Ο Χασάν Νασράλα, ο μακροχρόνιος ηγέτης της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκε σε μια μαζική ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Βηρυτό το βράδυ της Παρασκευής, επιβεβαίωσε η οργάνωση που εδρεύει στον Λίβανο.
Ο ισραηλινός στρατός είχε αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία νωρίτερα την ίδια μέρα. Ο Νασράλα, ο οποίος έφτασε στο αποκορύφωμα της δημοτικότητάς του μετά τον πόλεμο με το Ισραήλ το 2006, θεωρήθηκε από πολλούς ως ήρωας, όχι μόνο στον Λίβανο αλλά και πέραν αυτού. Η στάση απέναντι στο Ισραήλ είναι αυτό που καθόριζε τον ίδιο και την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα του, τη Χεζμπολάχ, για χρόνια.
Αλλά αυτό άλλαξε όταν η Χεζμπολάχ έστειλε μαχητές στη Συρία για να συντρίψουν την εξέγερση που απειλούσε την κυριαρχία του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο Νασράλα δεν θεωρούνταν πλέον ως ηγέτης ενός κινήματος αντίστασης, αλλά ως ηγέτης ενός σιιτικού κόμματος που αγωνίζεται για τα ιρανικά συμφέροντα, και επικρίθηκε από πολλές αραβικές χώρες. Ακόμη και πριν από την εμπλοκή της Χεζμπολάχ στον πόλεμο στη Συρία, ο Νασράλα δεν είχε καταφέρει να πείσει πολλούς στον σουνιτικό μουσουλμανικό αραβικό κόσμο ότι το κίνημά του δεν ήταν πίσω από τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, το 2005. Ένα διεθνές δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες σε τέσσερα μέλη της ομάδας για τη δολοφονία και ένα καταδικάστηκε αργότερα. Παρόλα αυτά, ο Νασράλα συνέχισε να απολαμβάνει την υποστήριξη της πιστής του βάσης –κυρίως των Σιιτών Μουσουλμάνων του Λιβάνου– που τον τιμούσαν ως ηγέτη και θρησκευτικό πρόσωπο.
Γεννημένος το 1960, η πρώιμη παιδική ηλικία του Νασράλα στην Ανατολική Βηρυτό είναι καλυμμένη με την πολιτική μυθολογία. Ένα από τα εννέα αδέρφια, λέγεται ότι ήταν ευσεβής από μικρή ηλικία, κάνοντας συχνά μεγάλες βόλτες στο κέντρο της πόλης για να βρει μεταχειρισμένα βιβλία για το Ισλάμ. Ο ίδιος ο Nasrallah έχει περιγράψει πώς θα περνούσε τον ελεύθερο χρόνο του ως παιδί κοιτάζοντας με ευλάβεια ένα πορτρέτο του σιίτη λόγιου Musa al-Sadr – ένα χόμπι που προμήνυε το μελλοντικό του ενδιαφέρον για την πολιτική και τις σιιτικές κοινότητες στο Λίβανο. Το 1974, ο Σαντρ ίδρυσε μια οργάνωση – το Κίνημα των Στερητών – που έγινε ο ιδεολογικός πυρήνας για το γνωστό λιβανέζικο κόμμα και αντίπαλο της Χεζμπολάχ, Αμάλ.
Στη δεκαετία του 1980, η Αμάλ άντλησε την υποστήριξη από τη μεσαία τάξη Σιίτες που είχαν απογοητευτεί από την ιστορική περιθωριοποίηση της αίρεσης στον Λίβανο, για να εξελιχθεί σε ένα ισχυρό πολιτικό κίνημα. Εκτός από τη διαταγή ενός μηνύματος κατά του κατεστημένου, η Αμάλ παρείχε επίσης σταθερό εισόδημα σε πολλές σιιτικές οικογένειες, ξεδιπλώνοντας ένα περίπλοκο σύστημα πατρωνίας στο νότο του Λιβάνου. Μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου μεταξύ των Χριστιανών Μαρωνιτών και των Μουσουλμάνων του Λιβάνου, ο Νασράλα εντάχθηκε στο κίνημα της Αμάλ και πολέμησε με την πολιτοφυλακή του.
Αλλά καθώς προχωρούσε η σύγκρουση, η Αμάλ υιοθέτησε μια σταθερά αντιπαθητική στάση απέναντι στην παρουσία παλαιστινιακών πολιτοφυλακών στον Λίβανο. Ταραγμένος από αυτή τη στάση, ο Νασράλα χώρισε από την Αμάλ το 1982, λίγο μετά την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο, και σχημάτισε μια νέα ομάδα με την ιρανική υποστήριξη που αργότερα θα γίνει η Χεζμπολάχ. Μέχρι το 1985, η Χεζμπολάχ είχε αποκρυσταλλώσει τη δική της κοσμοθεωρία σε ένα ιδρυτικό έγγραφο, το οποίο απευθυνόταν στους «καταπιεσμένους του Λιβάνου» και ονόμαζε τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Χομεϊνί του Ιράν ως τον μοναδικό της αληθινό ηγέτη. Καθ' όλη τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, η Χεζμπολάχ και η Αμάλ εξελίχθηκαν σε πικρή σειρά, συχνά παλεύοντας μεταξύ τους για υποστήριξη μεταξύ των Σιιτών ψηφοφόρων του Λιβάνου. Μέχρι τη δεκαετία του 1990, μετά από πολυάριθμες αιματηρές συγκρούσεις και με τον εμφύλιο πόλεμο να έχει τελειώσει, η Χεζμπολάχ είχε σε μεγάλο βαθμό υπερβεί την Αμάλ για εξέχουσα θέση μεταξύ των σιιτών υποστηρικτών του Λιβάνου. Ο Νασράλα έγινε ο τρίτος γενικός γραμματέας της ομάδας το 1992, αφού ο προκάτοχός του, Αμπάς Αλ-Μασαουΐ, σκοτώθηκε από ισραηλινούς πυραύλους. Από την αρχή της καριέρας του, οι ομιλίες του Nasrallah βοήθησαν να εδραιωθεί η προσωπικότητά του ως μια σοφή, ταπεινή φιγούρα, βαθιά επένδυση στη ζωή των καθημερινών ανθρώπων – ενός ηγέτη που απέφευγε τα τυπικά αραβικά υπέρ της διαλέκτου που μιλούνταν στο δρόμο και που σύμφωνα με πληροφορίες προτιμούσε να κοιμάται, κάθε βράδυ, σε ένα απλό αφρώδες στρώμα στο έδαφος. Το χάρισμα του Νασράλα ήταν εκτεταμένο.
Η Χεζμπολάχ από το να εργάζεται εκτός του επίσημου περιβόλου της κρατικής πολιτικής έγινε εθνικό κόμμα που ζητούσε την υποστήριξη κάθε πολίτη συμμετέχοντας σε δημοκρατικές εκλογές. Πρόεδρος αυτής της αλλαγής ήταν ο Νασράλα, ο οποίος έβαλε τη Χεζμπολάχ στο ψηφοδέλτιο για πρώτη φορά το 1992 και απηύθυνε έκκληση στις μάζες σε διεγερτικές ομιλίες. Όπως είπε στο Al Jazeera το 2006, «εμείς, Σιίτες και Σουνίτες, πολεμάμε μαζί ενάντια στο Ισραήλ», προσθέτοντας ότι δεν φοβάται «καμία εξέγερση, ούτε μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών, ούτε μεταξύ σιιτών και σουνιτών στον Λίβανο». Ως επικεφαλής της Χεζμπολάχ για περισσότερα από 30 χρόνια, ο Νασράλα συχνά περιγράφεται ως η πιο ισχυρή φυσιογνωμία στον Λίβανο, παρόλο που ποτέ δεν κατείχε προσωπικά δημόσια αξιώματα. Οι επικριτές του είπαν ότι η πολιτική του δύναμη προήλθε από τα όπλα που κατείχε η Χεζμπολάχ και ότι έχει χρησιμοποιήσει και εναντίον εγχώριων αντιπάλων. Ο Νασράλα απέρριψε επανειλημμένα τις εκκλήσεις για αφοπλισμό της ομάδας του, λέγοντας ότι «η Χεζμπολάχ εγκαταλείπει τα όπλα της… θα άφηνε τον Λίβανο εκτεθειμένο ενώπιον του Ισραήλ». Το 2019, επέκρινε τις πανεθνικές διαδηλώσεις που ζητούσαν μια νέα πολιτική τάξη στον Λίβανο και μέλη της Χεζμπολάχ συγκρούστηκαν με ορισμένους διαδηλωτές. Αυτό χάλασε την εικόνα του ανάμεσα σε πολλούς στο Λίβανο.

Αλλά οι υποστηρικτές του Νασράλα εξακολουθούσαν να τον βλέπουν ως υπερασπιστή των δικαιωμάτων των Σιιτών Μουσουλμάνων, ενώ οι επικριτές του τον κατηγόρησαν ότι έδειξε πίστη στην Τεχεράνη και τη θρησκευτική της αρχή όποτε τα συμφέροντά τους έρχονταν σε αντίθεση με εκείνα του λιβανικού λαού. Η Χεζμπολάχ αντιμετώπισε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της, αφού η ομάδα άνοιξε μέτωπο εναντίον του Ισραήλ για να βοηθήσει στην ανακούφιση της πίεσης στη σύμμαχό της Χαμάς στη Γάζα, τον Οκτώβριο του 2023. Η ομάδα υπέστη απώλειες μετά από μήνες διασυνοριακών μαχών και ισραηλινών επιθέσεων που στόχευαν σημαντικά πρόσωπα στο το κίνημα. Αλλά ο Νασράλα παρέμεινε προκλητικός.
Ενώ ο Νασράλα είχε περιγραφεί ως η «προσωποποίηση της Χεζμπολάχ», η ομάδα που δημιούργησε για περισσότερες από τρεις δεκαετίες είναι εξαιρετικά οργανωμένη και παραμένει αποφασισμένη να συνεχίσει να στέκεται στο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ είναι απίθανο να καταρρεύσει κάτω από το βάρος της δολοφονίας του Νασράλα, αλλά με το θάνατό του, η ομάδα έχασε έναν ηγέτη που ήταν χαρισματικός και του οποίου η επιρροή εκτεινόταν πολύ πέρα από τον Λίβανο.
Η ομάδα θα πρέπει τώρα να επιλέξει έναν νέο ηγέτη, ο οποίος με τη σειρά του θα πρέπει να αποφασίσει ποια κατεύθυνση θα πάρει τη Χεζμπολάχ. Ό,τι κι αν αποφασίσει η ομάδα θα επηρεάσει περισσότερο από τη Χεζμπολάχ: κυματισμοί θα γίνουν αισθητές σε όλο τον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή.
Πηγή : Al Jazeera
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ιράν σε Ισραήλ: Θα μετανιώσετε για την δολοφονία του Νασράλα - Κάλεσμα στον μουσουλμανικό κόσμο
ΗΠΑ: Δεκάδες νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα Ελίν – Eξασθένησε πλέον σε τροπική καταιγίδα
Πώς περνούν τον χρόνο τους οι εγκλωβισμένοι αστροναύτες - Οι πίτσες και οι... πειρατές (εικόνες)