Κόσμος

Παγκόσμια δημοσιονομική κρίση φοβάται το Οικονομικό Φόρουμ

παγκόσμια οικονομία

Η πιθανότητα μιας δημοσιονομικής κρίσης είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το επιχειρείν παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ μεταξύ επικεφαλής επιχειρήσεων, αν και υπάρχουν σημαντικές γεωγραφικές διαφορές σε ό,τι αφορά τις απόψεις για το τι αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο.

Στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, οι κυβερνοεπιθέσεις θεωρούνται ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι είναι η βασική ανησυχία στη Νότια Ασία, όπου δίνεται έμφαση στην κρίση του νερού, και στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, όπου αναφέρονται οι φυσικές καταστροφές.
Συνολικά, τα διευθυντικά στελέχη θεωρούν την πιθανότητα μιας δημοσιονομικής κρίσης τον βασικό κίνδυνο τα επόμενα 10 χρόνια, ενώ ακολουθούν οι κυβερνοεπιθέσεις και η ανεργία ή η υποαπασχόληση, σύμφωνα με την έρευνα Executive Opinion Survey του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Η έρευνα μεταξύ 12.897 επικεφαλής επιχειρήσεων από 133 χώρες εντάσσεται στην έκθεση παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας του WEF, που δημοσιεύεται πριν από το φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο.
«Σε μια περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φαίνεται εύθραυστη, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων ανησυχούν πολύ για την δημοσιονομική αντοχή των κυβερνήσεών τους», δήλωσε ο Εμίλιο Γκρανάδος-Φράνκο, επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιων κινδύνων και γεωπολιτικής ατζέντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

«Στο μεταξύ, οι κυβερνοαπειλές παραμένουν σημαντικός κίνδυνος λόγω της ταχείας εξέλιξης τους και της ολοένα και μεγαλύτερης δυνατότητας τους να προκαλέσουν προβλήματα».
Η έρευνα δημοσιεύθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μαζί με τις εταιρίες Marsh & McLennan και Zurich Insurance.

Κόσμος

Ιταλία: «Πράσινο φως» από την Κομισιόν για το Σχέδιο Ανάκαμψης

Μάριο Ντράγκι

Τη Ρώμη επισκέφθηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δίνοντας «πράσινο φως» στο Ιταλικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, επισημοποιώντας την έγκριση των 182,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι τον Αύγουστο, αναμένεται να καταβληθούν τα πρώτα 24,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συνάντηση έγινε στα κινηματογραφικά στούντιο της Τσινετσιτά, με την πρόεδρο της Κομισιόν να σημειώνει ότι σε περίπου ένα μήνα θα δοθεί το πρώτο μέρος των κονδυλίων.
 

 

«Σχεδόν 25 δισεκατομμύρια ευρώ είναι τεράστιο ποσό, όσο ένας κρατικός προϋπολογισμός. Και υπάρχει, επίσης, τεράστιο αίσθημα ευθύνης, για να εκτιμήσουμε δεόντως την συμβολή και την βοήθεια όλων των Ευρωπαίων φορολογουμένων», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Το σχέδιο δίνει προτεραιότητα στις εργολαβίες του δημοσίου, σε έναν νόμο για την ανταγωνιστικότητα και στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Από την πλευρά της, η φον ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για ευκαιρία, που θα δώσει στην Ιταλία την ευκαιρία να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της. «Οι πόροι αυτοί πρέπει να χρησιμοποιηθούν και για να λυθούν τα προβλήματα των οικονομιών των κρατών- μελών. Και τα στούντιο της Τσινετσιτά, άλλωστε, έλαβαν το μήνυμα και θα κάνουν επενδύσεις στην ενίσχυση της ψηφιακής τεχνολογίας», τόνισε η Ορσουλα φον ντερ Λάιεν. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην απασχόληση, που όπως είπε, θα τονωθεί με το Ταμείο Ανάκαμψης σε όλες τις χώρες.

 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Προφυλακιστέος ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος- βίντεο

Έκτακτο δελτίο καύσωνα: Οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες

Κρήτη: Έντονη η αίσθηση της ζέστης- Που καταγράφονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες