Κόσμος

Σ. Αραβία: Τα πρώτα διαβατήρια σε γυναίκες, χωρίς άδεια κηδεμόνα

σαουδικη αραβια

Χωρίς την άδεια του πατέρα, του συζύγου ή άλλου άνδρα κηδεμόνα μπορούν πλέον οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας να αποκτούν διαβατήριο και να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Η ιστορική για το υπερσυντηρητικό βασίλειο απόφαση είχε ανακοινωθεί στις αρχές Αυγούστου και εφαρμόζεται από χθες. Αφορά γυναίκες 21 ετών και άνω (είναι το όριο ενηλικίωσης στη χώρα) και εξασφαλίζει στο συγκεκριμένο ζήτημα ισότιμη μεταχείριση των γυναικών με τους άνδρες. Η απόφαση έρχεται ύστερα από πληθώρα καταγγελιών για άσκηση βίας από άνδρες κηδεμόνες και προσπαθειών των γυναικών να καταφύγουν στο εξωτερικό.  

Η υπηρεσία διαβατηρίων ανακοίνωσε χθες στο Twitter ότι οι αρχές άρχισαν «να δέχονται αιτήματα από γυναίκες 21 ετών και άνω για την έκδοση ή την ανανέωση διαβατηρίου και τη διενέργεια ταξιδιών εκτός βασιλείου χωρίς άδεια».

Με μία σειρά διαταγμάτων οι γυναίκες αποκτούν επίσης το δικαίωμα να δηλώνουν τη γέννηση των παιδιών τους, το γάμο τους ή το διαζύγιό τους. Στόχος του de facto ηγέτη του βασιλείου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, είναι να αποκρούσει τις κατηγορίες ότι το Ριάντ αντιμετωπίζει τις γυναίκες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Προς το παρόν λίγοι έχουν πειστεί. 

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για ένα βήμα προόδου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αρκεί. Πατέρες, σύζυγοι και άλλοι άνδρες συγγενείς εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε μία σειρά κρίσιμων αποφάσεων για τη ζωή των γυναικών. Το σύστημα της ανδρικής κηδεμονίας χαλαρώνει, αλλά απέχει πολύ από το να καταργηθεί.  

Κόσμος

Πορτογαλία: Διαλύεται το κοινοβούλιο ενόψει των εκλογών της 30ης Ιανουαρίου

καλπες βουλη.jpg

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, όρισε με διάταγμα τη διάλυση του κοινοβουλίου σήμερα, στο τελευταίο εναπομένον επίσημο βήμα ενόψει των πρόωρων γενικών εκλογών της 30ης Ιανουαρίου, έγινε γνωστό από το γραφείο του.

Το διάταγμα εκδόθηκε την τελευταία πιθανή ημέρα για τη διάλυση του κοινοβουλίου, που πρέπει να λάβει χώρα τουλάχιστον 55 ημέρες πριν από τις εκλογές.

Οι εκλογές προκηρύχθηκαν μετά την απόρριψη από το κοινοβούλιο του σχεδίου του προϋπολογισμού που είχε καταθέσει η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας τον Οκτώβριο, μια εξέλιξη με την οποία τερματίστηκε η σχετική πολιτική σταθερότητα της χώρας τα τελευταία έξι χρόνια.

Οι Σοσιαλιστές ηγούνται στις δημοσκοπήσεις εξασφαλίζοντας ποσοστό μεταξύ 38,5% και 39%, πολύ μπροστά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών με ποσοστό 24,6%-28,1%, χωρίς ωστόσο να συγκεντρώνουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο - Ατύχημα με το τρακτέρ: Νεκρός ο οδηγός

Ηράκλειο: Άγριος καυγάς με 6 συλλήψεις!

Κικίλιας: Με διαδικτυακή παρουσία στην εκδήλωση του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων

ESPA BANNER