Κόσμος

Πάνω απο ένα εκατομμύριο ψάρια νεκρά από τον καύσωνα

fish-600-x-400.jpg

Νέο κύμα καύσωνα πλήττει από την αρχή της εβδομάδας κάποιες περιοχές της Αυστραλίας με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν μάλιστα ότι θα διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Η προβλεπόμενη ανώτατη θερμοκρασία στο Άλις Σπριγκς θα φθάσει στους 43 βαθμούς.
Στην Αδελαϊδα ο υδράργυρος ανήλθε στους 41 βαθμούς την Τρίτη αλλά στα βόρεια τμήματα της Νότιας Αυστραλίας αναμένεται ο καύσωνας να διαρκέσει πέντε 24ωρα με το θερμόμετρο πάνω από τους 45 βαθμούς.

Οι ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες που προβλέπονται αυτή την εβδομάδα στη Νέα Νότια Ουαλία πιθανότατα θα επιδεινώσουν την κατάσταση με το ένα εκατομμύριο νεκρά ψάρια και θα σταθούν αφορμή να συνεχιστούν οι μαζικοί θανάτοι τους.
Όπως έχουμε γράψει στο «Νέο Κόσμο» μαζικοί θάνατοι ψαριών που φθάνουν έως και το ένα εκατομμύριο σημειώθηκαν στις όχθες του μεγάλου ποτάμιου συστήματος της πολιτείας που μαστίζεται από την ξηρασία, με τις Αρχές να προειδοποιούν ότι αναμένονται και άλλα τέτοια κρούσματα.
Οι όχθες των δύο ποταμών Μάρεϊ και Ντάρλινγκ, που σχηματίζουν ένα ποτάμιο σύστημα, κατακλύστηκαν από σάπια ψάρια.

Οι ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες που προβλέπονται στην περιοχή για αυτή την εβδομάδα πιθανόν να επιδεινώσουν την κατάσταση, προειδοποίησε η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Η χαμηλή στάθμη των υδάτων και ο καύσωνας πιθανόν να ενθάρρυναν την άνθιση φυτοπλαγκτού, το οποίο στερεί το οξυγόνο από τα ψάρια και παράγει τοξίνες.
Τα νεκρά ψάρια έχουν μετατραπεί σε εθνικό ζήτημα προκαλώντας οργισμένες καταγγελίες για τα αίτια του φαινομένου και τους υπευθύνους.