Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Τα βορειοκορεατικά στρατεύματα έχουν αποχωρήσει από το μέτωπο του Κουρσκ

νοτια κορεα
 clock 09:11 | 01/02/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις που πολεμούν στη δυτική περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας δήλωσαν στο BBC ότι δεν έχουν δει κανένα Βορειοκορεάτη στρατιώτη εκεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Εκπρόσωπος των ουκρανικών δυνάμεων δήλωσε ότι είναι πιθανό να έχουν αποσυρθεί αφού υπέστησαν βαριές απώλειες.

Την περασμένη εβδομάδα, δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο BBC ότι, από τους περίπου 11.000 στρατιώτες που στάλθηκαν από τη Βόρεια Κορέα για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ρώσων, 1.000 σκοτώθηκαν μέσα σε μόλις τρεις μήνες.

Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων δήλωσε στο BBC ότι αναφερόταν μόνο σε περιοχές του Κουρσκ όπου οι δυνάμεις του πολεμούσαν.

Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε πόσο μεγάλη ήταν αυτή η γραμμή του μετώπου, αλλά η κίνηση αυτή φαίνεται ότι επιβεβαιώνει τις σημαντικές απώλειες της Βόρειας Κορέας.

Ξεχωριστά, οι New York Times ανέφεραν επίσης ότι οι Βορειοκορεάτες έχουν αποσυρθεί από τις γραμμές του μετώπου.

Η απόσυρση των Βορειοκορεατών ενδέχεται να είναι προσωρινή

Η εφημερίδα επικαλέστηκε Αμερικανούς αξιωματούχους που δήλωσαν ότι η απόσυρση μπορεί να μην είναι μόνιμη και οι στρατιώτες θα ενδέχεται να επιστρέψουν αφού λάβουν πρόσθετη εκπαίδευση ή αφού οι Ρώσοι βρουν νέους τρόπους να τους αναπτύξουν για να αποφύγουν τόσο μεγάλες απώλειες.

Αναφορές που αποδίδονται στις νοτιοκορεατικές μυστικές υπηρεσίες λένε ότι οι Βορειοκορεάτες είναι απροετοίμαστοι για την πραγματικότητα του σύγχρονου πολέμου και είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις επιθέσεις των ουκρανικών drones.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο κληρονομικός ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν έχουν εμβαθύνει τους τελευταίους μήνες τους διμερείς δεσμούς ανάμεσα στα δύο κράτη, υπογράφοντας συνθήκη για την ασφάλεια και την άμυνα.

Η βοήθεια της Πιονγιάνγκ προς τη Μόσχα επεκτείνεται πλέον και σε αποστολές πυρομαχικών και όπλων. Τον περασμένο Αύγουστο, επίλεκτα ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επίθεση αστραπή στο Κουρσκ, καταλαμβάνοντας περισσότερα από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους. Έκτοτε, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακαταλάβουν ένα σημαντικό κομμάτι της περιοχής αυτής.

Η αιφνιδιαστική εισβολή του Κιέβου είχε στόχο να αλλάξει τη δυναμική του πολέμου. Αρχικά υπήρχε η ελπίδα ότι η επιχείρηση θα ανακούφιζε την πίεση σε άλλα τμήματα της μετωπικής γραμμής μήκους άνω των 1.000 χιλιομέτρων, ιδίως στην ανατολική Ουκρανία.

Η Μόσχα, όμως συνεχίζει την αδυσώπητη -αν και αργή- προέλασή της στα ανατολικά, καταλαμβάνοντας τις τελευταίες εβδομάδες έναν αριθμό οικισμών στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Τώρα το Κίεβο επιδιώκει να κρατήσει τα εδάφη που κατέχει στο Κουρσκ ως μοχλό πίεσης για τυχόν εκεχειρία ή ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι θα ήταν ανοιχτός στο ξεκίνημα ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, αλλά όχι με τον Ουκρανό πρόεδρο Βόλοντιμιρ Ζελένσκι.

 

Διαβάστε επίσης

Κάμπι Λάμε: Ο διάσημος TikToker ανακοινώθηκε πρεσβευτής καλής θελήσεως της UNICEF

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis