Κόσμος

Πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου της Ταϊβαν στον Πάπα Φραγκίσκο

παπας φραγκισκος

Ο ρωμαιοκαθολικός αρχιεπίσκοπος της Ταϊβάν δήλωσε την Πέμπτη ότι θα προσκαλέσει τον πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί τη χώρα για μια εκκλησιαστική σύνοδο την επόμενη χρονιά, ταξίδι το οποίο εάν πράγματι γίνει πιθανότατα θα προκαλέσει την οργή της Κίνας.
   
«Κανένας πάπας δεν έχει ποτέ επισκεφθεί την Ταϊβάν», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Τζον Χανγκ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην πρεσβεία της χώρας του στο Βατικανό.
   
Κατόπιν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι του αρέσει να «ονειρεύεται το αδύνατο» και ότι θα απευθύνει την πρόσκληση την προσεχή εβδομάδα, όταν θα έχει συνάντηση, μαζί με άλλα κορυφαία στελέχη του ιερατείου της Ταϊβάν, με τον πάπα.
   
Ο Χανγκ είπε πως θεωρεί ότι ο πάπας πρέπει να επισκεφθεί τη νήσο διότι ο λαός της «έχει υποφέρει».
   
Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν έχει προκαλέσει ήδη τον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας να επισκεφθεί τη νήσο.
   
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της. Στη νήσο ζουν περίπου 300.000 Καθολικοί.
   
Το Βατικανό είναι ένα από τα μόλις 19 κράτη που αναγνωρίζουν ακόμη την Ταϊβάν, η επίσημη ονομασία της οποίας είναι Δημοκρατία της Κίνας. Το Πεκίνο, το οποίο δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Βατικανό, ξεκαθαρίζει πως εάν τα άλλη κράτη θέλουν να συνάψουν σχέσεις με την Κίνα, οφείλουν να διακόπτουν τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν.
   
Τον περασμένο μήνα, η Δομινικανή Δημοκρατία έγινε άλλη μια χώρα που διέκοψε τις σχέσεις της με την Ταϊπέι και απέκτησε διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο.
   
Το Βατικανό και το Πεκίνο διεξάγουν συνομιλίες για τον διορισμό επισκόπων στην Κίνα, όπου οι καθολικοί μοιράζονται μεταξύ μιας «αντεργκράουντ» εκκλησίας, που δηλώνει πίστη στον πάπα, και της ρωμαιοκαθολικής ιεραρχίας που υποστηρίζει την κυβέρνηση.
Οι συνομιλίες μοιάζουν ωστόσο το τελευταίο διάστημα να έχουν περιέλθει σε τέλμα.

Κόσμος

ECDC: Πιθανόν να κυριαρχήσει η μετάλλαξη Omicron τους επόμενους μήνες

Μετάλλαξη Όμικρον

Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν "σημαντικό πλεονέκτημα» της νέας παραλλαγής επί της παραλλαγής Δέλτα

Η παραλλαγή Ομικρον είναι πιθανόν να κυριαρχήσει στην Ευρώπη «τους προσεχείς μήνες», προκαλώντας περισσότερο από το ήμισυ των κρουσμάτων της Covid-19, αναφέρεται σε έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Με βάση μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάσθηκε το ECDC, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ομικρον είναι πιθανόν να προκαλεί τους προσεχείς μήνες περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των μολύνσεων με τον SARS-CoV-2 στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο που περιλαμβάνει τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και την Νορβηγία.

«Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν σημαντικό πλεονέκτημα» της νέας παραλλαγής επί της παραλλαγής Δέλτα, η οποία είναι κυρίαρχη μέχρι στιγμής, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ECDC.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Όμικρον: Η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ για το κρούσμα στα Χανιά

Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Καταγγέλουν μειωμένο αριθμό οικίσκων

Κρήτη - meteo.gr: Ελάχιστες οι βροχές τον Νοέμβριο

ESPA BANNER