Κόσμος

Σε κενό εξουσίας το Ιράκ - Παραιτείται ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

ιρακ

Ο Μοχάμεντ Αλάουι που είχε προταθεί για πρωθυπουργός του Ιράκ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αποσύρεται, κατηγορώντας τα πολιτικά κόμματα ότι του εγείρουν εμπόδια, βυθίζοντας τη χώρα ακόμη περισσότερο στην κρίση με τη δημιουργία ενός άνευ προηγουμένου κενού εξουσίας.

Η ανακοίνωση του Αλάουι έγινε λίγες ώρες αφού το ιρακινό κοινοβούλιο απέτυχε για τρίτη φορά σε διάστημα μίας εβδομάδας να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. Μόνο 108 από τους 329 βουλευτές ήταν παρόντες στο κοινοβούλιο για την έκτακτη αυτή συνεδρίαση.

Ο διορισμός του Αλάουι είχε στόχο να αμβλύνει την κρίση στο Ιράκ, την ώρα που η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου κίνημα αμφισβήτησης της πολιτικής τάξης από τον Οκτώβριο εξαιτίας του οποίου αναγκάστηκε να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Άντελ Άμπντελ Μάχντι.

Ο πρόεδρος Μπάρχαμ Σάλεχ θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις ώστε να επιλεγεί νέος υποψήφιος για την πρωθυπουργία σε διάστημα 15 ημερών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Όμως το Ιράκ ενδέχεται στο ενδιάμεσο να βρεθεί χωρίς πρωθυπουργό καθώς ο Άμπντελ Μάχντι παραιτείται σήμερα από υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Μάλιστα αργά χθες Κυριακή διέψευσε τις πληροφορίες που μετέδωσαν ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τις οποίες θέλει να παραμείνει στην πρωθυπουργία.

Κόσμος

Μαδαγασκάρη: Ανοίγει το πρώτο τρισδιάστατο τυπωμένο σχολείο (βίντεο)

Τρισδιάστατο σχολείο - Μαδαγασκάρη

Εντός του έτους θα λειτουργήσει στη Μαδαγασκάρη το πρώτο τρισδιάστατο τυπωμένο σχολείο. 

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρότζεκτ που αναμένεται να έχει παγκόσμιο αντίκτυπο. Η ιδέα γεννήθηκε από την Maggie Grout η οποία ίδρυσε την εταιρεία Thinking Huts όταν ήταν 15 ετών σε μια προσπάθεια να κάνει την εκπαίδευση προσβάσιμη σε όλους.

 

 

Έξι χρόνια αργότερα με την εταιρεία που δημιούργησε και τους συνεργάτες της ευελπιστεί ότι θα ανοίξει τις πόρτες τους στο πρώτο παγκοσμίως τρισδιάστατο τυπωμένο σχολείο έως το Δεκέμβριο του 2021, αν αυτό επιτραπεί από την πανδημία.

Οι τοίχοι του σχολείου θα κατασκευαστούν μέσου του 3D εκτυπωτή. Πρόκειται για ένα έργο που θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ελληνας κατασκευαστής έφτιαξε το πρώτο 3D εκτυπωμένο διώροφο σπίτι στην Ευρώπη

Η Γκουέρνικα σε 3D (βίντεο)

Κρήτη: Βράβευσαν τον μαθητή που έφτιαξε μόνος του 3D εκτυπωτή