Κόσμος

Ο πρόεδρος της Κούβας αναγνωρίζει την εκλογική νίκη του Μπάιντεν

 Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ αναγνώρισε σήμερα τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, γράφοντας σε μήνυμά του στο Twitter ότι η κυβέρνησή του αναγνωρίζει ότι «οι πολίτες των ΗΠΑ επέλεξαν μια νέα κατεύθυνση».

«Πιστεύουμε στο ενδεχόμενο εποικοδομητικών διμερών σχέσεων με σεβασμό στις διαφορές του άλλου», αναφέρει στο tweet του, που αντανακλά το αίσθημα ελπίδας που επικρατεί στην Κούβα για βελτίωση των σχέσεων Ουάσιγκτον-Αβάνας, υπό τον Τζο Μπάιντεν, τον οποίο δεν κατονομάζει.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέτρεψε μεγάλο μέρος της διπλωματίας του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα σε σχέση με την Κούβα, επαναφέροντας μια πολιτική δεκαετιών που επιδίωκε να προκαλέσει ασφυξία στην οικονομία της προκειμένου να αναγκάσει τη δημοκρατική αλλαγή.

Η διοίκηση Τραμπ επέτεινε τους περιορισμούς στα ταξίδια προς την Κούβα και την αποστολή εμβασμάτων και επέβαλε κυρώσεις στις αποστολές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στη νήσο.

Επιπλέον, κατέστησε δυσκολότερο οι Κουβανοί πολίτες να επισκέπτονται τους συγγενείς τους στη Φλόριντα μειώνοντας το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα στο ελάχιστο και κλείνοντας το προξενείο, μετά την εμφάνιση μιας μυστηριώδους νόσου σε Αμερικανούς διπλωμάτες.

Αυτό σήμαινε πως οι Κουβανοί έπρεπε να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να λάβουν αμερικανική βίζα.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι θα ανατρέψει τις πολιτικές του Τραμπ στο θέμα της Κούβας, οι οποίες «έβλαψαν τον λαό της Κούβας και δεν προήγαγαν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Κόσμος

ΗΠΑ: Ο Μάικ Πενς επικοινώνησε με τη διάδοχό του Κάμαλα Χάρις

Μάικ Πενς

Άλλη μία κίνηση ξεκάθαρης αντίθεσης προς τον Ντόναλντ Τραμπ έκανε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, που συνομίλησε τηλεφωνικά με τη διάδοχό του Κάμαλα Χάρις, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνον δεν έχει συγχαρεί τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν, για τη νίκη του, αλλά όπως έχει ξεκαθαρίσει, δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία. Ο απερχόμενος πρόεδρος θα μεταβεί το πρωί της ορκωμοσίας αεροπορικώς στο κλαμπ του, στο Μαρ α Λάγκο της Φλόριντας, όπου σκοπεύει να εγκατασταθεί.

Από την πλευρά του, ο Μάικ Πενς σκοπεύει να συμμετάσχει στην τελετή ορκωμοσίας.

Οι σχέσεις μεταξύ Τραμπ και Πενς επιδεινώθηκαν από τότε που ο αντιπρόεδρος επικύρωσε στις 6 Ιανουαρίου τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ενώπιον των δύο σωμάτων του αμερικανικού κοινοβουλίου, που είχαν συνεδριάσει μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Έρευνα για τον ρόλο της αστυνομίας και υπουργείων

ΗΠΑ - Καπιτώλιο: Σημαίες και πλακάτ της εισβολής μπαίνουν σε μουσείο

ΗΠΑ - Μπάιντεν: Ανακοινώνει πάνω από 1,5 τρισ.δολάρια στήριξη στην οικονομία