Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποια κράτη είναι εναντίον του Πούτιν και ποια τον στηρίζουν

Image
Ουκρανία
 clock 22:21 | 02/03/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει ανησυχία σε όλο τον πλανήτη, αφού η διατάραξη της ειρήνης μεταξύ δύο Ευρωπαϊκών κρατών είναι ένα γεγονός που κανείς δεν περίμενε τον 21ο αιώνα. Όποιες κι αν είναι οι διαφορές, δεν νοείται να λύνονται με τα όπλα.

Για την επίλυση των προβλημάτων, υπάρχει η διπλωματία και ο διάλογος. Η χρήση όπλων το μόνο που πετυχαίνει είναι να χύνεται αίμα αθώων, αίμα στρατιωτών και από τις πλευρές και να δημιουργείται ένα δραματικό κύμα προσφύγων- κυρίως γυναικόπαιδων- που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες περιοχές για να γλυτώσουν από τις σφαίρες.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών του πλανήτη καταδικάζουν την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών είναι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι σύμμαχοί τους. Τα κράτη αυτά έχουν επιβάλει σκληρές οικονομικές κυρώσεις προς την Ρωσία και πολλά έχουν αποστείλει πολεμικό εξοπλισμό στην Ουκρανία (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα).

ΠΟΙΑ ΚΡΑΤΗ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ

Στην διαμάχη Ρωσίας - Ουκρανίας, υπάρχουν και κράτη, που στηρίζουν την επιλογή του Πούτιν να επιτεθεί στην Ουκρανία, επικαλούμενα την επιθετικότητα των ΗΠΑ ή στενούς ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Τα Κράτη αυτά είναι:

Image
Η Λευκορωσια του Λουκασένκο έχει υποστηρίζει έμπρακτα τη ρωσική επίθεση.
Η Λευκορωσια του Λουκασένκο έχει υποστηρίζει έμπρακτα τη ρωσική επίθεση.

Η Λευκορωσία:  Τα δύο πρώην σοβιετικά κράτη έχουν σημαντικούς οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς, με τη Ρωσία να αντιπροσωπεύει το 48 τοις εκατό του εξωτερικού εμπορίου της Λευκορωσίας.

Η Συρία: Ο Μπασάρ αλ Άσαντ επαίνεσε τον Πούτιν για την εισβολή του, ενώ την ίδια στιγμή κατήγγειλε τη δυτική «υστερία» για την καταδίκη της εισβολής. Ο Σύρος ηγέτης, που ο ίδιος έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου για χρήση χημικών όπλων, τα οποία αρνήθηκε ο Πούτιν, είπε ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία είναι «μια διόρθωση της ιστορίας και αποκατάσταση της ισορροπίας που χάθηκε στον κόσμο μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης».

Η Βενεζουέλα: Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο ηγέτης της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο προσέφερε «ισχυρή υποστήριξη» στον Πούτιν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν μια αυξανόμενη στρατηγική εταιρική σχέση σε τηλεφωνική επικοινωνία αφού ο Μαδούρο κατήγγειλε «τα διεστραμμένα σχέδια που επιδιώκουν να περικυκλώσουν τη Ρωσία στρατιωτικά και στρατηγικά». Και την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τη βία που διέπραξε η Ρωσία.

Η Κούβα: Όπως και η Βενεζουέλα, η Κούβα έχει ορκιστεί πίστη στη Ρωσία και έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ και τη Δύση. Η Κούβα επέκρινε τις ΗΠΑ ότι επέβαλαν «την προοδευτική επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ενώ ζήτησε μια διπλωματική λύση. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απειλεί τη Ρωσία εδώ και εβδομάδες και χειραγωγεί τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τους κινδύνους μιας «επικείμενης μαζικής εισβολής» στην Ουκρανία.

Η Μιανμάρ: Η στρατιωτική κυβέρνηση έχει εκφράσει την υποστήριξή της στον Πούτιν και τις εδαφικές του φιλοδοξίες στην Ουκρανία. Ο στρατηγός Zaw Min Tun, εκπρόσωπος του συμβουλίου της χούντας, δήλωσε: «Το νούμερο ένα είναι ότι η Ρωσία έχει εργαστεί για να εδραιώσει την κυριαρχία της. «Νομίζω ότι αυτό είναι το σωστό. Το νούμερο δύο είναι να δείξουμε στον κόσμο ότι η Ρωσία είναι παγκόσμια δύναμη ».

Image
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν πήρε θέση υπέρ του Πούτιν κατηγορώντας ΗΠΑ και Ευρώπη.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν πήρε θέση υπέρ του Πούτιν κατηγορώντας ΗΠΑ και Ευρώπη.

Η Βόρεια Κορέα: Η Βόρεια Κορέα έσπασε τη σιωπή της για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τη Δευτέρα, κατηγορώντας την «ηγεμονική πολιτική» των ΗΠΑ και της Δύσης. Στην πρώτη του επίσημη δήλωση για την επίθεση της Ρωσίας, το υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι η Δύση είναι ένοχη για «κατάχρηση εξουσίας». «Η βασική αιτία της κρίσης στην Ουκρανία βρίσκεται εξ ολοκλήρου στην ηγεμονική πολιτική των ΗΠΑ και της Δύσης, οι οποίες επιβάλλονται με υψηλούς χειρισμούς και κατάχρηση εξουσίας εναντίον άλλων χωρών», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Βορρά KCNA.

Image
Το Πακιστάν υποστηρίζει τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.
Το Πακιστάν υποστηρίζει τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

 

Το Πακισταν: Χθες, το Πακιστάν έγινε η πρώτη μεγάλη χώρα που υποστήριξε τον Πούτιν καθώς υπέγραψε την πρώτη νέα εμπορική συμφωνία με τη Ρωσία μετά την εισβολή. Ο πρωθυπουργός και πρώην αθλητής του κρίκετ Imran Khan δήλωσε ότι η χώρα του θα εισαγάγει περίπου 2 εκατομμύρια τόνους σιτάρι και προμήθειες φυσικού αερίου μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο την περασμένη Πέμπτη - την ημέρα που έστειλε στρατεύματα στον κυρίαρχο γείτονά της. Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει διεθνή απομόνωση και μια σειρά κυρώσεων που ακρωτηριάζουν την οικονομία της, ο Khan υπερασπίστηκε τη δυνητική άντληση δισεκατομμυρίων στα ταμεία του Κρεμλίνου λέγοντας ότι τα οικονομικά συμφέροντα του Πακιστάν «το απαιτούσαν».

ΤΑ "ΟΥΔΕΤΕΡΑ" ΚΡΑΤΗ

Υπάρχουν όμως και κράτη - και μάλιστα ισχυρά - που παραμένουν ουδέτερα γιατί δεν θέλουν να διαταράξουν την σχέση τους με καμία πλευρά. Τα κράτη αυτά είναι:

Η Κίνα: Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα ήταν μία από τις ελάχιστες χώρες που αποφάσισαν να απόσχουν από την ψηφοφορία επί ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας. Η Κίνα μέχρι στιγμής αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τη δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία «εισβολή» ή να επικρίνει το Κρεμλίνο παρά τις εντεινόμενες επιθέσεις από τον στρατό του Πούτιν. Το Πεκίνο έριξε επίσης στη Μόσχα άλλο ένα σωσίβιο για την κατάργηση των κυρώσεων, κάνοντας άρση των περιορισμών στις εισαγωγές σιταριού σε μια οικονομική ώθηση στη Μόσχα, παρά τις σαρωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση σε μια προσπάθεια να σταματήσει ο πόλεμος.

Image
Η Ινδία δεν έχει καταδικάσει ρητά τις ενέργειες της Ρωσίας ούτε τις χαρακτήρισε εισβολή
Η Ινδία δεν έχει καταδικάσει ρητά τις ενέργειες της Ρωσίας ούτε τις χαρακτήρισε εισβολή.

Η Ινδία: Η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι προσπάθησε επίσης να εκτελέσει μια πράξη εξισορρόπησης και απείχε από το ψήφισμα του ΟΗΕ. Η Ινδία δεν έχει καταδικάσει ρητά τις ενέργειες της Ρωσίας ούτε τις χαρακτήρισε εισβολή, ούτε εξέφρασε την υποστήριξή της στον Πούτιν. Η ρωσική πρεσβεία στην Ινδία χαιρέτισε τη στάση, λέγοντας: «Εκτιμώ ιδιαίτερα την ανεξάρτητη και ισορροπημένη θέση της Ινδίας στην ψηφοφορία στο ΣΑ ΟΗΕ» (Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών)

Η Σερβία: Η Σερβία μοιράζεται ισχυρούς ιστορικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία και η υποστήριξη για την εισβολή έχει οδηγήσει σε διαμαρτυρίες μεταξύ των εθνικιστών στο Μαυροβούνιο. Παρά την επιδίωξη της ένταξης στην ΕΕ, η Σερβία προσπαθεί να ενισχύσει τη συμμαχία της με τον παραδοσιακό της σύμμαχο. Όμως η κυβέρνηση προσπάθησε να παραμείνει ουδέτερη για να διατηρήσει τις σχέσεις με την Ουκρανία. Ταυτόχρονα είπαν ότι είναι λάθος να παραβιάζεται το έδαφος άλλου έθνους, ενώ αρνείται επίσης να επιβάλει κυρώσεις.

Image
Ο Jair Bolsonaro αρνήθηκε να καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Jair Bolsonaro αρνήθηκε να καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Βραζιλία: Στη Βραζιλία, υπάρχει ένα έντονο χάσμα μεταξύ της επίσημης γραμμής της κυβέρνησης και της ευνοϊκής άποψης του Jair Bolsonaro για τον Πούτιν και τη Ρωσία. Ο Jair Bolsonaro αρνήθηκε να καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ απομακρύνθηκε από την επίσημη στάση της κυβέρνησής του στα Ηνωμένα Έθνη λέγοντας ότι η Βραζιλία θα παραμείνει ουδέτερη. Ο Μπολσονάρο, ένας ακροδεξιός λαϊκιστής, πρόσφατα σνόμπαρε τις ικεσίες των ΗΠΑ να μην επισκεφθεί τον Πούτιν στη Μόσχα ενόψει της εισβολής και εξόργισε τους δυτικούς συμμάχους λέγοντας ότι ήταν «αλληλεγγύη με τη Ρωσία», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Κεντρική Ασία: Τα κράτη του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν, της Αρμενίας και της Κιργιζίας προσπάθησαν να παραμείνουν εκτός της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Οι χώρες διατηρούν στρατηγικές συνεργασίες με τη Ρωσία, αλλά καμία από τις κυβερνήσεις τους δεν έχει μιλήσει υπέρ της εισβολής.

Μάλι και Κεντρααφρικανική Δημοκρατία: Η παρουσία της ομάδας μισθοφόρων Wagner στην Αφρική έχει οδηγήσει σε φιλορωσικά αισθήματα στο Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. παρελθόν είχε αναπτυχθεί στην Αφρική, όπου διεξήγαγε επιχειρήσεις μαύρων επιχειρήσεων που το Κρεμλίνο θέλει να γίνουν, αποφεύγοντας την άμεση ευθύνη. Ο στρατός προς μίσθωση φέρεται να διευθύνεται από τον ολιγάρχη Yevgeny Prigozhin - στενό σύμμαχο του Ρώσου προέδρου που συχνά αποκαλείται «σεφ του Πούτιν». Η ομάδα Wagner έχει εμπλακεί σε μάχες σε ολόκληρη την Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, της Λιβύης, της Μοζαμβίκης και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας - με παρατηρητές να σημειώνουν τη στενή συσχέτιση μεταξύ των πράξεών τους και των στόχων της πολιτικής του Κρεμλίνου

Η Νότια Αφρική: Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να σεβαστεί την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ουκρανίας. Όμως ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα έχει πλέον ουσιαστικά ανακαλέσει τη δήλωση, θέλοντας να κρατήσει μια πιο ουδέτερη στάση.

Πηγή: dailymail

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ απαιτεί από τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Την Πέμπτη ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι για προβοκάτσια σε βάρος του ελληνικού κομβόι (Βίντεο)

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis