Κόσμος

Ρωσία: Από τις αρχές του χρόνου στη χώρα σημειώθηκαν 5.626 πυρκαγιές

Ρωσια Πλήθος αυτοκινητο

Περισσότερες από 5.600 πυρκαγιές σημειώθηκαν στην επικράτεια της Ρωσίας από τις αρχές του 2020, δήλωσε ο υπουργός Εκτάκτων Αναγκών Γιεβγκένι Ζίνιτσεφ.

Από τις αρχές του έτους στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν σημειωθεί 5.626 πυρκαγιές, σε συνολική έκταση 8.520.000 στρεμμάτων, δήλωσε ο Υπουργός Εκτάκτων Αναγκών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι παρότι ο αριθμός των πυρκαγιών, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου χρόνου, παρέμεινε σχεδόν ο ίδιος, οι εκτάσεις στις οποίες σημειώθηκαν πυρκαγιές μειώθηκαν κατά 30%.

Παράλληλα από τις πυρκαγιές την ίδια περίοδο καταστράφηκαν 251 κτίρια συμπεριλαμβανομένων 48 κατοικιών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών αυτή την στιγμή στην περιοχή της ρωσικής Άπω Ανατολής, της Σιβηρίας και της Βορειο- Δυτικής ομοσπονδιακής περιφέρειας, υπάρχουν 73 εστίες σε εκτάσεις 340 στρεμμάτων.

Επίσης σε τέσσερις περιφέρειες της Ρωσίας έχει κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις δασικές περιοχές, ενώ σε 49 περιφέρειες ισχύει ειδικό καθεστώς αντιπυρικής προστασίας.

Κόσμος

Πυρά από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για τα σχέδια του Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Αγιά Σοφιά

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί θα ήταν «απαράδεκτη» κίνηση, δήλωσε χθες ανώτερος αξιωματούχος της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας.

«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο Μεσαίωνα», δήλωσε στη ρωσική κρατική τηλεόραση ο μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής τμήματος εξωτερικών σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας εξαπολύοντας πυρά κατά των σχεδίων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Αγία Σοφία.

«Ζούμε σε έναν πολυπολικό, πολυ-ομολογιακό κόσμο και πρέπει να σεβόμαστε τα συναισθήματα των πιστών», είπε, προσθέτοντας ότι η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία δεν κατανοεί το κίνητρο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ θεωρεί πώς πίσω από την κίνηση κρύβονται εσωτερικά πολιτικά κίνητρα. «Πιστεύουμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η ενέργεια αυτή συνιστά μια απαράδεκτη παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας», πρόσθεσε.