Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ
Οι Χούθι ανοίγουν νέο μέτωπο στη Μέση Ανατολή - Συνεχίζεται η «απόβαση» Αμερικανών πεζοναυτών στον Κόλπο
στρατιώτες
 clock 19:13 | 28/03/2026
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αποκτά νέο, ανησυχητικό βάθος, καθώς οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης μπαίνουν ενεργά στη σύγκρουση. Η πρώτη επιχείρηση που ανακοίνωσαν προς υποστήριξη του Ιράν, σε μια στιγμή που η περιοχή φλέγεται από διαδοχικά χτυπήματα, ανοίγει ένα ακόμη μέτωπο σε έναν ήδη πολυεπίπεδο πόλεμο. Το βλέμμα στρέφεται τώρα σε μια ζωτικής σημασίας θαλάσσια αρτηρία, το στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ, από όπου περνά εμπόριο αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων τον χρόνο.

Ο ιρανικός στρατός δηλώνει ότι στόχευσε αμερικανικό πλοίο κοντά σε λιμάνι του Ομάν

Ο ιρανικός στρατός ανακοίνωσε πως στόχευσε αμερικανικό πλοίο εφοδιαστικής υποστήριξης κοντά στο λιμάνι Σαλαλάχ του Ομάν, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Υεμένης για εκτόξευση πυραύλου κατά της επικράτειας του κράτους του Ισραήλ, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, στις 28 Φεβρουαρίου.

«Ένα πλοίο εφοδιαστικής υποστήριξης που υποστηρίζει τον επιθετικό αμερικανικό στρατό στοχοποιήθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σε σημαντική απόσταση από το λιμάνι Σαλαλάχ στο Ομάν», δήλωσε ο Εμπραχίμ Ζολφαγκάρι, εκπρόσωπος της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης του Ιράν, σε ανακοίνωση που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Έφτασαν στη Μέση Ανατολή 2.500 Αμερικανοί πεζοναύτες ανακοίνωσε ο στρατός των ΗΠΑ

Ένα πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που μεταφέρει περίπου 2.500 πεζοναύτες έφτασε στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ. Το USS Tripoli, ένα αμφίβιο πλοίο εφόδου, καθώς και τα στοιχεία της 31ης Εκστρατευτικής Μονάδας Πεζοναυτών που βρίσκονται σε αυτό, έχουν βάση στην Ιαπωνία. Διεξήγαγαν ασκήσεις στην περιοχή γύρω από την Ταϊβάν όταν παραγγέλθηκε στη Μέση Ανατολή πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι εκτός από τους Πεζοναύτες, το ίδιο πλοίο φέρνει επίσης μεταγωγικά και μαχητικά αεροσκάφη κρούσης, καθώς και αμφίβια μέσα εφόδου στην περιοχή. Το USS Boxer και δύο άλλα πλοία, μαζί με μια άλλη Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών, έχουν επίσης παραγγελθεί στην περιοχή από το Σαν Ντιέγκο.

Διακόπηκε η παραγωγή χάλυβα στο Ιράν μετά από ισραηλινά πλήγματα

Όπως έγινε γνωστό από τοπικά μέσα ενημέρωσης, ανεστάλη η παραγωγή χάλυβα στο Ιράν, μετά από ισραηλινές επιθέσεις που έπληξαν κρίσιμες εγκαταστάσεις,

Η Khuzestan Steel Company ανακοίνωσε ότι «οι γραμμές παραγωγής έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας», έπειτα από ζημιές που υπέστησαν αρκετές μονάδες κατά τις επιθέσεις της Παρασκευής.

Σύμφωνα με αναφορές, το εργοστάσιο συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες χαλυβουργίες της χώρας και αποτελεί σημαντικό πυλώνα της βιομηχανικής παραγωγής του Ιράν.

Ιράν: Νέα επίθεση εναντίον του πυρηνικού της σταθμού στο Μπουσέρ

Το Ιράν κατήγγειλε νέα επίθεση κατά του ηλεκτροπαραγωγικού πυρηνικού του σταθμού του Μπουσέρ, στο νότιο τμήμα της χώρας, την τρίτη σε διάστημα 10 ημερών, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

«Καμία ζημιά δεν αναφέρθηκε στον ενεργό αντιδραστήρα και καμία εκπομπή ραδιενέργειας, και οι συνθήκες στον σταθμό είναι φυσιολογικές», ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, επικαλούμενος Ιρανούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, το πλήγμα σημειώθηκε χθες, Παρασκευή, στις 23:40 τοπική ώρα (23:10 ώρα Ελλάδος).

Ο σταθμός του Μπουσέρ, ο μόνος πυρηνικός σταθμός που λειτουργεί στο Ιράν, είχε δεχθεί ξανά επίθεση στις 17 και στις 24 Μαρτίου, χωρίς να αναφερθούν ζημιές.

Μετά το δεύτερο πλήγμα, η Ρωσία ανακοίνωσε την απομάκρυνση προσωπικού της που εργάζεται σε αυτόν τον πυρηνικό σταθμό ρωσικής τεχνολογίας, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία στις αρχές των ετών του 2010 και έχει δύο αντιδραστήρες.

Αυτός έχει δυνατότητα παραγωγής 1.000 μεγαβάτ. Πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, η Ρωσία κατασκεύαζε δύο νέες μονάδες στην εγκατάσταση. Νωρίτερα χθες, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έπληξε δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις στο κεντρικό Ιράν, τον αντιδραστήρα βαρέος ύδατος του Αράκ και ένα εργοστάσιο επεξεργασίας ουρανίου στην επαρχία Γιαζντ.

Τουλάχιστον 12 Αμερικανοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν από ιρανικό πλήγμα σε βάση στη Σαουδική Αραβία

Δώδεκα μέλη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ τραυματίστηκαν, εκ των οποίων δύο σοβαρά, έπειτα από ιρανική επίθεση με πύραυλο και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην αεροπορική βάση Πρίγκιπας Σουλτάν στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επίθεση πραγματοποιήθηκε με συνδυασμό πυραυλικού πλήγματος και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προκαλώντας τραυματισμούς σε αμερικανούς στρατιωτικούς αλλά και ζημιές σε αεροσκάφη ανεφοδιασμού που βρίσκονταν στη βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μηνιγγίτιδα: Σκοτώνει πάνω από 250.000 ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο

Τρομακτικό τροχαίο στην Εγνατία Οδό με δύο νεκρούς – Οδηγός βγήκε να συνδράμει και παρασύρθηκε από άλλο όχημα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis