Κόσμος

ΟΗΕ για Υεμένη: Ο πόλεμος πήγε την ανάπτυξη της χώρας 25 χρόνια πίσω

υεμένη

Η σύρραξη στην Υεμένη πήγε την ανάπτυξη της χώρας 25 χρόνια πίσω, εκτίμησε χθες Δευτέρα ο επικεφαλής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη.

Έπειτα από τα τέσσερα χρόνια που διαρκεί η τελευταία φάση του πολέμου, η Υεμένη «κυριολεκτικά (…) πήγε πίσω σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα όσον αφορά την ανάπτυξή της», επέμεινε ο Άχιμ Στάινερ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του κέντρου μελετών Council on Foreign Relations στη Νέα Υόρκη.
Το 80% των 28 εκατομμυρίων πολιτών της χώρας εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια και 10 εκατομμύρια υεμενίτες απέχουν ένα γεύμα από τη λιμοκτονία, συνέχισε ο Στάινερ.

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, πολεμούν εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, που υποστηρίζεται από μια διεθνή στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Οι αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στις υποδομές της Υεμένης κι έχουν στοιχίσει τη ζωή χιλιάδων αμάχων, άμεσα ή έμμεσα.

Ο Στάινερ επισήμανε πως είναι «λυπηρό» ότι η διεθνής κοινότητα «περίμενε τόσο πολύ» να εμπλακεί στην προσπάθεια να τελειώσει ο πόλεμος, ώσπου τα αντίπαλα μέρη να συνειδητοποιήσουν —κατ’ αυτόν— ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί στα μέτωπα.
Μολαταύτα, ο επικεφαλής του UNDP ανέφερε πως είναι αισιόδοξος για το μέλλον. Η πρόσφατη αποχώρηση των μαχητών των Χούθι από το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην πόλη Χοντάιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, μέσω του οποίου εισέρχεται στη χώρα το 80% των εισαγόμενων αγαθών και της ανθρωπιστικής βοήθειας, αποτελεί «απτή πρόοδο», έκρινε.
Ομάδες του ΟΗΕ έχουν πλέον πάρει τον έλεγχο του λιμανιού και επισκευάζουν τις υποδομές, επισήμανε ο Στάινερ, ενώ άλλοι 4.000 άνθρωποι απομακρύνουν νάρκες από τα νερά γύρω από τη Χοντάιντα.
Πρόκειται για «ένα μείζον βήμα για να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη», να φανεί ότι «η ειρήνη φέρνει αποτελέσματα και η χώρα μπορεί να αρχίσει να ανακάμπτει», διαβεβαίωσε.

Κόσμος

Κορωνοϊός - Κύπρος: Διαμαρτυρίες και εκρηκτικοί μηχανισμοί για την υποχρεωτική μάσκα στα σχολεία

περιπολικο

Εκρηκτικός μηχανισμός ο οποίος δεν εξερράγη εντοπίστηκε έξω από το επαρχιακό γραφείο του Υπουργείου παιδείας στην Λεμεσό στην Κύπρο.

Στον χώρο έχει προγραμματιστεί εκδήλωση διαμαρτυρίας γονέων οι οποίοι αντιδρούν στην υποχρεωτική χρήση μάσκας από τα παιδιά των δημοτικών σχολείων. Η περιοχή αποκλείστηκε και η αστυνομία διεξάγει έρευνες ενώ εξετάζονται και τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης για να εντοπιστούν οι δράστες.

Στην περιοχή επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο αφού εκτός από το συναγερμό που σήμανε στην Αστυνομία, έκλεισαν και οι λωρίδες του δρόμου λόγω της διαμαρτυρίας. Οι συγκεντρωθέντες φωνάζουν συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας». Έψαλαν επίσης τον Εθνικό Ύμνο ενώ ακούστηκε και το σύνθημα «Ζήτω το Ελληνικό Έθνος».

Να σημειωθεί ότι με τηλεβόα απηύθυνε χαιρετισμό στους συγκεντρωθέντες και εκπρόσωπος της ρωσικής κοινότητας. Η παρουσία ρωσσόφωνων είναι έντονη στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μικρών ομάδων γονέων πραγματοποιούνται σε όλες τις πόλεις.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κρήτη: Πρωταγωνιστούν οι δυνατοί άνεμοι και αυτήν την εβδομάδα

Κορωνοϊός - Παραλλαγή «Όμικρον»: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για «πολύ υψηλό» κίνδυνο

Κορωνοϊός - Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η αγορά τα Χριστούγεννα

ESPA BANNER