Κόσμος

Ψευδοκράτος: Έχουμε δικαιώματα σε ολόκληρη την Κυπριακή ΑΟΖ

αοζ-1.jpg

«Η ιδιαιτερότητα του τεμαχίου 3 είναι πως βρίσκεται ακριβώς στις παρυφές περιοχής για την οποία υπέγραψε η «ΤΔΒΚ»(ψευδοκράτος) με την τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO)», δήλωσε ο λεγόμενος "υπουργός οικονομίας και ενέργειας" στα κατεχόμενα Οζντίλ Ναμί, αναφέροντας παράλληλα ότι «οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε όλα τα τεμάχια». «Δεν έχει σημασία» είπε «αν αυτά τα τεμάχια είναι νοτίως, βορείως, ανατολικά ή δυτικά του νησιού, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα και συμφέροντα σε όλα».

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, ο Οζντίλ Ναμί υποστήριξε ότι δεν είναι η τουρκοκυπριακή ή η τουρκική πλευρά που πυροδοτεί την ένταση και ότι “δεν έχει νόημα η τουρκική πλευρά να έχει αιωνίως υπομονή και να μην αντιδρά”. Για το Κυπριακό είπε ότι δεν μπορεί πλέον να γίνει διαπραγμάτευση επαναλαμβάνοντας τις παλιές μεθόδους, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να επαναληφθούν μόνο εάν πρώτον, συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα από την αρχή και δεύτερον οριστεί τι θα γίνει με την τουρκοκυπριακή πλευρά εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με «όχι» της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο Οζντίλ Ναμί εξέφρασε την ελπίδα ο ΓΓ του ΟΗΕ να συναντήσει τους δύο ηγέτες και να συμφωνηθεί ένα νέο μοντέλο διαπραγματεύσεων. Κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι είναι εκείνος που αποχώρησε από το τραπέζι στην Ελβετία και τον κάλεσε να συμπεριφέρεται ψύχραιμα και να αποφεύγει βήματα που προκαλούν την αντίδραση τουρκικής πλευράς. 

Κρήτη

Συμμετοχή της Αποκεντρωμένης Κρήτης σε Πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα - Κύπρος

glp6798.jpg

Στην Κύπρο βρίσκονται την τρέχουσα εβδομάδα η Συντονίστρια και στελέχη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με σκοπό να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και συσκέψεις για την έναρξη υλοποίησης του έργου «Κοινή στρατηγική για τη διαχείριση και αντιμετώπιση κινδύνων που προκαλούνται από πλημμύρες και άλλες μεγάλες καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής» στο πλαίσιο του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG - Ελλάδας Κύπρου.

Το έργο με ακρωνύμιο "ΠΛΗΜΜΥΡΙΣ" έχει συνολική διάρκεια υλοποίησης 24 μήνες, έως τον Ιούνιο 2023 και, συνολικό προϋπολογισμό 910.000€. Συντονιστής εταίρος είναι η Πολιτική Άμυνα της Κύπρου και συμμετέχουν επίσης η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου. Η εκτέλεση του έργου αποσκοπεί στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και στην ενίσχυση κοινών επεμβάσεων αντιμετώπισης φυσικών, τεχνολογικών και ανθρωπιστικών καταστροφών, με έμφαση στις πλημμύρες. Αφορά συγκεκριμένα στην προμήθεια οχημάτων, εξοπλισμού και αντλιών για πλημμύρες, την προμήθεια πυροσβεστικών οχημάτων – υδροφόρων και διάσωσης, καθώς και κοινές εκπαιδεύσεις προσωπικού, ανταλλαγή καλών πρακτικών και διεξαγωγή κοινών ασκήσεων.

Την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου στη Λευκωσία η εναρκτήρια εκδήλωση, στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης, για την παρουσίαση του έργου και των πολλαπλών ωφελειών του. Τη διάσκεψη χαιρέτησαν με ομιλίες η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα. Στέφη Δράκου, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής και η Συντονίστρια κα. Μαρία Κοζυράκη.

Την παρουσίαση του έργου έκαναν με εισηγήσεις τους εκπρόσωποι των εταίρων του σχήματος της διακρατικής συνεργασίας.

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν διαχρονική και θεσμοθετημένη συνεργασία, η οποία έχει ενδυναμωθεί
ιδιαίτερα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Τον επόμενο Ιανουάριο 2022 θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχα στην Κρήτη η τεχνική διάσκεψη για την υλοποίηση του έργου "ΠΛΗΜΜΥΡΙΣ" μεταξύ των εταίρων του προγράμματος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κορωνοϊός: Κατέρρευσε 73χρονη μέσα σε φαρμακείο

Το Σωματείο Εργαζόμενων ΠαΓΝΗ για τη μετακίνηση εφημερίων γιατρών

Εκκλησία της Κρήτης: Ορίστηκε τοποτηρητής για την πλήρωση της χηρεύουσας θέσης

ESPA BANNER