Κόσμος

Περού: Αθώωσαν βιαστή επειδή το θύμα φορούσε κόκκινο εσώρουχο

διαμαρτυρία γυναικών στο Περού

Το κόκκινο χρώμα των εσωρούχων μιας νεαρής κοπέλας, που έπεσε θύμα βιασμού, επικαλέστηκε το δικαστήριο στην πόλη Ica του Περού, αθωώντας το βιαστή της.

Οι δικαστές ισχυρίστηκαν, σύμφωνα με το RT, ότι «αυτός ο τύπος γυναικείου εσώρουχου χρησιμοποιείται συνήθως σε ειδικές περιστάσεις και οδηγούν σε στιγμές οικειότητας, γεγονός που δίνει την εντύπωση πως η γυναίκα είναι προετοιμασμένη ή πρόθυμη να προβεί σε σεξουαλική σχέση με τον κατηγορούμενο».

Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις με πλήθος γυναικών να κατακλύζει τους δρόμους του Περού.

Αντιδράσεις γυναικών για την άδικη απόφαση του δικαστηρίου
Αντιδράσεις γυναικών για την άδικη απόφαση του δικαστηρίου

Σύνθημα τους «η δαντέλα δεν είναι συγκατάθεση» διαμαρτυρόμενες για μία δικαστική απόφαση, που βασίστηκε σε στερεότυπα και έμφυλες διακρίσεις σε βάρος ενός ακόμα θύματος σεξουαλικής βίας. 

 

 

«Ακούστε, δικαστές. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα εσώρουχα μου για να δικαιολογήσετε έναν βιασμό» και «η δαντέλα είναι απλώς δαντέλα, δεν είναι συγκατάθεση» ανάμεσα στα συνθήματα των γυναικών.

Διαμαρτυρία γυναικών στο Περού
Διαμαρτυρία γυναικών στο Περού

Το νεαρό θύμα υποστήριξε πως έπεσε αναίσθητη ξυπνώντας την επόμενη μέρα γυμνή στο κρεβάτι του βιαστή με τον ίδιο να ισχυρίζεται πως οι κατηγορίες συνιστούν μία «πράξη εκδίκησης» απέναντι του.

Σημειώνεται πως η Γενική Εισαγγελία του Περού αιτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου -μια ημέρα μετά την εν λόγω δίκη-  την ακύρωση της απόφασης και τη διεξαγωγή μιας νέας δίκης σε διαφορετικό δικαστήριο. 
 

Κόσμος

Βραζιλία: Νέο ρεκόρ θανάτων από κορωνοϊό

Βραζιλία κορωνοϊός

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 62.334 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 1.202 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 216.445 νεκρούς επί συνόλου 8.816.254 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Η Βραζιλία, όπου το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού ανακοινώθηκε την 26η Φεβρουαρίου 2020, κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας και τρίτη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων σε απόλυτα μεγέθη. Κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό, καταγράφει 103 θανάτους και 4.195 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους.

Η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου — ο οποίος εξαρχής υποβάθμιζε τη σοβαρότητα της πανδημίας — επικρίνεται τόσο για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, όσο και για τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκστρατεία εμβολιασμού, που άρχισε αυτή την εβδομάδα αλλά ήδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

 

Διαβάστε επίσης:

Χανιά: Διέρρηξαν και βανδάλισαν το εργατικό Κέντρο της πόλης (βίντεο)

Ανακούφιση στη Σητεία: Αρνητικά και τα 646 rapid test για κορωνοϊό