Dauberville χορεύει στην Ανταρκτική! (βίντεο)
ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι απελάσεις μεταναστών στη Γουατεμάλα με μεταγωγικά των ενόπλων δυνάμεων
Ινδία: Κατέρρευσε τετραώροφο κτίριο στο Δελχί - Φόβοι για πάνω από 10 εγκλωβισμένους