Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ
Ρούτε: «Σοβαρό» το συμβάν με τον πύραυλο του Ιράν στην Τουρκία – Δεν είναι στο τραπέζι η ενεργοποίηση του Άρθρου 5»
ρουτε
 clock 20:32 | 06/03/2026
writer icon newsroom ekriti.gr

Η πρόσφατη εκτόξευση ιρανικού πυραύλου με στόχο την Τουρκία προκάλεσε άμεση κινητοποίηση στις τάξεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, να υπογραμμίζει τη σοβαρότητα του περιστατικού.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Ρούτε τόνισε πως η Συμμαχία παραμένει σε κατάσταση υψηλής εγρήγορσης, σημειώνοντας ωστόσο ότι το γεγονός δεν παρέχει άμεση αιτιολόγηση για την επίκληση του Άρθρου 5 της Συμμαχίας, δηλαδή της ρήτρας συλλογικής άμυνας που ορίζει ότι επίθεση εναντίον ενός συμμάχου θεωρείται επίθεση εναντίον όλων, ενεργοποιώντας τη συνδρομή των μελών.

«Κανένας δεν συζητάει για το Άρθρο 5. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι εχθροί μας είδαν χθες ότι το ΝΑΤΟ είναι τόσο ισχυρό και βρίσκεται σε τέτοια επαγρύπνηση και σε ακόμη μεγαλύτερη εγρήγορση μετά το Σάββατο», δήλωσε ο Ρούτε.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι αμυντικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ κατέστρεψαν έναν βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από το Ιράν και κατευθυνόταν προς τον τουρκικό εναέριο χώρο. Το Γενικό Επιτελείο των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων αρνήθηκε σήμερα ότι εκτόξευσε πυραύλους κατά της Τουρκίας λέγοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία σέβεται την εθνική κυριαρχία της “φίλης” Τουρκίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως είπε ο Ρούτε, το ΝΑΤΟ στηρίζει τις ΗΠΑ στις επιθέσεις τους κατά του Ιράν καθώς ήταν “κοντά στο να γίνει απειλή και για την Ευρώπη”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: Καμία συμφωνία με το Ιράν, μόνο άνευ όρων παράδοση – Μετά θα επιλεγεί μια «αποδεκτή ηγεσία»

Σκάνδαλο Έπστιν: Νέα αρχεία του FBI καταγράφουν καταγγελίες γυναίκας κατά του Τραμπ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis