Κόσμος

Προς αναστολή των εξώσεων Παλαιστινίων

ισραήλ παλαιστίνιοι πέτρες

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο απέλασης Παλαιστινίων από τις εστίες τους στη συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ Σέιχ Τζάρα, προς όφελος Εβραίων εποίκων, καθώς το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ πρότεινε συμβιβαστική λύση, η οποία «παγώνει» το θέμα για το ορατό μέλλον.

Η επαπειλούμενη έξωση οικογενειών που ζουν στην εν λόγω περιοχή από τη δεκαετία του 1950 είχε παίξει ρόλο πυροκροτητή στις αιματηρές ταραχές του περασμένου Μαΐου, οι οποίες στάθηκαν αφορμή για τη στρατιωτική σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τουλάχιστον 260 Παλαιστίνιοι και 13 Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους.

Το ανώτατο δικαστήριο συνεδρίασε χθες για να αποφασίσει τελεσίδικα επί της προσφυγής τεσσάρων παλαιστινιακών οικογενειών εναντίον των πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων, που είχαν διατάξει την άμεση απομάκρυνση από τις εστίες τους. Οπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο δικαστής Ισαάκ Αμίτ πρότεινε να συνεχίσουν να διαμένουν στις εστίες τους οι Παλαιστίνιοι για τουλάχιστον είκοσι χρόνια με το καθεστώς του «προστατευόμενου ενοίκου», πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει δυνατότητα έξωσής τους.

Η μόνη τους υποχρέωση θα είναι να καταβάλουν συμβολικό αντίτιμο στο επενδυτικό ταμείο των εβραϊκών οικογενειών που είχαν στην κατοχή τους περιοχές του Σέιχ Τζάρα πριν από τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948. Στη διάρκεια του εν λόγω πολέμου πολλές εβραϊκές και πολύ περισσότερες παλαιστινιακές οικογένειες αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν και να μετακομίσουν. Η Ιορδανία, η οποία διοικούσε την Ανατολική Ιερουσαλήμ μέχρι τον νέο πόλεμο του 1967, παραχώρησε ακίνητα για να στεγαστούν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες. Με την πάροδο του χρόνου, το Σέιχ Τζάρα έγινε μία από τις πιο εύπορες περιοχές της παλαιστινιακής Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, επιθυμούσε να αναβληθεί ή να «παγώσει» το ζήτημα, για να μην ερεθιστεί η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Η Κρήτη κινδυνεύει να γίνει έρημος - Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ

Ηράκλειο: Οι σεισμοί "πλήγωσαν" και τα σχολικά κτίρια στο Αρκαλοχώρι

Ηράκλειο: "Έσπασε" την καραντίνα αλλά την συνέλαβαν στο αεροδρόμιο

 

Κόσμος

AUKUS: «Απαράδεκτος» ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία, λέει η Φον ντερ Λάιεν

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία στο πλαίσιο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Αυστραλία και τη Βρετανία.

«Μια χώρα μέλος μας αντιμετωπίστηκε με τρόπο που δεν είναι αποδεκτός (…) Θέλουμε να ξέρουμε τι συνέβη και γιατί», είπε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη επικεφαλής ευρωπαϊκού θεσμού που αντιδρά στην ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας, της αποκαλούμενης AUKUS, η οποία είχε ως συνέπεια να ακυρωθεί από την πλευρά της Αυστραλίας η λεγόμενη «σύμβαση του αιώνα» για την προμήθεια 12 συμβατικών γαλλικών υποβρυχίων, ύψους 56 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ είπε ότι κανείς δεν συμβουλεύτηκε, ούτε ενημέρωσε την ΕΕ για αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν αργότερα απόψε τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας, στη δίωρη συνεδρίαση που θα έχουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στη συνεδρίαση αυτή θα προεδρεύσει ο Μπορέλ, ο οποίος στη συνέχεια θα ενημερώσει για τα αποτελέσματά της.

Ειδήσεις σήμερα:

Λιμάνι Ηρακλείου: Σε έναν μήνα θα ξέρουμε τον νέο "ιδιοκτήτη"

Ξεπέρασε τους 39 βαθμούς η θερμοκρασία στην Κρήτη

Κρήτη: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εισήγαγε λαθραία αλκοολούχα ποτά από τη Βουλγαρία (φώτο)

ESPA BANNER