Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Σε δημοπρασία το γράμμα του Αϊνστάιν για την «παράνοια του Χίτλερ» από το 1921

Image
einstein-letter.jpeg
 clock 07:14 | 29/03/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Το 1921, δώδεκα χρόνια πριν ανέλθει στην εξουσία της Γερμανίας ο Αδόλφος Χίτλερ, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν στέλνει γράμμα στην αδερφή του Μάγια Βίντελερ Αϊνστάιν, εξηγώντας τους λόγους που ενώ ήθελε να μεταβεί στο Μόναχο, δεν το έκανε. Είναι η πρώτη επιστολή στην οποία ο μεγάλος επιστήμονας του προηγούμενου αιώνα, αναφέρεται στον αντισημιτισμό που έχει αναπτυχθεί στη Γερμανία την εποχή εκείνη, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ταξίδεψα γιατί θα κινδύνευε η ζωή μου».

Το 1934, έναν χρόνο μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στη θέση του Καγκελάριου, σε γράμμα του προς την πρώτη σύζυγό του Μιλέβα Μάριτς, αναφέρεται στην «παράνοια του Χίτλερ», σχολιάζοντας την πολιτική και τις μεθόδους που εφαρμόζει ήδη το ναζιστικό καθεστώς.

Οι δύο παραπάνω επιστολές και αρκετές ακόμα δια χειρός του Άλμπερτ Αϊνστάιν, βγήκαν σε δημοπρασία για μία ημέρα την Πέμπτη, αποκαλύπτοντας την προσωπική αλληλογραφία του ανθρώπου που κατάφερε να επιβιώσει -όντας Εβραίος - από το Ολοκαύτωμα και να βάλει τη σφραγίδα του στην επιστήμη και την ιστορία, όχι μόνο του προηγούμενου αιώνα, αλλά ολόκληρης της διαδρομής του ανθρώπινου γένους, αφήνοντας ταυτόχρονα μία τεράστια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν το 1921...

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ήταν ένας από τους Εβραίους που δεν πρόσθεσε το όνομά του στη λίστα των 11 εκατ. Εβραίων που δολοφονήθηκαν ή εκτελέστηκαν από το ναζιστικό καθεστώς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Από τα 11 εκατ. Εβραίους, τα έξι εκατ. ήταν στην Ευρώπη.

Ο Αϊνστάιν, λόγω και της ιδιότητάς του ως επιστήμονας, εξασφάλισε βίζα στις ΗΠΑ και έγινε Αμερικανός πολίτης το 1940. Όταν είχε ξεκινήσει ο μεγάλος πόλεμος και τα τάγματα εφόδου της Γκεστάπο είχαν ήδη δρομολογήσει την εφαρμογή του σχεδίου εξολόθρευσης των απανταχού Εβραίων, αλλά όχι μόνο.

Ο σπουδαιότερος επιστήμονας του προηγούμενου αιώνα, εντάχθηκε στο πανεπιστήμιο Πρίνσεστον και συμμετείχε καθοριστικά στο πρόγραμμα κατασκευής των ατομικών βομβών, με τις οποίες οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Τα ποσά που ορίστηκαν για τα γράμματα της προσωπικής αλληλογραφίας του Άλμπερτ Αϊνστάιν, ήταν από 2.000 δολάρια έως και 30.000 δολάρια και αφορούσαν μία και μοναδική προσφορά για το κάθε αντικείμενο.

prtotothema.gr

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis