Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Μυστήριο με τον θάνατο του «μακελάρη της Βίνιτσα» - Το Κίεβο αποκάλυψε πώς δολοφονήθηκε

Στανισλάβ Ρζίτσκι
 clock 21:12 | 11/07/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο Στανισλάβ Ρζίτσκι, αναπληρωτής του γραφείου επιστράτευσης στην πόλη Κρασνοντάρ της Ρωσίας που ήταν και διοικητής ενός υποβρυχίου του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, δολοφονήθηκε χθες Δευτέρα (10/7), με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας να αποκαλύπτουν πώς έγινε η εκτέλεσή του, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «δεν έχουμε καμία σχέση εμείς».

Όπως περιγράφει η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών σε επίσημη ανακοίνωσή της, έκανε τζόγκινγκ στο πάρκο και γύρω στις 6 το πρωί πυροβολήθηκε επτά φορές με πιστόλι Μακάροφ. Ο Ρζίτσκι πέθανε επί τόπου ενώ δεν υπήρχαν μάρτυρες.

Η ανακοίνωση της Ουκρανίας:

«Στην πόλη Κρασνοντάρ σκοτώθηκε ο διοικητής υποβρυχίου του Κρασνοντάρ που εμπλέκεται σε πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία.

Ο Ρζίτσκι, διοικητής υποβρυχίου του στόλου στη Μαύρη Θάλασσα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, σκοτώθηκε από πυροβολισμούς στη ρωσική πόλη Κρασνοντάρ.

Στις 10 Ιουλίου, έκανε τζόκινγκ στο πάρκο της 30ής επετείου της Νίκης του Κρασνοντάρ. Γύρω στις έξι το πρωί, πυροβολήθηκε επτά φορές με πιστόλι Μακάροφ. Ως αποτέλεσμα των τραυμάτων από τα πυρά, ο Ρζίτσκι πέθανε επί τόπου.

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης, το πάρκο ήταν έρημο, οπότε δεν υπήρχαν μάρτυρες που θα μπορούσαν να δώσουν λεπτομέρειες ή να αναγνωρίσουν τον δράστη».

Μετά από την παραπάνω ανακοίνωση, το τμήμα Στρατηγικών Επικοινωνιών των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας προσπάθησε να υποβαθμίσει τις υπόνοιες ότι το Κίεβο θα μπορούσε να είχε πραγματοποιήσει τη δολοφονία, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά: «Προφανώς εξοντώθηκε από τους δικούς του άνδρες επειδή αρνήθηκε να συνεχίσει να εκτελεί εντολές από τη διοίκηση του σχετικά με πυραυλικές επιθέσεις σε ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας».

Από πλευράς του, το ρωσικό πρακτορείο TASS υποστηρίζει ότι «οι δράστες της δολοφονίας του Ρζίτσκι ταυτοποιήθηκαν».

«Ο θάνατός του είναι εκδίκηση των Ουκρανών»

«Η εκτέλεση του διοικητή του ρωσικού υποβρυχίου που έσπειρε το θάνατο στην Ουκρανία είναι πιθανότατα η εκδίκηση των Ουκρανών σαμποτέρ», γράφουν τα μέσα ενημέρωσης σε Ρωσία, Σερβία και Κροατία, όπως το b92.net, προσθέτοντας πως «οι Ουκρανοί τον κατηγορούσαν από πέρυσι για "άμεση συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία''».

Ο Ρζίτσκι φαίνεται ότι συναντήθηκε με ένα άγνωστο άτομο κοντά στο αθλητικό συγκρότημα Olympus Arena στο Κρασνοντάρ. Το άτομο αυτό φέρεται να τον πυροβόλησε τέσσερις φορές στο στήθος και την πλάτη, και στη συνέχεια ο δράστης τράπηκε σε φυγή. Ο Ρζίτσκι πέθανε επί τόπου.

«Το μήνυμα που στέλνει η εκτέλεση του λοχαγού από την Ουκρανία σε όλους τους Ρώσους εκτελεστές είναι κάτι παραπάνω από σαφές», σύμφωνα με την εφημερίδα Slobodna Dalmacija στην Κροατία, προσθέτοντας πως «είναι ενδιαφέρον ότι η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών άμυνας ασχολήθηκε επίσης με την υπόθεση αυτή, επιβεβαιώνοντας τον θάνατο του Ρώσου διοικητή υποβρυχίου, χωρίς να αναλάβει την ευθύνη, αλλά δημοσιεύοντας ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που θα μπορούσε να γνωρίζει μόνο κάποιος που συνδέεται με αυτή τη δολοφονία. Γνώριζαν ακόμη και τις καιρικές συνθήκες, διότι δήλωσαν ότι ο καιρός ήταν πολύ βροχερός. Για αυτό και το πάρκο όπου δολοφονήθηκε ήταν έρημο. Και δεν υπήρχαν μάρτυρες, γι' αυτό και ο δράστης διέφυγε απαρατήρητος. Επίσης, τον εντόπισαν μέσω μιας εφαρμογής που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που τρέχουν και συναγωνίζονται με άλλους, η οποία μάλιστα υποδεικνύει ποια διαδρομή πήραν και πότε. Με άλλα λόγια, τον παρακολουθούσαν».

Ποιος ήταν ο Στανισλάβ Ρζίτσκι

Ο Ρζίτσκι ήταν διοικητής του υποβρυχίου Κρασνοντάρ, που πήρε το όνομά του από την πόλη. Και δεν έχει αποσαφηνιστεί επίσημα αν παρέμενε μέχρι και σήμερα διοικητής του υποβρυχίου.

Ο Ρζίτσκι φέρεται να έδωσε την εντολή για μια επίθεση με πυραύλους Kalibr στην ουκρανική πόλη Βίνιτσα πριν από σχεδόν ένα χρόνο, στις 15 Ιουλίου 2022, σκοτώνοντας 27 ανθρώπους, μεταξύ αυτών και ένα 4χρονο κοριτσάκι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το Κρασνοντάρ είναι ένα ντιζελοκίνητο-ηλεκτροκίνητο υποβρύχιο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, σχεδιασμένο για να αντιμετωπίζει πλοία επιφανείας και υποβρύχια, να κάνει ναρκοθέτηση και αναγνωριστικές επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζελένσκι: Μετά τον πόλεμο η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αλλά «χρειαζόμαστε σαφές σινιάλο τώρα»

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν στηρίζει την μεταφορά των F-16 στην Τουρκία

ΗΠΑ - Μενέντεζ κατά Ερντογάν για τα F-16: Δεν μπορούμε να έχουμε κανέναν Βίτο Κορλεόνε από καμία χώρα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis