Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να κυριεύσουν υδροηλεκτρικό φράγμα - Η Μαριούπολη σε "ανθρωπιστικό αποκλεισμό", λέει ο δήμαρχος

Image
Ουκρανια - Μαριουπολη
 clock 07:12 | 06/03/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να κυριεύσουν φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού στρατηγικής σημασίας νότια της πρωτεύουσας, του Κιέβου προειδοποίησε σήμερα ο ουκρανικός στρατός

Το γενικό επιτελείο διευκρίνισε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατευμάτων βρίσκεται πλέον το φράγμα Κάνιβ, που απέχει κάπου 150 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, στον ποταμό Ντνίπρο.

Σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν επίσης να διεισδύσουν σε νοτιοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας.

Το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή ήχησαν αρκετές φορές οι σειρήνες της αεράμυνας στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Στο Κοζελέτς, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου, παρατηρήθηκαν κινήσεις ισχυρών δυνάμεων με βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να περικυκλώνουν το Κίεβο, τη Χαρκίβ (ανατολικά) και τη Μικολάιφ (νότια).

Δραματική είναι η κατάσταση στη Μαριούπολη η οποία βρίσκεται και πάλι από εχθές το απόγευμα υπό ρωσική πολιορκία.

Υπό τον έλεγχο των Ρώσων βρίσκεται και η πόλη Μποροντιανκα - κοντά στο Κίεβο - δήλωσε τοπικός αξιωματούχος. Ανέφερε πως η πόλη έχει καταστραφεί,  ενώ δεν υπάρχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα

Πάνω από 100.000 εθελοντές κατατάχθηκαν για να υπερασπίσουν το Κίεβο από την ημέρα που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Ο αριθμός αυτός είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Η κυρία Μάλιαρ πρόσθεσε ότι οι μονάδες των εθελοντών δεν θα διαλυθούν μετά τον πόλεμο, αντιθέτως θα ενταχθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η Μαριούπολη βρίσκεται σε "ανθρωπιστικό αποκλεισμό" δηλώνει ο δήμαρχος

Δραματική είναι η κατάσταση στη Μαριούπολη η οποία βρίσκεται και πάλι από εχθές το απόγευμα υπό ρωσική πολιορκία, εφόσον αναβλήθηκε η απομάκρυνση των αμάχων εν μέσω ανταλλαγής κατηγοριών Ουκρανών και Ρώσων για την αποτυχία λειτουργίας των ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι οι κάτοικοι της έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με "ανθρωπιστικό αποκλεισμό" καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες.

Εξήγησε ότι η Μαριούπολη δεν έχει ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες. Ο κόσμος υποφέρει από το κρύο, δεν λειτουργούν επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ενώ έχει σταματήσει και η υδροδότηση.

Ο δήμαρχος κατήγγειλε πως ο ρωσικός στρατός ενήργησε με ιδιαίτερη μεθοδικότητα για να κόψει όλες τις υπηρεσίες στην πόλη και να εντείνει την πίεση στους κατοίκους.

Κατηγόρησε επιπλέον τις ρωσικές δυνάμεις πως άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείων που θα μετέφεραν εκτός της πόλης τους αμάχους μέσω του λεγόμενου ανθρωπιστικού διαδρόμου που οργανώθηκε χθες. Από τα πενήντα λεωφορεία που είχαν γεμάτες δεξαμενές καυσίμων απομένουν μόλις είκοσι, πρόσθεσε ο κ. δήμαρχος και προειδοποίησε "μπορεί να μην έχουμε κανένα λεωφορείο όταν επιτραπεί ξανά η απομάκρυνση" αμάχων.

Ο δήμαρχος κάλεσε να ανοίξει εκ νέου ο ανθρωπιστικός διάδρομος για να μπορέσουν να φύγουν οι ηλικιωμένοι και τα γυναικόπαιδα.

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης, Σεργκέι Ορλόφ, δήλωσε στο BBC Radio 4 ότι η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε με τη Μόσχα, προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από την πόλη, διήρκεσε «όχι περισσότερο από 30 λεπτά».

Μια πεντάωρη παύση υπό την επίβλεψη του Ερυθρού Σταυρού είχε συμφωνηθεί ώστε να επιτραπεί σε 200.000 πολίτες στη Μαριούπολη και 15.000 στη Βολνοβάκα, μια μικρότερη πόλη στα βόρεια, να φύγουν.

Ωστόσο, ο Ορλόφ είπε ότι η Μαριούπολη βρισκόταν υπό «συνεχείς βομβαρδισμούς» και πως λίγο μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός σχολεία, νηπιαγωγεία και λεωφορεία που προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν για την εκκένωση αμάχων δέχθηκαν επίθεση.

Ο Ορλόφ κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις για «γενοκτονία» και είπε ότι «φοβάται» να σκεφτεί τι θα συμβεί τώρα στους κατοίκους, καθώς η πόλη δεν έχει υποδομές ζωτικής σημασίας όπως νερό ή θέρμανση.

Ζήτησε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στη δίνη του πολέμου οι ελληνικές επιχειρήσεις

Ουκρανία: O Τζόνσον παρουσιάζει «σχέδιο δράσης για να αποτύχει η Ρωσία» -Με νέες κυρώσεις κατά του Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν μια ψυχιατρική κλινική με 670 ασθενείς

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis