Κόσμος

Ο Τραμπ αποσύρει στρατεύματα από τη Γερμανία

ΗΠΑ στρατεύματα

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει 9.500 στρατιώτες μέχρι τον Σεπτέμβριο από τη Γερμανία.

Η κυβέρνηση δεν ενημερώθηκε επίσημα από τις ΗΠΑ για το σχέδιο του Τραμπ και μέχρι στιγμής έχει ενημερωθεί για το θέμα μόνο από τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, δήλωσε το Σάββατο Γερμανός αξιωματούχος, αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω.

Η απόφαση για την απόσυρση περισσότερου από το ένα τέταρτο του αμερικανικού στρατεύματος από τη Γερμανία έρχεται μετά από μακροχρόνια ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ για τις στρατιωτικές δαπάνες της χώρας της.

Η απόφαση έχει συζητηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο και αντικατοπτρίζει την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των συμμάχων των ΗΠΑ. που επιτρέπουν στην χώρα να μειώσει τη στριατιωτική της παρουσία στο εξωτερικό, σύμφωνα με πηγή με γνώση του θέματος.

«Αυτά τα σχέδια αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση Τραμπ παραμελεί ένα κεντρικό στοιχείο ηγεσίας: τη συμμετοχή των συμμαχικών εταίρων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος της Μέρκελ, Γιόχαν Γουάντεφουλ το Σάββατο, καταγγέλλοντας ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν ενημερώσει τη γερμανική κυβέρνηση πριν από την απόφαση. «Για εμάς τους Ευρωπαίους, αυτό είναι ένα ακόμη «καμπανάκι» για να πάρουμε την την πολιτική ασφάλειας αποφασιστικά στα χέρια μας».

Σύμφωνα με γερμανό αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί από την πλευρά των ΗΠΑ, η απόσυρση των στρατευμάτων έχει νόημα καθώς η Γερμανία δεν είναι πλέον στην πρώτη γραμμή όπως ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά αντ ‘αυτού έχει γίνει ο κόμβος για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Κατά συνέπεια, οι ΗΠΑ πιθανότατα δεν θα αποσύρουν όλα τα στρατεύματά τους, αλλά μόνο εκείνα που δεν χρειάζονται πλέον.

Η Wall Street Journal είχε αναφερθεί νωρίτερα στην προγραμματισμένη μείωση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων προσδιορίζοντας σύμφωνα με πηγή με γνώση του θέματος ότι η δύναμη των αμερικανικών στρατευμάτων στη Γερμανία θα μειωθεί σε 25.000 άτομα από τα περίπου 34.500 τώρα.

Κόσμος

Σκωτία: Το 54% των πολιτών θέλει ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο

Φωτό αρχείου

Την ανεξαρτησία της Σκωτίας φαίνεται να θέλουν το 54% των πολιτών της χώρας, σύμφωνα με έρευνα της Panelbase που δημοσιεύθηκε στους Sunday Times.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από 51% στο 54%.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η αύξηση αυτή έρχεται από την αντίληψη των πολιτών ότι η Σκωτία διαχειρίστηκε καλύτερα την κρίση της πανδημίας των κορωνοϊου σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ίδια έρευνα έδειξε αύξηση στη δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος της Σκωτίας, την μεγαλύτερη εδώ και 13 χρόνια.

Η έρευνα διενεργήθηκε από τις 30 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου και συμμετείχαν 1.026 πολίτες.