Κόσμος

Πολωνία-κορωνοϊός: Συμφώνησε να αγοράσει 45 εκατ. δόσεις εμβολίων

Πολωνία κορωνοϊός

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι έχει συμφωνήσει για την αγορά 45.000.000 δόσεων εμβολίων, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, που αποδεικνύεται πιο σοβαρό από το πρώτο.

Ο ημερήσιος αριθμός νέων θετικών διαγνώσεων έχει πέσει μετά την κάθετη αύξησή του τον Οκτώβριο και στις αρχές Νοεμβρίου, όμως η Πολωνία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά διενέργειας διαγνωστικών τεστ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μια από τις μεγαλύτερες αναλογίες θετικών διαγνώσεων. Σήμερα καταγράφηκαν επιπλέον 13.855 θετικές στον κορωνοϊό διαγνώσεις και 609 νέοι θάνατοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θετικών διαγνώσεων να ανέλθει σε 1.013.747 και αυτός των θανάτων σε 18.208.
Ο πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, δήλωσε πως ελπίζει ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού θα ξεκινήσει έως τον Φεβρουάριο του 2021 και πρόσθεσε πως θα κοστίσει από 5 έως 10 δισεκατομμύρια ζλότι.

«Η Πολωνία έχει υπογράψει τα απαιτούμενα συμβόλαια. Έχουμε παραγγείλει 45.000.000 δόσεις από εταιρείες όπως οι Pfizer, BionTech, AstraZeneca και Johnson and Johnson και είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε και άλλα συμβόλαια», είπε ο Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Λοτζ και πρόσθεσε πως ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν και εθελοντικός.

Η πλήρης στρατηγική θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, είπε ο ανώτατος σύμβουλος του Μοραβιέτσκι, Μίχαλ Ντβόρζικ.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - Γ. Τούντας: Έως και 100.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Άνδρας θετικός στον ιό έσπασε την καραντίνα και μοίραζε ναρκωτικά

Κορωνοϊός- ΠΟΥ: Νέες συστάσεις για τη χρήση μάσκας από τους πολίτες

Κρήτη

Σαρηγιάννης στο Ράδιο Κρήτη: "Οροφή" τα 1000 κρούσματα έως τον Φεβρουάριο

Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Απομακρύνεται το σενάριο για 2.000 κρούσματα τέλη Φεβρουαρίου, που θα ίσχυε εάν δεν είχαμε οδηγηθεί σε σταδιακή απελευθέρωση λιανεμπορίου και της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής  του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη. 

Ο καθηγητής και η ομάδα του, βάσει προγνωστικού μοντέλου που έχουν αναπτύξει, εκτιμούν ότι εάν υπήρχε μια απότομη απελευθέρωση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, τέλη Φεβρουαρίου θα μετρούσαμε 2000 κρούσματα. Ο υπολογισμός αυτός βασιζόταν στον άνοιγμα των δημοτικών, γυμνάσιων και εμπόριο μετά τις γιορτές, κάτι που δεν έγινε- καθώς το άνοιγμα έγινε “σειριακά” δηλαδή όχι ταυτόχρονα.

Το κλειδί ήταν αυτό: το άνοιγμα να γίνει σε βάθος χρόνου να μην φτάσουμε σε αυτά τα κρούσματα (2000) αλλά να κρατηθούμε σε κάτω από 1000, όπως και γίνεται”. είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι:

Τώρα η πορεία είναι σταθεροποιημένη, όλες οι παράμετροι είναι σταθερές- περίπου 500 κρούσματα . Από την επόμενη εβδομάδα- μια εβδομάδα μετά το λιανεμπόριο- θα δούμε μια μικρή αύξηση η οποία σε φυσιολογικές συνθήκες δε θα οδηγήσει σε πάνω από 800 με 1000 κρούσματα την ημέρα τέλος Φεβρουαρίου”

Νέο μεταλλαγμένο στέλεχος

Τα δύο ορφανά κρούσματα του νέου μεταλλαγμένου στελέχους “ανησυχούν” τον κ Σαρηγιάννη εξαιτίας των πληθυσμιακών δεδομένων, σημειώνοντας ότι προφανώς στην Κρήτη υπάρχουν και άλλα “κρυφά” κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους.

Από τα μοντέλα που έχει τρέξει ο καθηγητής και η ομάδα του, ο κίνδυνος είναι ακόμη διαχειρίσιμος παρά το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου έως τον Μάρτη και Απρίλς. “Από τον Μάιο και μετά, το μεταλλαγμένο στέλεχος θα κυριαρχήσει” συμπληρώνει ο καθηγητής με “οροφή” τα 1500 κρούσματα, με τις καιρικές συνθήκες και τον εμβολιασμό να “βοηθούν” στο να υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων.

Ακούστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των όσων δήλωσε: