Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Η πρώτη χώρα που κατάφερε να μην έχει κανένα αδέσποτο σκύλο

Image
σκύλος
 clock 15:26 | 05/04/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Το 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολόγιζε πως οι αδέσποτοι σκύλοι παγκοσμίως φτάνουν τα 200 εκατομμύρια. Υπάρχει όμως μια χώρα που δεν προσθέτει κανέναν σε αυτό το νούμερο. Η Ολλανδία πριν από λίγους μήνες έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο χωρίς κανέναν αδέσποτο σκύλο.

Οι Ολλανδοί κυκλοφορούν παντού με τα κατοικίδια τους. Ακόμα και πάνω στα ποδήλατά τους. Κάποιοι μάλιστα έχουν ημερήσιο μενού για το σκύλο. Διαφορετικό μεσημεριανό και δείπνο. Μπορεί το τελευταίο να είναι υπερβολή αλλά αυτή η αγάπη για τους σκύλους μάλλον βοήθησε.

Παλαιότερα, η κατοχή ενός σκύλου στην χώρα ήταν ένδειξη πλούτου. Η «ανώτερη» τάξη είχαν σκύλους σαν κατοικίδια για κάθε είδους άσκηση ενώ η εργατική τάξη είχε αδέσποτα για λόγους δουλειάς. Τον 19ο αιώνα, ο πληθυσμός των σκύλων στην χώρα ήταν υψηλός. Αλλά μια επιδημία λύσσας ανάγκασε πολλούς να παρατήσουν τα κατοικίδια τους. Ως αποτέλεσμα, η οπτική των κοινωνιών για τη σχέση ανθρώπου-σκύλου άλλαξε. Η υγεία ενός σκύλου ήταν καθρέφτης της ευημερίας του ιδιοκτήτη.

Εκείνη την περίοδο η ολλανδική κυβέρνηση επέβαλλε φόρο για τους σκύλους, ώστε να περιορίσει τον αριθμό των αδέσποτων στη χώρα. Αλλά το συγκεκριμένο μέτρο είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού πολλοί που δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να πληρώσουν φόρο, άφησαν τα σκυλιά τους στον δρόμο.

Το 1864 ιδρύθηκε ο πρώτος οργανισμός για την προστασία των ζώων στη Χάγη. Περίπου έναν αιώνα αργότερα, τέθηκε σε ισχύ και ο νόμος για την προστασία των ζώων. Πλέον απαγορεύεται ο κάθε ιδιοκτήτης να κακοποιεί ένα ζώο. Το πρόστιμο για κάτι τέτοιο φτάνει τα 16.750 ευρώ ενώ συνοδεύεται και με ποινή φυλάκισης.

Πως τα κατάφερε η Ολλανδία; Σίγουρα χωρίς την χρήση ευθανασίας.

Τα κατάφερε χάρις σε ένα πρόγραμμα που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «Συλλέξτε, στειρώστε, εμβολιάστε και επιστρέψτε», ένα εθνικό πρόγραμμα στείρωσης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Προστασίας των Ζώων θεωρεί πως αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσεις έναν αυξανόμενο πληθυσμό αδέσποτων.

Πολλοί δήμοι επιβάλλουν φόρους για σκύλους ράτσας, ώστε να δώσουν κίνητρο στον κόσμο να υιοθετήσει ένα αδέσποτο από τα καταφύγια.

Επίσης, η Ολλανδία δημιούργησε μια αστυνομία ζώων για να αντιμετωπίσει τα εγκλήματα εναντίον αλλά και για να διασώσει ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Γιατί πολλοί Ολλανδοί πιστεύουν ότι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ του πως οι άνθρωποι φέρονται στους σκύλους τους και του πως το κράτος φέρεται στους πολίτες. Πλέον, 1 στους 5 Ολλανδούς είναι ιδιοκτήτες σκύλων, έχοντας υιοθετήσει περίπου 1 εκατομμύριο σκύλους από τον δρόμο. Πάντα για να συμβεί κάτι καλό, χρειάζεται πίστη και τρόπο.

Πώς μπορούμε να ακολουθήσουμε στην Ελλάδα το παράδειγμα των Ολλανδών;

Αυτό που η έρευνα προτείνει σε χώρες με μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων, είνσι η στείρωση (με στόχο να στειρωθεί τουλάχιστον του 70% των θηλυκών σκυλιών), η ενημέρωση των ανθρώπων για την εκτροφή, την υπεύθυνη ιδιοκτησία, την εγκατάλειψη καθώς και η καταγραφή & ταυτοποίηση ζώου και ιδιοκτήτη.

Είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι η ανθρώπινη παρεμβολή είναι αυτή που προκαλεί τον υπερπληθυσμό των σκύλων. Γιατί χωρίς νερό, τροφή και καταφύγιο τα σκυλιά θα είχαν εκλείψει. Τα αδέσποτα επιβιώνουν επειδή ταΐζονται και φροντίζονται από τους ανθρώπους. Εξαρτώνται από εμάς και δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνα στη φύση, όπως οι γάτες. Φυσικά, η λύση για να μειωθούν οι πληθυσμοί δεν είναι να αφήσουμε επίτηδες νηστικά τα αδέσποτα για να πεθάνουν! Υπάρχουν άλλοι τρόποι στους οποίους η έρευνα αναφέρεται συνοπτικά με τα αρχικά CNVR:

  • Collect – Περισυλλογή
  • Neuter – Στείρωση
  • Vaccinate – Εμβολιασμός
  • Return – Επανένταξη

…δηλαδή ό,τι ακριβώς ορίζει και ο ελληνικός νόμος για τους Δήμους. Πλην όμως, δεν εφαρμόζεται από όλους.

Από τις μέχρι τώρα έρευνες προκύπτει ότι όταν υπάρχουν πληθυσμοί στειρωμένων αδέσποτων ο αριθμός των σκύλων μειώνεται. Αλλά αυτό δεν φτάνει από μόνο του. Χρειάζεται ενημέρωση του κόσμου ώστε να μην εγκαταλείπει νέα σκυλιά και καταγραφή μέσω microchip, ώστε να εντοπίζονται όσοι εγκαταλείπουν σκυλιά και να λειτουργεί αποτρεπτικά.

Για όσους έχουν… αντιρρήσεις σχετικά με τη στείρωση, αναφέρεται ενδεικτικά ότι ένα θηλυκό σκυλί κατά μέσο όρο γεννά 4 κουτάβια κάθε 6 μήνες. Αν το συντηρούμε με λίγο φαγητό, μπορεί, μαζί με τους απογόνους του, να παράγει περισσότερα από 5.000 σκυλιά μέσα σε 5 χρόνια ζωής.

5.000 ζώα από ένα μόνο αδέσποτο;! 

Αντίθετα, όταν υπάρχουν αδέσποτα αλλά είναι στειρωμένα, μειώνεται και το βασανιστήριό τους από τα αλλεπάλληλα ζευγαρώματα, καβγάδες και γέννες.

Στην Ολλανδία οι εθελοντικές φιλοζωικές οργανώσεις έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων γι’ αυτό το κράτος φροντίζει να τους δίνει πάντα ενεργό ρόλο.

Η έρευνα καταλήγει ότι αυτά που χρειάζονται για να μειωθούν τα αδέσποτα ζώα και σε άλλες χώρες είναι ο σωστός συνδυασμός CNVR, συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο, συμμετοχής των φιλοζωικών οργανώσεων και εκπαίδευσης του κοινού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασικοί Χάρτες - Κρήτη: Κινητοποιήσεις αγροτών σε όλο το νησί (φώτο)

Κρήτη: Θερμό επεισόδιο με πυροβολισμούς - Τραυματίστηκε μία γυναίκα

Σταμπουλίδης για λιανεμπόριο: Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δε θα ξανακλείσει

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis