Χωρίς την άδεια του πατέρα, του συζύγου ή άλλου άνδρα κηδεμόνα μπορούν πλέον οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας να αποκτούν διαβατήριο και να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
Η ιστορική για το υπερσυντηρητικό βασίλειο απόφαση είχε ανακοινωθεί στις αρχές Αυγούστου και εφαρμόζεται από χθες. Αφορά γυναίκες 21 ετών και άνω (είναι το όριο ενηλικίωσης στη χώρα) και εξασφαλίζει στο συγκεκριμένο ζήτημα ισότιμη μεταχείριση των γυναικών με τους άνδρες. Η απόφαση έρχεται ύστερα από πληθώρα καταγγελιών για άσκηση βίας από άνδρες κηδεμόνες και προσπαθειών των γυναικών να καταφύγουν στο εξωτερικό.
Η υπηρεσία διαβατηρίων ανακοίνωσε χθες στο Twitter ότι οι αρχές άρχισαν «να δέχονται αιτήματα από γυναίκες 21 ετών και άνω για την έκδοση ή την ανανέωση διαβατηρίου και τη διενέργεια ταξιδιών εκτός βασιλείου χωρίς άδεια».
Με μία σειρά διαταγμάτων οι γυναίκες αποκτούν επίσης το δικαίωμα να δηλώνουν τη γέννηση των παιδιών τους, το γάμο τους ή το διαζύγιό τους. Στόχος του de facto ηγέτη του βασιλείου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, είναι να αποκρούσει τις κατηγορίες ότι το Ριάντ αντιμετωπίζει τις γυναίκες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Προς το παρόν λίγοι έχουν πειστεί.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για ένα βήμα προόδου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αρκεί. Πατέρες, σύζυγοι και άλλοι άνδρες συγγενείς εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε μία σειρά κρίσιμων αποφάσεων για τη ζωή των γυναικών. Το σύστημα της ανδρικής κηδεμονίας χαλαρώνει, αλλά απέχει πολύ από το να καταργηθεί.