Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ
Ο Τραμπ λέει ότι προτιμά να έχει «άμεσες διαπραγματεύσεις» με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα
ΤΡΑΜΠ
 clock 17:16 | 04/04/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι θα προτιμούσε να έχει "άμεσες διαπραγματεύσεις" με το Ιράν με στόχο τη σύναψη νέας συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

"Πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο αν είχαμε άμεσες διαπραγματεύσεις", δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One. "Προχωράει πιο γρήγορα και καταλαβαίνεις πολύ καλύτερα την άλλη πλευρά παρά αν το κάνεις μέσω μεσολαβητών", πρόσθεσε.

Το Ιράν γνωστοποίησε προσφάτως ότι είναι ανοιχτό μόνον σε έμμεσες διαπραγματεύσεις όσο οι ΗΠΑ δεν αλλάζουν την "προσέγγισή" τους απέναντί του. "Δεν πιστεύω ότι αυτό εξακολουθεί απαραιτήτως να ισχύει πια", σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. "Πιστεύω ότι ανησυχούν, ότι αισθάνονται ευάλωτοι. Δεν θέλω να αισθάνονται έτσι", συνέχισε. "Πιστεύω ότι θέλουν να έχουν άμεσες διαπραγματεύσεις", κατέληξε χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από διεθνή συμφωνία με το Ιράν κατά την πρώτη του θητεία, το 2018, αλλά δηλώνει εφεξής ανοιχτός στον διάλογο. Η συμφωνία που συνήφθη το 2015 προέβλεπε την άρση κάποιων κυρώσεων με αντάλλαγμα να μπει ένα πλαίσιο στις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης.

Οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, εκφράζουν εδώ και δεκαετίες υποψίες ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Το Ιράν απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς και δηλώνει ότι το πρόγραμμά του έχει μόνον μη στρατιωτικούς σκοπούς, ιδίως εστιάζει στο θέμα της ενέργειας.

Ενάμιση μήνα μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έγραψε επιστολή προς τους Ιρανούς ηγέτες για να προτείνει διαπραγματεύσεις, επισείοντας ωστόσο την απειλή στρατιωτικής επέμβασης.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι οι απειλές των ΗΠΑ "δεν θα τους οδηγήσουν πουθενά" και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί σημείωσε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να έχει "άμεσες διαπραγματεύσεις" υπό πίεση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ακόμη την Κυριακή το Ιράν με "βομβαρδισμούς" αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, θίγοντας επίσης την πιθανότητα να του επιβληθούν νέοι δασμοί.

Το άνοιγμα αυτό του Τραμπ προς το Ιράν έρχεται σε μια στιγμή που η Τεχεράνη φαίνεται πολύ αποδυναμωμένη, έχοντας υποστεί πολλά πισωγυρίσματα στην περιοχή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023 που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρευνα για τα τροχαία στην Ελλάδα: Οι μισοί οδηγοί παραδέχονται ότι οδηγούν με το κινητό στο χέρι

Παγκόσμια αναταραχή από τους δασμούς Τραμπ – Ποια κράτη προχωρούν σε αντίμετρα

Mητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ: Οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας και χειραγώγηση της κοινής γνώμης

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis