Κόσμος

Σε δίκη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ

νετανιάχου

Ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ υπέβαλε επίσημα το κατηγορητήριο εναντίον του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για τρεις υποθέσεις δωροδοκίας, καθώς ο τελευταίος απέσυρε το αίτημα χορήγησης ασυλίας κατά της δίωξής του.

Το κατηγορητήριο υποβλήθηκε στο περιφερειακό δικαστήριο της Ιερουσαλήμ την Τρίτη, ανοίγοντας, έτσι,το δρόμο για τη δίκη του Νετανιάχου, ανέφερε η τοπική εφημερίδα Haaretz.

Η συγκεκριμένη εισαγγελική κίνηση έγινε δυνατή μετά την διακοπή, από πλευράς Νετανιάχου, διεκδικήσης βουλευτικής ασυλίας από τη δίωξη. Θεωρητικά, το κοινοβούλιο του Ισραήλ έπρεπε να συγκληθεί την Τρίτη και να ψηφίσει τη σύσταση επιτροπής για να συζητήσει το αίτημα του Νετανιάχου.

Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου, ο οποίος αρνείται όλους τους ισχυρισμούς περί διαφθοράς, ισχυρίστηκε ότι το αποτέλεσμα της επερχόμενης ψηφοφορίας για την πιθανή ασυλία του «προδικάστηκε χωρίς την κατάλληλη συζήτηση».

Η δίκη του Νετανιάχου αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες με την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, ωστόσο οι δικηγόροι του θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν αναβολή, ώστε να επιβεβαιωθεί πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν θα βρεθεί στο δικαστήριο πριν από τις εκλογές του Μαρτίου.

Κόσμος

Ισραήλ: Σε καραντίνα μαθητές που ήλθαν σε επαφή με γκρουπ των νοτιοκορεατών

Σε καραντίνα μαθητές

Περί τους 200 ισραηλινοί μαθητές και εκπαιδευτικοί εκλήθησαν να παραμείνουν στα σπίτια τους από σήμερα και επί 14 ημέρες, αφού ήλθαν σε επαφή με νοτιοκορεάτες τουρίστες που επικσέφθηκαν τους Αγίους Τόπους και έχουν προσβληθεί από τον νέο ιό Covid-19, καθώς η επιδημία προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία στο Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την συγκρότηση υπουργικής επιτροπής «για την καθημερινή διαχείριση αυτής της σοβαρής απειλής», έπειτα από συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν ανώτατοι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας και της ασφάλειας.

Η ανακοίνωση έγινε μετά την εντολή που δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας για 180 μαθητές σχολείων, 18 εκπαιδευτικούς και έναν φύλακα ασφαλείας να παραμείνουν στα σπίτια τους για 14 ημέρες , αφού πρόσφατα διασταυρώθηκαν κατά την διάρκεια εκπαιδευτικών εκδρομών με τους χριστιανούς προσκυνητές από την Νότια Κορέα.

Δεκαοκτώ από τους τουρίστες αυτούς διαγνώσθηκαν θετικοί στον ιό μετά την επιστροφή του στην Νότια Κορέα, ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Παιδείας.

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανήρτησε χθες στην ιστοσελίδα του την λεπτομερή διαδρομή των νοτιοκορεατών τουριστών που έκαναν προσκύνημα στους Αγίους Τόπους.

Οι νοτιοκορεάτες προσκυνητές επισκέφθηκαν ορισμένους από τους πιο πολυσύχναστους τόπους, όπως ο Ναός του Παναγίου Τάφου στην παλιά Ιερουσαλήμ και η Σπηλιά των Πατριαρχών στην Δυτική Οχθη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ.