Κόσμος

Ουκρανία: Οκτώ νεκροί από τις πυρκαγιές στην περιοχή του Λουχάνσκ

Πυρκαγιά

Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δέκα τραυματίστηκαν από τις δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν κοντά στη γραμμή του μετώπου με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές του Κιέβου.

Λόγω των «εξαιρετικά δύσκολων» μετεωρολογικών συνθηκών --τον ξηρό καιρό και τους ισχυρούς ανέμους-- σχεδόν 150 πυρκαγιές ξέσπασαν χθες, Τετάρτη, στην περιοχή του Λουχάνσκ, κατακαίοντας συνολικά τουλάχιστον 90.000 στρέμματα, διευκρίνισε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της χώρας.

Τουλάχιστον 80 πυρκαγιές κατασβέστηκαν, όμως σχεδόν 1.200 πυροσβέστες, διασώστες, στρατιωτικοί και αστυνομικοί εξακολουθούσαν σήμερα να μάχονται με τις φλόγες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δύο βομβαρδιστικά νερού και δύο ελικόπτερα έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Οι φωτιές κατέστρεψαν περίπου 250 κατοικίες σε οκτώ δήμους και 120 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους.

Εξάλλου οι ουκρανικές αρχές έκλεισαν το μοναδικό σημείο διέλευσης ανάμεσα στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές και τη ζώνη που ελέγχεται από το Κίεβο στην περιοχή του Λουχάνσκ, καθώς η πυρκαγιά προκάλεσε την έκρηξη ναρκών γύρω από το σημείο αυτό, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές στο Facebook.

Η Ουκρανία επλήγη φέτος από διάφορα κύματα καύσωνα και ξηρασίας, που ευνόησαν το ξέσπασμα πυρκαγιών ή δυσκόλεψαν τις προσπάθειες να τεθούν υπό έλεγχο.

Τον Σεπτέμβριο, πυρκαγιές είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός στρατιώτη στην περιοχή του Λουχάνσκ. Δύο μήνες νωρίτερα, στην ίδια περιοχή, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 30 τραυματίστηκαν σε μεγάλες δασικές πυρκαγιές.

Τα επιστημονικά μοντέλα προβλέπουν πως οι αλλαγές του κλίματος θα προκαλέσουν καύσωνες, καταιγίδες, αλλά επίσης, όλο και συχνότερα, φυσικές πυρκαγιές.

Κόσμος

Φιλιππίνες - τυφώνας Μολάβε: Πάνω από 70.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους

τυφώνας φιλιππίνες

Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους εξαιτίας του περάσματος ενός τυφώνα που σάρωσε τις Φιλιππίνες, πλημμυρίζοντας χωριά και γεωργικές εκτάσεις, ανέφεραν σήμερα οι αρχές.

Συνοδευόμενος από ανέμους ταχύτητας 130 χιλιομέτρων την ώρα, ο τυφώνας Μολάβε έφτασε στο νότιο νησί Λούζον χθες Κυριακή πριν συνεχίσει δυτικά, σαρώνοντας ολόκληρη τη χώρα, ανέφερε το συμβούλιο διαχείρισης και μείωσης κινδύνων και φυσικών καταστροφών, χωρίς να αναφέρει θανάτους.

Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι εκκένωσαν την περιφέρεια Μπικόλ, σύμφωνα με την αρχή Πολιτικής Προστασίας.

Επιχειρήσεις έρευνας πραγματοποιήθηκαν για την αναζήτηση δώδεκα ψαράδων που αγνοούνταν σε περιοχές της Μπικόλ, αλλά μόνο πέντε βρέθηκαν ζωντανοί, πρόσθεσε η Πολιτική Προστασία.

Ο τυφώνας Μολάβε αναμένεται να διασχίσει σήμερα την Νότια Σινική Θάλασσα.